Piatok 18. októbra, 2024
Záber z dokumentárneho filmu Epoch TV „Sokratove tajomstvá“, v ktorom Gabriel Georgiou stvárnil úlohu jedného z hlavných Sokratových žiakov (S povolením Stavrosa Koutsogiannakisa)
,

Slávny kaderník celebrít o svojom zážitku blízkom smrti a ako objavil nádej: „Prišiel som na svet z nejakého dôvodu.“

Kaderník celebrít Gabriel Georgiou sa na vrchole svojej hollywoodskej kariéry stretol so smrťou. Tento hlboký zážitok ho neskôr priviedol k nájdeniu životného cieľa: šíriť posolstvo skutočnej krásy, harmónie a mieru.

Úspešný 53-ročný Austrálčan gréckeho pôvodu, ktorý vyrastal v ortodoxnej kresťanskej rodine, má za sebou viac ako tridsaťročnú hviezdnu kariéru. Pracoval s veľkými hollywoodskymi menami, ako sú Keanu Reeves, Drew Barrymore, Cate Blanchett, Jessica Biel, Chloe Sevigny či Robert Downey Jr. 

Podobne v Bollywoode, indickom filmovom priemysle, spolupracoval s niektorými z najslávnejších hviezd, ako sú Deepika Padukone, Aishwarya Rai Bachchan, Priyanka Chopra Jonas alebo Kareena Kapoor Khan.

„Krása má nejaký impulz, je spojená s božskou podstatou,“ povedal Georgiou pre denník The Epoch Times. „Ak sa pozrieme na rôzne kultúry, zistíme, že tam, kde je viera v božstvo, vzniká krása a estetika – či už ide o účesy, oblečenie, architektúru alebo život v súlade so životným prostredím. Zistil som však, že toto už dnes v skutočnosti neexistuje.“

„Je tu aj veľa škaredosti, ktorá sa stala oveľa rozšírenejšou… v oblečení, v účesoch, v líčení a v tom, čo ukazujú časopisy a čo móda predstavuje ako cool. Veci jednoducho vyzerajú omnoho viac zanedbane, škaredo alebo nedokončene. A tak sa týmto veciam venujem oveľa menej. Moja práca sa viac zameriava na kvalitu, je založená skôr na kráse.“

„Zistil som, že bez ohľadu na to, čo robím, či je to veľmi avantgardné, kreatívne alebo niečo jednoduché, stále to bude krásne a harmonické.“

Kaderník celebrít Gabriel Georgiou (S dovolením Adhiraj Chakrabarti)
Gabriel Georgiou s Drew Barrymore na americkej premiére filmu Svadobný spevák (1998) režiséra Franka Coraciho ( S dovolením Gabriela Georgiou)
Gabriel Georgiou s Jennifer Lopez (So súhlasom Gabriela Georgiou)

G. Georgiou sa podieľal aj na účesoch celebrít pri odovzdávaní cien Zlatý glóbus, cien Screen Actors Guild Awards, na filmovom festivale v Cannes a ďalších. V súčasnosti pracuje na svojom ďalšom bollywoodskom filme Fighter – megaprojekte s Deepikou Padukone, Hrithikom Roshanom a veteránom indickej kinematografie Anilom Kapoorom.

Úspešný a nešťastný v Hollywoode

Koncom 90. rokov patril Georgiou medzi desať najlepších kaderníkov v Los Angeles. V tom čase bol bohatý, úspešný a patril do spoločenských kruhov navštevujúcich najslávnejšie večierky. Napriek všetkej pozornosti a úspechu sa Georgiou cítil ako prázdna schránka.

„Nebol som šťastný, hoci som zarábal veľa peňazí. Bolo to všetko predvádzanie sa… a ego a všetky tie veci. Mal som pocit, že moja duša chradne. Keď som bol sám, rozprával som sa s vesmírom. Myslel som si: Čo musím urobiť, aby som bol dobrým človekom? Čo je to vlastne dobrý človek? Kde môžem nájsť vedenie, aby som sa stal dobrým človekom?“ hovorí kaderník. 

Gabriel Georgiou a bollywoodsky herec, producent a model Arjun Rampal na natáčaní filmu Dhaakad (S dovolením Gabriela Georgiou)
Gabriel Georgiou upravuje vlasy Deepike Padukone na Medzinárodnom filmovom festivale v Marrákeši, ktorý sa každoročne koná v Maroku (S dovolením Gabriela Georgiou)

Nebolo to prvýkrát, čo si Georgiou položil podobné otázky. Ako tínedžer sa pýtal, prečo ľudia ochorejú, prečo existuje smrť a aký je vlastne zmysel života.

