Streda 26. marca, 2025
Ilustračná fotografia (PollyDot/ Pixabay)

Sladká pravda: Je med zdravšou alternatívou cukru?

Dlhodobá nadmerná konzumácia cukru môže viesť ku stukovateniu pečene, zápalom a metabolickým poruchám, čo zvyšuje riziko cukrovky, srdcových ochorení a obezity. Med je prírodné sladidlo, ktoré ľudia používajú už tisícky rokov, a mnohí veria, že má jedinečné zdravotné účinky. Je teda med zdravší ako cukor?

Zloženie medu

Odborný názov bežného rafinovaného cukru je sacharóza. Sacharóza sa skladá z jednej molekuly glukózy a jednej molekuly fruktózy, pričom obsahuje 50 % glukózy a 50 % fruktózy.

Med je sirupovitá tekutina, ktorú včely vyrábajú z nektáru rastlín. Je sladký, chutný a aromatický, obľúbený na celom svete a používa sa v mnohých jedlách a receptoch.

Med obsahuje približne 80 % prírodných cukrov, najmä fruktózy a glukózy. Vďaka vysokému obsahu fruktózy je sladší ako bežný cukor. Okrem toho obsahuje 18 % vody a zvyšné 2 % tvoria minerály, vitamíny, peľ a bielkoviny.

Med obsahuje vitamíny skupiny B vrátane vitamínu B6, riboflavínu (B2), tiamínu (B1), niacínu (B3) a kyseliny pantoténovej (B5). Z minerálov obsahuje vápnik, meď, železo, horčík, mangán, fosfor, draslík, sodík a zinok. Med je zdrojom antioxidantov.

Med je bohatý na fenolové kyseliny a flavonoidy, čo sú prírodné antioxidanty (RDNE Stock project/ Pexels)

Zdravotné účinky medu

Kvalitný med je minimálne spracovaný, nezahrievaný a obsahuje množstvo bioaktívnych rastlinných zlúčenín a antioxidantov, ako sú flavonoidy a fenolové kyseliny. Vďaka týmto zložkám môže mať med mnoho zdravotných prínosov, najmä pokiaľ ide o ochranu buniek pred oxidačným stresom.

Tmavšie druhy medu majú zvyčajne vyšší obsah antioxidantov ako svetlejšie druhy. Antioxidanty pomáhajú neutralizovať voľné radikály, ktoré sa môžu hromadiť v tele a poškodzovať bunky, čo prispieva k predčasnému starnutiu, cukrovke 2. typu a srdcovým chorobám.

Výskum účinkov medu

Niektoré štúdie naznačujú, že med môže prospievať srdcu a pomáhať predchádzať srdcovým ochoreniam.

V prehľade 25 výskumných štúdií z roku 2020 sa zistilo, že med môže znižovať krvný tlak, zlepšovať hladinu lipidov v krvi, regulovať srdcovú frekvenciu, znižovať rozsah poškodenia srdcového svalu pri infarkte a znižovať bunkovú apoptózu (programovanú bunkovú smrť). Všetky tieto faktory môžu podporovať zdravie a funkciu srdca.

Jedna observačná štúdia na viac ako 4 500 osobách starších ako 40 rokov ukázala, že mierna konzumácia medu súvisela s nižším výskytom prehypertenzie u žien. Ďalšia štúdia na potkanoch naznačila, že med pomáha chrániť srdce pred oxidačným stresom.

Okrem toho surový med zvyčajne obsahuje propolis, čo je želatínová látka, ktorú včely vytvárajú zmiešaním rastlinnej miazgy, peľu alebo nektáru so slinami a včelím voskom. Propolis môže zlepšovať hladinu cholesterolu a triglyceridov.

Med ako prírodný liek

Hoci dlhodobé štúdie o vplyve medu na zdravie srdca u ľudí stále chýbajú, výskumy naznačujú jeho potenciálne výhody. Med má tiež ďalšie zdravotné výhody, napríklad upokojuje kašeľ, pričom Americká pediatrická akadémia ho uznáva ako prírodný prostriedok na utlmenie kašľa. Ďalej podporuje hojenie rán, pretože liečebné obväzy s farmaceutickým manukovým medom sa klinicky používajú na liečbu popálenín a preležanín.

Keďže med je stále druh cukru, jeho nadmerná konzumácia môže mať negatívne zdravotné účinky podobne ako bežný cukor. Avšak vďaka antioxidantom, vitamínom, minerálom a aktívnym enzýmom môže pomôcť znižovať krvný tlak a zlepšovať stav krvných lipidov.

Hoci je potrebných viac dlhodobých štúdií, je bezpečné predpokladať, že med môže byť zdravým sladidlom, ak sa konzumuje s mierou.

Štúdia zistila, že med pomáha chrániť srdce pred oxidačným stresom (ExplorerBob/ Pixabay)

Pôvodný článok

Prečítajte si aj