Sladká novinka: horká čokoláda môže znížiť riziko cukrovky 2. typu
Dobrá pre váš zrak a účinná proti vírusom: horká čokoláda môže prispieť k vášmu zdraviu o niečo viac, ak sa konzumuje s mierou. Napriek obsahu cukru má táto sladká pochúťka aj preventívny účinok na cukrovku 2. typu, ako ukazuje dlhodobá štúdia z USA.
Nie je čokoláda ako čokoláda
Binkai Liu a jej kolegovia z Harvardskej univerzity vo svojej štúdii ukázali, že konzumácia horkej čokolády môže byť spojená s nižším rizikom vzniku cukrovky 2. typu. Toto zistenie sa však netýka bielej alebo mliečnej čokolády.
„Naše výsledky naznačujú, že nie každá čokoláda je rovnaká,“ povedala Liu, doktorandka na katedre výživy. „Pre každého, kto miluje čokoládu, je to pripomienka, že malé rozhodnutia, ako napríklad výber horkej čokolády namiesto mliečnej, môžu mať pozitívny vplyv na vaše zdravie.“
O súvislosti medzi čokoládou a cukrovkou 2. typu už existuje množstvo výskumov. Tieto výsledky sú však nekonzistentné a len niekoľko štúdií rozlišovalo medzi rôznymi druhmi čokolády. Liu a jej kolegovia sa pokúsili túto medzeru odstrániť.
Počas viac ako 30 rokov 192 000 dospelých, účastníkov, ktorí na začiatku štúdie nemali cukrovku, podávalo správy o svojich stravovacích návykoch vrátane spotreby čokolády a telesnej hmotnosti. Na konci obdobia štúdie takmer 19 000 účastníkov uviedlo, že majú diabetes 2. typu. Z takmer 112 000 osôb, ktoré konkrétne uviedli konzumáciu horkej a mliečnej čokolády, sa len takmer 5 000 osôb stalo diabetikmi.
S mierou, nie vo veľkých množstvách
Štúdia zistila, že účastníci, ktorí skonzumovali aspoň 175 gramov, teda takmer dve tabuľky týždenne, mali o 10 % nižšie riziko vzniku cukrovky 2. typu ako tí, ktorí čokoládu nejedli nikdy alebo len zriedka.
Ešte väčší vplyv mala horká čokoláda: účastníci, ktorí zjedli aspoň päť porcií po 35 gramov tejto čokolády týždenne, mali o 21 % nižšie riziko. Naopak, konzumácia mliečnej čokolády nemala žiadny významný pozitívny vplyv – práve naopak. Vedci dávali zvýšenú konzumáciu mliečnej čokolády do súvislosti s dlhodobým nárastom telesnej hmotnosti, čo môže prispieť k vzniku cukrovky 2. typu.
„Prekvapilo nás jasné oddelenie vplyvu horkej a mliečnej čokolády,“ povedal spoluautor Qi Sun, profesor výživy a epidemiológie. „Hoci obe majú podobné množstvo kalórií a nasýtených tukov, zdá sa, že bohaté polyfenoly v horkej čokoláde môžu kompenzovať vplyv na cukrovku a priberanie na váhe. Ide o zaujímavý rozdiel, ktorý by sa mal ďalej skúmať.“
Autori upozornili, že výsledky sa nemusia týkať ľudí s veľmi vysokou spotrebou čokolády. Štúdiu podporili americké Národné ústavy zdravia. Okrem toho dvaja z deviatich autorov tvrdia, že získali granty od amerického ministerstva poľnohospodárstva a Združenia pestovateľov čučoriedok, ako aj od výrobcu potravín a cukroviniek Mars.
Štúdia bola uverejnená 4. decembra 2024 v časopise British Medical Journal.
Pôvodný článok
ZDIEĽAŤ ČLÁNOK