„Hľadal som a pátral vlastne celý život,“ hovorí a pokračuje: „Začal som čítať veľa kníh, taoistických aj budhistických.“ Vo svojich dvadsiatich rokoch, keď začal žiť samostatne a mal viac slobody, sa Georgiou pustil do hlbšieho hľadania zmyslu života. Navštívil kláštory na hore Athos v Grécku, kde žijú bulharskí, ruskí a grécki pravoslávni mnísi. Georgiou tam mal možnosť stráviť štyri dni a noci a viesť s mníchmi skutočne hlboké rozhovory.

„Bolo to úžasné, ale mal som pocit, že to nie je moja cesta. Nebola to konečná pravda, ktorú som hľadal.“

Napriek tomu pokračoval v čítaní rôznych textov a snažil sa udržať si pevnú pôdu pod nohami. Medzitým vyštudoval kostýmovú, maskérsku a kadernícku školu na Victoria University v Melbourne a v 80. rokoch začal svoju kadernícku kariéru. Georgiou sa napokon presťahoval do Hollywoodu v Los Angeles, podľahol materialistickému životu a čoskoro začal na večierkoch užívať drogy.

„Dôvodom, prečo som ich začal brať, bolo vysporiadať sa s povrchnosťou, aby mi to prinieslo pocit eufórie. Dokázal som sa tak spojiť s touto úrovňou materializmu a falošnosti. K drogám som sa uchýlil, aby som sa vyrovnal s ťažkou prácou, dlhým pracovným časom, neustálym cestovaním a všetkými nepríjemnými energiami okolo mňa. Začalo to byť veľmi rušivé,“ spomína. 

Gabriel Georgiou s Farrah Fawcett (S dovolením Gabriela Georgiou)
Gabriel Georgiou upravoval vlasy bollywoodskej herečke Deepike Padukone na galavečere Met Gala 2019 (Dimitrios Kambouris/ Getty Images for The Met Museum/ Vogue)

Zážitok z iného sveta

V roku 2002, keď Georgiou pracoval na desaťdňovom fotení pre katalóg na Britských Panenských ostrovoch, zažil okamih pravdy a dostal „najväčšiu lekciu“ svojho života.

Počas týchto 10 dní bol Georgiou úplne čistý, neužíval žiadne drogy. Uprostred práce mu však prišlo veľmi zle a nebol schopný vstať z postele ani dokončiť česanie modela. Nahradila ho vizážistka. Georgiou spomína na zážitok blízky smrti, ktorý navždy zmenil jeho život:

Spomínam si, že keď som ležal v posteli, opustil som svoje telo, uvedomoval som si to a bol som si toho veľmi dobre vedomý. Ale vôbec som sa nebál, bolo to veľmi pokojné a cítil som úplnú slobodu. Vedel som, že zomieram. Vedel som, že opúšťam svoje telo. Bolo to veľmi zvláštne, videl som akési svetlo a pohyboval som sa smerom k nemu. … Počul som veľmi hlboký božský hlas. Bol zjavne viacrozmerný, niečo ako film. Neviem to celkom vysvetliť. Povedal mi to: „Zablúdil si a my sme ťa prišli vziať preč.“

Pomyslel som si: Viem, že som sa stratil, a viem, že som sem prišiel s určitým cieľom a poslaním. Len som ho ešte nenašiel.” Odpovedal som: „Prosím, dajte mi šancu. Ešte nie som pripravený odísť. Prosím, dajte mi šancu, ešte jednu šancu.“ A hneď ako som si to pomyslel, pretože som to myslel vážne z hĺbky svojho srdca, začal som sa vracať do svojho tela, otvorili sa mi oči a začal som sa cítiť lepšie.”

Po návrate do Los Angeles Georgiou prestal užívať drogy a z jeho života sa vraj vytratili aj jeho „takzvaní priatelia“. Bol zo všetkého unavený a uvažoval o tom, že sa stane mníchom. Vedel však, že človek môže „v spoločnosti rýchlo napredovať aj s ťažkosťami a pokušeniami“ a usúdil, že byť mníchom, nie je jeho cesta.

