Utorok 22. októbra, 2024

Slováci môžu získať štipendiá na štúdium a výskum v 22 krajinách sveta

Slovenskí vysokoškoláci, doktorandi, absolventi vysokých škôl, vysokoškolskí učitelia a výskumní pracovníci sa môžu uchádzať o štipendiá na štúdium a výskum, ktoré vyplývajú z bilaterálnych medzivládnych dohôd v oblasti vzdelávania a ponúk zahraničných vlád, ktoré administruje SAIA (Slovenská akademická informačná agentúra).

Celkovo ide o vyše 60 štipendijných ponúk v 22 krajinách (Belgicko, Bulharsko, Česko, Čierna Hora, Čína, Egypt, Grécko, Chorvátsko, India, Izrael, Japonsko, Kazachstan, Kórea, Maďarsko, Moldavsko, Poľsko, Rumunsko, Severné Macedónsko, Slovinsko, Srbsko, Švajčiarsko a Ukrajina). Uzávierka on-line žiadostí je 28. novembra 2024, okrem Južnej Kórey (február 2025) a Japonska (máj 2025). Na niektoré ponuky (krátkodobé pobyty) je uzávierka priebežne.

Ponuka je v jednotlivých krajinách rôzna, môže ísť o krátkodobé (niekoľko dní až týždňov) a dlhodobé (niekoľko mesiacov až rok) študijné alebo výskumné pobyty počas akademického roka 2025/2026 či na letné jazykové kurzy alebo letné školy počas leta 2025.

Podrobné informácie o štipendiách, ako aj o spôsobe podania žiadosti sú zverejnené na portáli SAIA v databáze štipendií a grantov – www.granty.saia.sk, ktorá obsahuje vyše dvesto ponúk do rôznych krajín sveta, o ktoré sa môžu uchádzať slovenskí občania. Záujemcovia môžu získať podrobnejšie informácie aj v piatich pracoviskách SAIA v univerzitných mestách na Slovensku – v Bratislave, Banskej Bystrici, Nitre, Košiciach a Žiline. Pre záujemcov o štipendiá pripravuje SAIA webinár Cesta okolo sveta so 70 štipendiami, ktorý bude v utorok 22. októbra 2024 o 14:00 h (link na pripojenie: https://lnk.sk/hkeu).

Prečítajte si aj