Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (Foto: Cedric Fauntleroy / wikipedia)

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek odmieta konsolidačné opatrenia vlády, ktoré ohrozia rast miezd sestier

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) odmieta konsolidačné opatrenia vlády SR, ktoré ohrozia rast miezd sestier, pôrodných asistentiek a zdravotníckych pracovníkov. Upozorňuje, že to ešte viac prehĺbi už terajší nedostatok zdravotníckeho personálu.

„Je poľutovaniahodné, že vláda SR so súhlasom ministerstva zdravotníctva prehlbuje krízu v zdravotníctve a otvára dvere ďalšiemu exodu sestier a pôrodných asistentiek zo systému zdravotníctva. Konsolidačné opatrenia vlády SR majú spomaliť valorizácie platov zdravotníckych pracovníkov, čo pri dnešnom enormnom nedostatku sestier spôsobí, že nám začnú odchádzať skúsené sestry a pôrodné asistentky v ešte väčšom množstve a mladá generácia, ktorá by ich mala nahradiť radšej po štúdiu opustí našu krajinu,“ uviedla prezidentka SKSaPA Iveta Lazorová. V systéme podľa jej slov aktuálne chýba viac ako 14.000 sestier.

Komora považuje za neprijateľné očakávať, že ošetrovateľský personál bude pracovať na úkor šetrenia štátu. „Vyzývame vládu SR, aby prestala hazardovať so zdravím občanov a nevyháňala naše sestry za hranice. Sociálna demokracia je predsa politická koncepcia, ktorá sa má usilovať o spoločnosť, v ktorej sú okrem občianskych a politických práv zaručené aj sociálne práva. Tento krok však nemá so zaistením sociálnych práv zdravotníckych pracovníkov nič spoločné,“ dodala Lazorová.

Vládna koalícia v utorok (17. 9.) predstavila balík opatrení, ktoré majú zabezpečiť konsolidáciu verejných financií na úrovni 2,6 až 2,7 miliardy eur. Vďaka tomu má deficit budúci rok klesnúť na 4,7 percenta hrubého domáceho produktu. Súčasťou konsolidácie má byť okrem iného aj spomalenie valorizácie platov zdravotníkov v ambulantnom aj nemocničnom sektore na tri percentá na jeden rok.

Z. Dolinková: Konsolidácia verejných financií sa nemala dotknúť zdravotníctva

Prečítajte si aj