Georgiou s pokorným srdcom túžil nájsť pravý zmysel svojho života a veril starému prísloviu: „Keď je žiak pripravený, učiteľ príde.“

Záber z dokumentárneho filmu Epoch TV „Sokratove tajomstvá“, v ktorom Gabriel Georgiou hral úlohu jedného z hlavných Sokratových žiakov (S dovolením Stavrosa Koutsogiannakisa)

Objavenie pokoja a pozitívneho myslenia

Vo veku 32 rokov všetko zanechal a vrátil sa k rodičom do Austrálie. Prvé štyri mesiace žil doma „pustovníckym“ životom. „Bolo to pre mňa ako odvykacia kúra, pretože som len jedol, spal a čítal knihy,“ povedal.

Čoskoro si uvedomil, že sa nechce vrátiť do Hollywoodu, a namiesto toho zložil zálohu na byt v austrálskom Brisbane. S pocitom určitej úľavy, že práve urobil zmenu vo svojom živote, si začal hľadať prácu.

Po skvelej kariére v zámorí sa talentovaný stylista pri svojej prvej práci v Austrálii počas práce na televíznej reklame pre automobilku dal do zaujímavého rozhovoru s maskérkou.

„Mala podobné skúsenosti ako ja a jazdila na turné s veľkými rockovými kapelami po celom svete. Tiež povedala, že má Crohnovu chorobu, veľmi zriedkavú chorobu, na ktorú neexistuje liek,“ opisuje Georgiou a dodáva, že žena mu povedala, že sa zo svojich zdravotných problémov dostala potom, ako začala praktizovať duchovnú prax Falun Gong, známu aj ako Falun Dafa.

Gabriel Georgiou upravuje vlasy herečke Catherine Zafeiropoulou pri nakrúcaní dokumentárneho filmu Epoch TV „Sokratove tajomstvá“ (S dovolením Alexa Maura)

„Prvá vec, ktorá ma naozaj zaujala, bola skutočnosť, že ide o cvičenie mysle a tela – veľmi sa mi páčila táto rovnováha, pretože zvyčajne je to buď jedno, alebo druhé. Páčilo sa mi, že bolo založené na univerzálnych princípoch pravdivosti, súcitu a tolerancie a že bolo zadarmo,“ povedal.

Nasledujúci týždeň sa kaderník pod dojmom týchto informácií vybral do parku, aby sa naučil päť jednoduchých, pomalých cvičení Falun Gongu. Svoju skúsenosť s prvým cvičením opísal takto: 

„Bolo to naozaj silné, počas druhého cvičenia to bolo také intenzívne. Takmer som omdlel, všetko bolo naozaj intenzívne. Chcelo sa mi zvracať… tak som sa zhlboka nadýchol. Uvedomil som si, že je to, akoby zo mňa vychádzalo niečo negatívne. A v priebehu niekoľkých minút som bol v poriadku. Všetko bolo preč. Pomyslel som si: Páni, to je dobré! Vstal som a dokončil cvičenie. A potom som si pomyslel: Deje sa tu niečo naozaj silné. Musím sa dozvedieť, čo to je.“

Georgiou teda požiadal o materiály potrebné k naučeniu sa Falun Gongu. To bolo pred 21 rokmi. „Úplne mi to zmenilo život,“ hovorí Georgiou, ktorý spomína, ako sa vyliečil z mnohých zdravotných problémov vrátane bronchitídy, skoliózy a tiež z depresií.

Gabriel Georgiou cvičí piate cvičenie Falun Gongu (S dovolením Adhirai Chakrabarti)

„Kvôli bolestiam spojenými so skoliózou som často v noci trpel, kým sa mi podarilo zaspať. Vždy, keď som sedel so skríženými nohami pri meditácii, robil pohyby pri cvičení a vstával, ozývali sa praskajúce zvuky. Ale odvtedy to už nikdy nebolelo, akoby to jednoducho zmizlo. Stalo sa mi veľa úžasných vecí.“

„Zakaždým pociťujem pokoj a pocit pohody. Je to úplný obrat v mojom živote, o celých 360 stupňov,“ zveruje sa.

Georgiou hovorí, že vo Falun Gongu nachádza aj odpovede na otázky, ktoré ho trápia od detstva. „Bolo to ako kúsky skladačky, ale nakoniec sa zdalo, že všetko do seba zapadlo, akoby zo všetkých úrovní, od náboženstva, energie a vesmíru až po zmysel ľudskej existencie a vzťah človeka k tomu všetkému.“

Keď prvýkrát počul o 24 rokov trvajúcom prenasledovaní Falun Gongu Čínskou komunistickou stranou (ČKS), povedal, že „nemohol uveriť“, že by k niečomu takému brutálnemu mohlo dochádzať. Georgiou hovorí, že mnohé vlády zatvárajú oči pred Čínou kvôli svojim ekonomickým záujmom.

