Streda 3. júla, 2024
Prezident SR Peter Pellegrini a Slovenka roka 2024 Alena Vanková (foto: FB Peter Pellegrini)

Slovenkou roka sa stala manažérka v Mochovciach, ktorá mení tvár energetiky

Alena Vanková, prvá žena, ktorá prevzala riadenie dvoch blokov jadrovej elektrárne Mochovce, sa stala absolútnou Slovenkou roka 2024. Ocenenie za kategóriu Biznis a manažment, ale aj za celkové víťazstvo v tejto prestížnej súťaži si prevzala 21. júna v bratislavskej Redute. 

Dvojité víťazstvo a inšpirácia pre mladých

Prestížnu anketu Slovenka roka organizuje týždenník Slovenka a jej  cieľom zviditeľňovať ženy, ktoré sa podieľajú na raste krajiny. Alena Vanková získala najviac hlasov zo všetkých nominovaných, čím si zaslúžila ocenenie nielen v kategórii Biznis a manažment, ale aj titul absolútnej Slovenky roka. 

„K tomuto nebývalému úspechu jej celé Slovenské elektrárne úprimne gratulujú a veria, že Alenina vášeň pre popularizáciu vedy a techniky najmä medzi mladými dievčatami a ženami bude motivovať mladých ľudí k štúdiu vedy a techniky,ˮ uvádza oficiálna webová stránka Slovenských elektrární.

Pracovný deň ženy, ktorá riadi jadrovú elektráreň

V rozhovore pre Slovenské elektrárne prezradila, že jej pracovný deň začína skôr, než väčšina ľudí vôbec pomyslí na raňajky. „Každý deň po príchode do práce si prejdem zoznam hlásení z predchádzajúceho dňa, aby som vedela, čo sa bude riešiť,ˮ opisuje Alena. Po rannej porade o stave prevádzky sa zaoberá riadením bežnej výroby, riešením problémov a komunikáciou s kolegami na blokovej dozorni.

Alena Vanková sa počas svojej kariéry stala priekopníčkou v energetickom sektore. Jej cesta k tejto pozícii však nebola jednoduchá. „Začínala som na blokovej dozorni ako operátorka sekundárneho okruhu, neskôr ako operátorka primárneho okruhu, potom som sa stala vedúcou reaktorového bloku.ˮ Vďaka neustálemu vzdelávaniu a zlepšovaniu sa postupne prepracovala až na manažérku jadrovej bezpečnosti a neskôr na súčasnú pozíciu.

Vyváženie pracovného a osobného života je pre ňu náročné, no Alena sa snaží nájsť si čas na rodinu a relax. „V podstate odreagovanie príde okamžite, keď prídem do školy, preberiem syna a začne ma zahŕňať svojimi zážitkami, problémami,ˮ hovorí. 

Výzvy a motivácia v energetike

Ako žena v prevažne mužskom kolektíve čelí Alena špecifickým výzvam. „Niekedy je možno zložitejšie presadiť sa ako žena. Musím sa trošku častejšie ozvať, aby som bola vypočutá,ˮ prezrádza. Napriek tomu verí v dôležitosť diverzity na pracovisku a podporuje mladé dievčatá a ženy, aby sa nebáli študovať technické odbory.

Jej motivácia prichádza z pozitívnej spätnej väzby a zo stretávania sa s inšpiratívnymi ľuďmi z celého sveta. „Práca v elektrárňach mi prináša možnosť robiť v odbore, v ktorom som vždy chcela pracovať. Takisto mi to prináša možnosť stále sa učiť a udržiavať sa vo forme,ˮ vysvetľuje.

Ako víťazka Slovenku roka cíti veľkú zodpovednosť a záväzok robiť veci lepšie a motivovať iné ženy. „Je to pre mňa veľký záväzok a veľká zodpovednosť,ˮ  priznáva.

Prečítajte si aj