Štvrtok 19. septembra, 2024

Slovenské elektrárne a Westinghouse uzatvárajú dohodu o dodávke jadrového paliva pre slovenské jadrové elektrárne

Slovenské elektrárne a americká spoločnosť Westinghouse podpísali dňa 25. augusta zmluvu o dodávke jadrového paliva pre slovenské jadrové elektrárne typu VVER 440. Táto dohoda je výsledkom medzinárodného tendra a znamená prechod od výhradne ruského paliva k diverzifikácii zdrojov paliva pre jadrové elektrárne na Slovensku.

Doteraz tieto elektrárne využívali výlučne jadrové palivo zo zahraničia, a to najmä z Ruska. Nová zmluva otvára dvere pre diverzifikáciu dodávok jadrového paliva.

„Zabezpečenie ďalšieho dodávateľa jadrového paliva pre naše elektrárne je dôležitým krokom k posilneniu energetickej bezpečnosti Slovenska. Jadrové elektrárne sú dôležitým pilierom v energetickom mixe našej krajiny, preto považujem za kľúčové zaistiť diverzifikáciu dodávok jadrového paliva na ich stabilnú prevádzku,“ uviedol generálny riaditeľ Slovenských elektrární, Branislav Strýček.

Podľa informácií zo zmluvy budú prvé dodávky jadrového paliva zo strany Westinghouse prichádzať do jedného roka od schválenia použitia tohto paliva. Avšak predtým musí palivo prejsť prísnym procesom licencovania a schválenia na jeho použitie v existujúcich reaktoroch slovenských jadrových elektrární. Tento proces zabezpečí, že používanie nového paliva bude v súlade s najvyššími bezpečnostnými normami.

Slovenské elektrárne dali jasne najavo, že ich cieľom je mať v portfóliu aspoň dvoch alternatívnych dodávateľov jadrového paliva. Táto stratégia zabezpečí flexibilitu a stabilizáciu dodávok pre dlhodobú udržateľnosť prevádzky jadrových elektrární.

Výroba elektriny z jadrových zdrojov hrá kritickú úlohu v slovenskom energetickom sektore, predstavujúc takmer 59 % celkovej produkcie elektrickej energie. Očakáva sa, že tento podiel sa ešte zvýši so spustením nových blokov v Mochovciach a ukončením výroby z hnedého uhlia v elektrárni Nováky do konca roka 2023.

Slovensko tiež plánuje spolupracovať s Francúzskom pri riešení diverzifikácie dodávok jadrového paliva pre jadrové elektrárne. Nedávno uzavreté memorandum o spolupráci so spoločnosťou Framatom potvrdzuje túžbu Slovenska spolupracovať na viacerých frontoch s cieľom zabezpečiť stabilnú a udržateľnú energetickú budúcnosť.

Prečítajte si aj