„Naozaj som to spochybňoval. Pomyslel som si: Prečo by malo byť prenasledované niečo také krásne a užitočné? Jednoducho mi to nedávalo zmysel. Ale keď som sa pozrel do histórie, uvedomil som si, že Sokrates, Ježiš, Budha Šákjamuni… v podstate každý z nich bol prenasledovaný. Len ma udivilo, že každý, kto chcel duchovne zlepšiť spoločnosť, bol prenasledovaný.“

„Chcel by som, aby sa svet dozvedel o užitočnosti Falun Gongu a o skutočnej situácii v Číne,“ hovorí Austrálčan. 

Gabriel Georgiou medituje na sprievode Falun Gongu v Poľsku (Zhang Qingyao / The Epoch Times)

Pevná pracovná morálka

Keď sa Georgiouovi vrátilo zdravie a zmysel života , bol pripravený vrátiť sa naplno k svojej profesii, aby bol pre ľudí „pozitívnym vzorom“.

„Povedal som si: Dobre, vrátim sa do tohto biznisu a budem teraz pozitívny, nie negatívny, ako som bol predtým a taký stratený… pretože viem, že je to dosť temný biznis,“ opisuje Georgiou.

Po krátkom pôsobení v Grécku sa presťahoval do Indie, kde počas uplynulých 11 rokov pracoval s najväčšími celebritami filmového a módneho priemyslu. Odkedy sa Georgiou začal riadiť učením Falun Gongu, dokázal prijať každú výzvu a prechádzať ňou s trpezlivosťou a súcitom.

Gabriel Georgiou je uznávaným kaderníkom celebrít vo svetovom módnom a filmovom priemysle (S láskavým dovolením Adhirai Chakrabarti)
Gabriel Georgiou s Priyankou Chopra Jonas (S láskavým dovolením Gabriel Georgiou)

Aj počas svojho nabitého programu dokáže rozdávať pozitívnu energiu a ľudia okolo neho ho vraj vždy chvália za jeho žiarivý úsmev. „Teraz si už veci neberiem k srdcu ani osobne, len sa na ne pozerám s väčším pochopením a krajším nadhľadom. Dokonca aj keď sú okolo mňa negatívne energie, nenechám sa nimi ovplyvniť. Stále sa snažím byť láskavý a súcitný v akejkoľvek situácii a myslím si, že si to ľudia všímajú.“

Napriek dlhej pracovnej dobe a krátkemu spánku Georgiou do každej práce, ktorú prijme, dáva plných 100 %.

Zákulisie nakrúcania dokumentárneho filmu t Epoch TV „Sokratove tajomstvá“ (S dovolením Alexa Muru)
Gabriel Georgiou upravoval vlasy bollywoodskej herečke Deepike Padukone na filmovom festivale v Cannes (S dovolením Gabriela Georgiou)
Gabriel Georgiou upravuje vlasy bollywoodskej herečky Kangany Ranaut (S láskavým dovolením Gabriela Georgiou)
Gabriel Georgiou upravuje vlasy Friede Pinto na prehliadke Dior 2023 (So súhlasom Trishy Sarang)

Okrem toho, že je skutočne úspešným kaderníkom celebrít, Georgiou je aj veľmi všestrannou osobnosťou a dokonca si vyskúšal aj herectvo. Zahral si dôležitú vedľajšiu úlohu v bollywoodskom filme Dhaakad. Zahral si aj jedného z hlavných Sokratových žiakov v dokumentárnom filme s názvom „Sokratove tajomstvá“ zo série Božskí poslovia, ktorý nakrúcala televízia Epoch TV exkluzívne v Grécku.

Georgiou pri uvedení dokumentu povedal, že bol ohromený a dojatý k slzám, pretože dokument ukazuje Sokratovo hlboko dojímavé učenie. „Ani som sa na seba nepozrel.Bol som len šťastný, že môžem byť súčasťou niečoho, s čím sa ľudia môžu spojiť, čo im otvorí myseľ a prinúti ich nájsť hlbší zmysel a cieľ.“

„Momentálne ma najviac napĺňa práca na veciach, ktoré môžu byť pre ľudstvo dôležité, ktoré môžu vytvoriť niečo krásne a ktoré môžu nejakým spôsobom pomôcť ľudstvu.“

Na tejto reportáži sa podieľal Arsh Sarao.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj