Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračný záber - screenshot zo živého vysielania nemeckej televízie MDR

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dnes prevzala Cenu cisára Otta

V nemeckom Magdeburgu – OttoStadt, v katedrále sv. Maurícia a Kataríny, dnes obdržala prezidentka SR ocenenie Cena cisára Otta, za boj proti korupcii, úsilie o upevňovanie liberálnych európskych hodnôt a osobný vklad pri ochrane životného prostredia na Slovensku. V tomto roku si v Nemecku pripomínajú 1050. výročie úmrtia Otta Veľkého.

„Slávnostná ceremónia sa bude konať v Katedrále sv. Maurícia a Kataríny, v ktorej je cisár Otto Veľký pochovaný,“ povedal hovorca hlavy štáty Martin Strižinec.

Spolu s prezidentkou Čaputovou pricestovali do Magdeburgu (metropoly Saska-Anhaltska) minister hospodárstva Peter Dovhun a minister školstva, vedy, výskumu a športu Daniel Bútora. Majú sa stretnúť s predstaviteľmi tejto spolkovej krajiny a viesť plenárne rokovania.

Prezidentka sa počas návštevy Nemecka stretla aj s Reinerom Haseloffom, predsedom vlády spolkovej krajiny Sasko-Anhaltsko a navštívi Frauenhoferov inštitút pre prevádzku a automatizáciu podnikov.

„Hlavnými témami stretnutí bude zelená tranzícia, veda, výskum a vzdelávanie a hospodárska spolupráca. Prezidentku preto sprevádzajú aj ministri hospodárstva a školstva Peter Dovhun a Daniel Bútora, ako aj predstavitelia Technickej univerzity v Košiciach, Slovenskej technickej univerzity a Kempelenovho inštitútu,“ doplnil Strižinec.

Cena Cisára Otta sa udeľuje každé dva roky od roku 2005 osobnostiam, ktoré prispeli k európskemu porozumeniu, presadzujú liberálne hodnoty, mier, toleranciu a demokraciu, a prispievajú k prehĺbeniu procesu európskeho zjednocovania.

Samotná cena pozostáva z reprezentatívneho certifikátu a bronzovej medaily. Na prednej strane medaily je reliéfna podobizeň ocenej osobnosti, na zadnej strane nápis Cena cisára Otta mesta Magdeburg. Finančné ocenenie sa neudeľuje.

Laureátmi boli v minulosti osobnosti ako bývalý nemecký prezident Richard von Weizsäcker, bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová, bývalá lotyšská prezidentka Vaira Vike-Freiberga alebo rumunský prezident Klaus Johannis.

Prečítajte si aj