Štvrtok 19. septembra, 2024
Ľvov, Ukrajina (Pexels/ Jane Blaze)
,

Slovensko pokračuje v poskytovaní humanitárnej pomoci Ukrajine

Podpora Ukrajiny prostredníctvom humanitárnej pomoci zo Slovenska je nielen prejavom solidarity a spolupatričnosti v čase krízy, ale aj základom pre budovanie stabilnejšej a bezpečnejšej Európy.

MV SR v spolupráci so spoločnosťou Transpetrol, a.s. a S & D Pharma SK s.r.o. ponúklo Ukrajine humanitárnu pomoc vo forme 4 transformátorov a vitamínov Devit. Ukrajinská strana uvedenú humanitárnu pomoc prijala. Celková hodnota tejto pomoci je 157.649 eura o hmotnosti 10 ton. Prijímateľom pomoci sú humanitarian hub – JSC Khmelnytskoblenergo a Charitable organization „International Charitable Foundation „CONTRIBUTION TO MEDICINE DEVELOPMENT“.

Poskytovaním pomoci sa zameriavame aj na ochranu najzraniteľnejších skupín – detí, starších a zdravotne postihnutých osôb, ktoré sú konfliktmi a krízami najviac postihnuté.

Preprava humanitárnej pomoci príjemcom na Ukrajinu sa uskutočnila 7. februára 2024 cez medzinárodné humanitárne logistické centrum v rámci systému Mechanizmu únie v oblasti civilnej ochrany, tzv. SK HUB aktiváciou transportu cez Európsku komisiu. Náklady na prepravu bude znášať Európska komisia.

V predchádzajúcom období rezort v spolupráci s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky 17. januára prepravilo na Ukrajinu humanitárnu pomoc vo forme 144 ton hnojív (močovina N46,5 %). Celková hodnota humanitárnej pomoci je 89.999,42 eura. Prijímateľom pomoci bol Ukrajinský inštitút pre skúšanie odrôd rastlín v Kyjeve – Ukrainian Institute for Plant Variety Examination (UIPVE).

Prečítajte si aj