Pondelok 16. septembra, 2024
Ilustračný obrázok (Foto: JUSTIN TALLIS/AFP via Getty Images)

Slovenská vláda a Brusel vyzývajú sociálne médiá na sprísnenie kontroly pred voľbami

Európska komisia a slovenská vláda si pozvali na stretnutie zástupcov najväčších slovenských sociálnych médií. Na sérii stretnutí v Bratislave im vysvetlili, že pred víkendovými voľbami musia vynaložiť väčšie úsilie na obmedzenie nenávistných prejavov, dezinformácií a proruskej propagandy.

Brusel varoval gigantov Alphabet (Google), Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) a TikTok, že musia urobiť viac na ochranu slovenských volieb pred zahraničným zasahovaním. V opačnom prípade budú musieť čeliť vysokým pokutám, informoval portál Politico.

Stretnutia sa uskutočnili počas týždňa od 11. septembra a zúčastnili sa na nich dvaja úradníci Európskej komisie, jeden slovenský vládny politik a traja manažéri sociálnych médií. Mená všetkých účastníkov boli pred verejnosťou utajené, uvádza Politico. Podľa anonymných zdrojov boli pozvaní aj ľudia z vedenia spoločnosti X (bývalý Twitter), ale na stretnutie neprišli.

U európskych a slovenských regulačných orgánov údajne rastú obavy, že medzi miestnymi používateľmi sociálnych médií sa šíria dezinformácie a prokremeľská ideológia. Proruské názory vyjadril aj predseda strany Smer a bývalý premiér Robert Fico, vyzývajúci na ukončenie vojenskej podpory Ukrajiny. Jeho strana je pritom favoritom volieb, ktoré sa uskutočnia 30. septembra.

Počas vlády R. Fica bol zavraždený mladý investigatívny novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica. Kuciak sa okrem iného snažil odhaliť prepojenie mafie na vládne kruhy a celý prípad nakoniec viedol k masovým protestom a následnému odstúpeniu R. Fica. Ten  počas epidémie odmietol ako opozičný politik nosiť masky a kritizoval očkovanie, pričom bol sám očkovaný, vyjadroval sa o Covide ako o príšernej chorobe a jeho nasledovník P. Pellegrini (Smer) nechal ako premiér uzavrieť štátne hranice po prvých prípadoch ochorenia. 

Podľa predvolebných prieskumov bude Smer voliť približne 20 % voličov. Do parlamentu sa pravdepodobne dostane aj hnutie Republika, ktoré je považované za nacionalistické a krajne pravicové.

Nadchádzajúce voľby na Slovensku predstavujú podľa Politico prvú kritickú skúšku nových digitálnych pravidiel EÚ. Podľa nariadenia o digitálnych službách musia platformy sociálnych médií preukázať, ako aktívne odstraňujú nezákonný obsah a potláčajú zahraničnú propagandu. Ak tak neurobia, môže im hroziť pokuta až do výšky 6 % ich ročných globálnych príjmov.

Počas stretnutia Big Tech spoločnosti zdôraznili, že majú miestne tímy na moderovanie obsahu a že intenzívne spolupracujú so slovenskými kontrolórmi faktov, tzv. „fact-checkermi”. Tieto spoločnosti tiež uviedli, že vykonali interné zmeny na obmedzenie potenciálne škodlivého obsahu.

Nadchádzajúce slovenské voľby by mali ukázať, či sú nové digitálne pravidlá EÚ účinné v praxi. Podľa nedávnej správy Stredoeurópskeho strediska pre sledovanie digitálnych médií financovaného Európskou komisiou, hlasná menšina slovenských používateľov sociálnych médií bežne zdieľa proruskú rétoriku o prepojení Kyjeva s fašizmom a falošné správy o ukrajinských vojakoch vzdávajúcich sa ruským jednotkám.

Minulý rok bol Ľuboš Blaha z politickej strany Smer vylúčený z Facebooku za šírenie nenávistných prejavov. Napriek tomu sa jeho príspevky z digitálnej siete Telegram stále pravidelne zdieľajú na samostatnej stránke strany Smer na Facebooku. Hovorca spoločnosti Meta uviedol, že takéto preposielanie nie je v rozpore s pozastavením Blahovej činnosti.

Blaha sa netají svojimi ľavicovými marxistickými názormi a od začiatku konfliktu na Ukrajine stojí na strane Vladimira Putina.

Prečítajte si aj