Piatok 25. apríla, 2025
Shen Yun 2025
Ilustračný obrázok (foto: Brent Hofacker/Shutterstock)

Sladené nápoje môžu spôsobovať rakovinu ústnej dutiny u žien, tvrdí nový výskum

Ženy, ktoré si doprajú aspoň jeden sladený nápoj denne, majú takmer päťkrát vyššiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny ústnej dutiny v porovnaní s tými, ktoré tieto nápoje pijú len zriedkavo, uvádza nová štúdia.

Toto zvýšené riziko pretrváva bez ohľadu na to, či ženy fajčia alebo pijú alkohol. Tento objav spochybňuje tradičné chápanie rizikových faktorov rakoviny ústnej dutiny. „Výsledky tejto štúdie naznačujú, že pri tvorbe odporúčaní pre verejné zdravie musíme zohľadniť vplyv stravy na riziko vzniku rakoviny,“ napísali výskumníci.

Nečakané riziko

Rakovina ústnej dutiny bola tradične spájaná so staršími mužmi, ktorí sú ohrození faktormi ako užívanie tabaku a nadmerná konzumácia alkoholu. Nový výskum, nedávno publikovaný v časopise JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery, však ukazuje, že táto choroba čoraz viac postihuje nefajčiace ženy.

Výskum zahrnul viac ako 162 000 žien, ktoré boli monitorované počas 30 rokov. Na vyhodnotenie stravovacích návykov výskumníci zhromažďovali informácie o príjme sladených nápojov a skúmali ďalšie faktory životného štýlu účastníčok štúdie.

Po dôkladnej analýze zistili, že všetky ženy, ktoré denne vypili jeden alebo viac sladených nápojov, mali riziko vzniku rakoviny ústnej dutiny 4,87-krát vyššie ako tie, ktoré pili menej ako jeden sladený nápoj mesačne.

U tých, ktorí veľa nefajčia ani nekonzumujú veľa alkoholu, zvyšuje pravidelné pitie sladkých nápojov riziko viac ako päťnásobne, čo znamená približne tri prípady na 100 000 ľudí. Riziko rakoviny ústnej dutiny bolo 3,71-krát vyššie v skupine, ktorá pila jeden alebo viac sladených nápojov denne, v porovnaní so skupinou, ktorá pila menej ako jeden sladený nápoj mesačne.

Autori štúdie uviedli viacero možných príčin svojich zistení. Jedným z kľúčových faktorov je, že kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy (HFCS) je bežnou zložkou mnohých sladených nápojov. Štúdie naznačujú, že vysoký príjem kukuričného sirupu s vysokým obsahom fruktózy súvisí s parodontitídou, vážnym ochorením ďasien, ktoré sa spája aj s rakovinou ústnej dutiny.

Okrem toho konzumácia veľkého množstva kukuričného sirupu s vysokým obsahom fruktózy môže spôsobiť rýchle výkyvy hladiny cukru a inzulínu v krvi, čo môže viesť k inzulínovej rezistencii a zvýšeným hladinám hormónu spojeného s rozvojom rakoviny.

A napokon, kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy môže vyvolávať zápaly, ktoré narúšajú rovnováhu baktérií v ústach – stav známy ako orálna dysbióza, ktorý sa tiež považuje za rizikový faktor rakoviny ústnej dutiny.

Rastúce obavy

Smernice Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) odporúčajú, aby pridané cukry tvorili najviac 5 % celkového denného kalorického príjmu.

Predchádzajúce výskumy zistili, že keď mladá generácia konzumuje viac pridaných cukrov a sladených nápojov, má častejšie problémy so zubami. Tieto problémy môžu súvisieť s vážnymi chorobami, ako je rakovina čriev alebo pľúc. Jedným z dôvodov je, že dlhotrvajúci zápal v ústach sa šíri ďalej do tela a pomáha vzniku rakovinových buniek.

Smernica WHO je „dobrým východiskovým bodom“, no ide o všeobecné odporúčanie, ktoré treba prispôsobiť individuálnym potrebám, uviedla pre Epoch Times Emily Feivorová, registrovaná dietologička v newyorskej nemocnici Northwell Long Island Jewish Forest Hills. „Päť percent kalorického príjmu sa môže líšiť  v závislosti od veku, pohlavia a energetických potrieb,“ dodala.

Keďže spotreba cukru celosvetovo stále rastie, zistenia novej štúdie apelujú na ľudí, aby v záujme zlepšenia zdravotného stavu obmedzili príjem pridaných cukrov.

Kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy aj cukor ovplyvňujú riziko chorôb tiež, ak sa konzumujú vo veľkom množstve, a oba vedú k rovnakým negatívnym dôsledkom, uviedla Julianna Coughlinová, registrovaná dietologička a majiteľka a riaditeľka One Right Step Nutrition Counseling, pre  Epoch Times.

„Zdravé náhrady kukuričného sirupu s vysokým obsahom fruktózy a cukru je vhodné nahradiť prírodnými alternatívami ako je stévia a sladidlo Monk fruit, ale aj prirodzene sa vyskytujúcimi cukrami, napríklad z ovocia,“ dodala.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj