Štvrtok 19. septembra, 2024
Študenti na výmennom pobyte (Ilustračná fotka)

Slovenskí stredoškoláci majú šancu na študijný pobyt v USA

Mladí slovenskí stredoškoláci sa môžu tešiť na unikátnu príležitosť – stráviť školský rok 2024 / 2025 na strednej škole v Spojených štátoch amerických. Prestížny program Future Leaders Exchange (FLEX) má za cieľ podporiť budúcich lídrov a medzinárodné porozumenie. Zároveň umožňuje mladým ľuďom prehĺbiť svoje vedomosti a skúsenosti o rozličných kultúrach a spôsoboch života. Program je plne hradený americkým Ministerstvom zahraničných vecí a riadený Úradom pre vzdelávacie a kultúrne záležitosti (ECA). Záujemcovia si môžu podať prihlášku do 28. septembra.

Štipendium zahŕňa náklady na letenku pre študentov, poskytuje im ubytovanie u hostiteľskej rodiny a možnosť navštevovať americkú strednú školu. Okrem toho poskytuje aj zdravotné poistenie, prípravné školenie a mesačný príspevok na spoločenské aktivity, ktoré im umožnia hlbšie zažiť miestnu kultúru a spoločenský život.

Aj keď štipendium pokrýva mnoho nákladov, študenti by mali mať na pamäti, že si budú musieť sami uhradiť výdavky spojené s cestovným pasom, osobné výdavky, ktoré by presiahli mesačné štipendium, a potenciálne poplatky za nadrozmernú batožinu.

Podmienky žiadosti o štipendium

Uchádzači musia spĺňať nasledujúce podmienky:

  • mať akademický priemer na úrovni dobrý alebo vyšší
  • ovládať angličtinu na komunikatívnej úrovni
  • splniť požiadavky na vízovú spôsobilosť v USA (za posledných 5 rokov stráviť v USA menej ako 90 dní)
  • mať slovenské občianstvo
  • v čase podania prihlášky navštevovať 1. alebo 2. ročník strednej školy alebo ekvivalent (vrátane 3. ročníka v príp. 5-ročných bilingválnych gymnázií)

Ako prebieha výber účastníkov 

Organizácia American Councils (AC) vyberie z online prihlášok študentov, ktorí postúpia do ďalšieho kola. AC Slovakia pozve týchto semifinalistov na informačné stretnutie s testovaním. Po stretnutí budú uchádzači písať testy z angličtiny, napíšu tri eseje a absolvujú krátke pohovory. 

Semifinalisti dostanú oficiálnu prihlášku na program, ktorú musia vyplniť a nahrať do systému do 14 dní. Testovanie sa uskutoční v Bratislave a Košiciach.

Výberový proces sa uzavrie na jar a všetci semifinalisti sa dozvedia výsledky do polovice mája. Tí, čo postúpili do finále, budú povinní absolvovať prípravný kurz pred odchodom do USA. Kurz sa bude konať v priebehu júna/júla a do USA odcestujú v auguste. 

Študenti programu FLEX sa musia vrátiť na Slovensko v dátumoch stanovených American Councils. Obvykle sa vracajú v máji / júni. Víza udelené na účely účasti v programe FLEX nie je možné zmeniť alebo predĺžiť za žiadnych okolností.

Prečítajte si aj