Štvrtok 19. septembra, 2024
Slovenská europoslankyňa Miriam Lexmann (Foto: FB / Miriam Lexmann)
,

Slovenskej europoslankyni a ďalším politikom sa čínska diplomacia snažila zamedziť v návšteve konferencie na Taiwane

Medziparlamentná aliancia pre Čínu (IPAC) sa v súčasnosti po prvýkrát stretáva na taiwanskej pôde, čomu podľa viacerých členov aliancie predchádzali hrozby a zastrašovanie.

IPAC združuje zákonodarcov z mnohých krajín sveta, ktorí zdieľajú kritický pohľad na súčasnú komunistickú Čínu a jej aktivity podkopávajúce demokratické štáty. V minulosti čelilo čínskym hackerským útokom a niektorí jej členovia sa ocitli na sankčnom zozname Číny.  

Po prvýkrát za štyri roky svojej existencie organizácia usporadúva svoje zasadnutie na Taiwane. Podľa podpredsedníčky aliancie a českej poslankyne Evy Decroix, ktorá je na mieste, sa na stretnutí zúčastňuje 49 poslancov z 24 krajín vrátane slovenskej europoslankyne Miriam Lexmann. Decroix uviedla, že cieľom zasadnutia je “okrem iného lepšie definovať hospodárske riziká vyplývajúce z možnej eskalácie v Juhočínskom mori. To by sa nás všetkých veľmi výrazne dotklo!” 

V sprievodnom videu na X poznamenala, že stretnutiu predchádzali hrozby voči niektorým členom aliancie. „Niektorí členovia delegácie boli vystavení rôznym zastrašovaniam, útokom a vyhrážkam. Od návštevy Taiwanu ich odrádzali.“

Český senátor Pavel Fischer pre Epoch Times skonštatoval, že na Taiwane osobne prítomný nebol, ale udalosti sledoval na diaľku. A hoci nemá najnovšie správy priamo z miesta, vie, že delegáti čelili pomerne nevyberanému tlaku zo strany Čínskej ľudovej republiky (ČĽR), ktorá sa rozhodla ovplyvňovať, kam budú poslanci iných parlamentov chodiť.

„Takéto konanie komunistickej Číny považujem za hrubé zasahovanie do našich vnútorných záležitostí. Preto dúfam, že zasadnutie IPAC bude silným impulzom pre ďalšiu spoluprácu,“ podotkol a dodal, že situácia v celom regióne je veľmi zložitá. „Parlamenty by mali prispievať k dialógu medzi národmi, ktoré zdieľajú princípy právneho štátu, ochrany slobody a demokracie. V tomto zmysle sa teším na závery tohto dôležitého stretnutia.“

Členovia IPACu dostávali emaily od čínskych diplomatov

Podľa agentúry AP čínski diplomati vyvíjali nátlak na politikov zo Slovenska, Severného Macedónska, Bosny a Hercegoviny, Kolumbie, Bolívie a bližšie nešpecifikovanej ázijskej krajiny. Tí dostávali textové správy, telefonáty a naliehavé žiadosti o stretnutia, ktoré by im prekazili plány na cestu do Tchaj-peja. Článok agentúry AP obsahuje vyjadrenia niektorých konkrétnych osôb, ktorých sa to týka.

Antonio Milošoski, poslanec zo Severného Macedónska, dostal nasledujúcu správu: „Som Wu, z čínskeho veľvyslanectva… Počuli sme, že ste dostali pozvanie od IPAC, zúčastníte sa na konferencii, ktorá sa bude konať budúci týždeň na Taiwane?“

Sanela Klarićová, poslankyňa parlamentu v Bosne a Hercegovine, pre AP povedala: „Kontaktovali predsedu mojej politickej strany a žiadali ho, aby mi zabránil v ceste na Taiwan… V mojej krajine sa mi snažia zabrániť v ceste … To naozaj nie je v poriadku.“ Tento nátlak vraj len upevnil jej odhodlanie ísť na Taiwan. Pripomína jej to údajne hrozby a zastrašovanie, ktorým čelila počas vojny v Bosne a Hercegovine.

„Naozaj bojujem proti krajinám alebo spoločnostiam, kde je nástrojom na manipuláciu a ovládanie ľudí strach… Naozaj neznášam ten pocit, keď vás niekto zastrašuje.“

Bolívijská senátorka Centa Reková pre AP spomenula, že jej zavolal čínsky diplomat a povedal, aby necestovala na Taiwan, že ostrov riadi „podvodný prezident“ a že stretnutie organizuje organizácia, ktorá „nie je akceptovaná v rámci podmienok politiky pevninskej Číny“. Keď to Reková odmietla, diplomat povedal, že jej rozhodnutie oznámi na veľvyslanectve.

„Povedala som mu, že je to neprijateľný zásah, že nebudem akceptovať príkaz alebo zásah od žiadnej vlády… Išlo o osobné rozhodnutia a zdalo sa mi, že prekročil všetky medzinárodné politické normy.“

Luke de Pulford, riaditeľ aliancie, podľa agentúry AP uviedol, že tlak zo strany čínskych predstaviteľov bol v týchto dňoch oveľa silnejší ako po iné roky. Čínski diplomati údajne v minulosti kontaktovali zákonodarcov až po skončení stretnutí. Teraz, keď sa zasadnutie IPAC koná na Taiwane, to vyzerá, že sa systematicky snažili zabrániť jej členom v účasti na konferencii.

„Ako by sa asi cítili predstavitelia ČĽR, keby sme sa im snažili hovoriť do ich cestovných plánov, kam môžu a kam nemôžu ísť?… Je absolútne poburujúce, že si myslia, že môžu zasahovať do cestovných plánov zahraničných zákonodarcov,“ myslí si De Pulford. 

Podľa neho väčšina zákonodarcov, na ktorých sa útoky zamerali, pochádza z menších krajín, pretože Peking „má pocit, že mu to prejde“. Zdá sa však, že nátlak len zvýšil odhodlanie politikov zúčastniť sa na samite.

Miriam Lexmann: Nemôžeme dovoliť totalitnému režimu v Pekingu, aby diktoval naše vzťahy.” 

Slovenská europoslankyňa Miriam Lexmann a spolupredsedníčka IPAC pre DenníkN potvrdila, že aj „KDH bolo v tejto záležitosti kontaktované veľvyslanectvom Čínskej ľudovej republiky v Bratislave.“ Pre agentúru AP skonštatovala, že tlak z čínskej strany ju ešte viac utvrdil v rozhodnutí ísť na konferenciu IPAC na Taiwan. „Chceme si vymeniť informácie, spôsoby, ako sa vysporiadať s tými výzvami a hrozbami, ktoré Čína predstavuje pre demokratickú časť sveta, a samozrejme, podporiť Taiwan.“

Slovensko samotné nie je členskou krajinou IPAC a M. Lexmann v nej zastupuje Európsky parlament. Aj ona sa stala v minulosti obeťou čínskych hackerov a figuruje na sankčnom zozname, kvôli ktorému nesmie vycestovať do Číny. 

Na svojom facebookovom profile vyhlásila, že KDH odmieta vyhrážky alebo akúkoľvek inú formu nátlaku zo strany Čínskej komunistickej strany. Spomenula tiež, že rokovala aj o posilnení spolupráce Taiwanu a Slovenska v ekonomickej a bezpečnostnej oblasti. „Nemôžeme dovoliť totalitnému režimu v Pekingu, aby diktoval naše vzťahy,” uzavrela. 

Prečítajte si aj