Sladené nápoje súvisia s miliónmi prípadov cukrovky a srdcových ochorení, tvrdí nová štúdia
Nedávna štúdia v časopise Nature Macine zistila súvislosť medzi konzumáciou nápojov sladených cukrom a cukrovkou 2. typu, ako aj kardiovaskulárnymi ochoreniami (KVO).
Medzi cukrom sladené nápoje patria komerčné alebo domáce nápoje, nealkoholické nápoje, energetické nápoje, ovocné nápoje, punč a limonády. Táto štúdia je prvou svojho druhu, ktorá analyzuje túto súvislosť v 184 krajinách.
Výskumníci získali údaje o príjme nápojov sladených cukrom z Globálnej databázy stravovacích návykov, ktorá zahŕňa prieskumy od 2,9 milióna ľudí vo väčšine krajín. Štúdia analyzovala „relatívnu záťaž spôsobenú konzumáciou nápojov sladených cukrom“, ako sú cukrovka 2. typu a kardiovaskulárne ochorenia.
Profesor Lennert Veerman z Lekárskej a zubnej fakulty Griffithovej univerzity, ktorý bol členom medzinárodného tímu výskumníkov, uviedol, že výsledky sú znepokojujúce. „Výsledky ukazujú, že v roku 2020 bolo 2,2 milióna prípadov cukrovky a 1,2 milióna prípadov kardiovaskulárnych ochorení spôsobených konzumáciou nápojov sladených cukrom,“ uviedol Veerman v správe pre médiá. „To predstavuje 10 % prípadov cukrovky a 3 % prípadov kardiovaskulárnych ochorení.“
„Alarmujúce je, že konzumácia nápojov sladených cukrom prispela k úmrtiu 80 000 ľudí, ktorí mali cukrovku, a 250 000 ľudí, ktorí mali kardiovaskulárne ochorenia… V krajinách s nízkymi a strednými príjmami sme svedkami rýchleho nárastu spotreby nápojov sladených cukrom.“
Zdanenie a úprava výživy ako riešenie?
Štúdia poukázala na znepokojujúce vplyvy konzumácie sladených nápojov na zdravie a podnietila výzvy na zavedenie intervenčných metód. Podľa štúdie prispieva konzumácia takýchto nápojov k nadmernému nárastu hmotnosti, ako aj ku kardiometabolickým ochoreniam, ako je cukrovka 2. typu a kardiovaskulárne ochorenia – priamo aj prostredníctvom nárastu hmotnosti.
Štúdia odporúča ako možné intervenciu zdanenie, varovania na obaloch, reguláciu marketingu a vzdelávacie kampane. „Je potrebné prijať naliehavé opatrenia, aby sa predišlo zbytočným chorobám a úmrtiam, počnúc zdanením týchto nápojov s cieľom odradiť od nadmernej spotreby a povzbudiť priemysel k výrobe a predaju zdravších nápojov,“ uviedol Veerman.
Okrem politiky a vládnych zásahov existujú aj zmeny v stravovaní a životnom štýle, ktoré si môže osvojiť každý. Na zníženie príjmu cukru z nápojov vo všeobecnosti Veerman odporúča spotrebiteľom čítať nutričné etikety, aby porozumeli obsahu výrobkov.
„Pokiaľ ide o nápoje, dôkazy naznačujú, že tie s nevýživnými sladidlami (umelými alebo získanými z prírodných produktov) menej pravdepodobne podporujú priberanie na váhe ako tie s cukrom, s tým, že máme obmedzené dôkazy o dlhodobých zdravotných účinkoch,“ uviedol pre Epoch Times v e-maile.
Veerman odporúča ako najlepšiu alternatívu sladených nápojov vodu.
Pôvodný článok
ZDIEĽAŤ ČLÁNOK