Pondelok 16. septembra, 2024
(S láskavým dovolením @queendomiino)

Britská mačka Domiina sa pýši unikátnym sfarbením srsti (FOTO)

Britská krátkosrstá mačka sa stala virálnou vďaka svojmu jedinečnému sfarbeniu. Zoznámte sa s trojročnou Domiinou, ktorá žije v Holandsku so svojou majiteľkou, 56-ročnou rodáčkou z Filipín Joy Antoniovou van de Pol, a ďalšími dvoma mačkami, päťročnou Hanny a desaťročnou Frosty.

Joy našla prvýkrát fotografie vzácneho mačiatka s nápadnými rozdielne sfarbenými očami na facebookovej stránke jednej belgickej chovateľskej stanice.

(S láskavým dovolením @queendomiino)

„Na fotografii mala asi tri mesiace a ja som sa zamilovala do jej jedinečného vzhľadu,“ opísala Joy. „Napísala som majiteľovi chovateľskej stanice a spýtala som sa, či je Domiina na predaj.“

Odpoveď bohužiaľ znela „nie“. Sklamaná Joy poslala majiteľke chovateľskej stanice ďalšiu správu s tým, že ak by Domiina v budúcnosti potrebovala nový domov, mala by o ňu záujem.

O dva roky neskôr sa jej želanie splnilo a z chovateľskej stanice dostala správu, že Domiina je teraz k dispozícii. V decembri 2023 cestovala nadšená Antoniová s manželom dve hodiny z Holandska do Belgicka, aby si Domiinu vyzdvihli.

Keď ju prvýkrát uvidela na vlastné oči, stratila reč. „Jediné, čo si pamätám, je, že som si stále hovorila: Panebože, tá je taká roztomilá,“ hovorí Joy.

(S láskavým dovolením @queendomiino)

Netrvalo dlho a hravá a zvedavá mačka si začala rozumieť s ostatnými mačkami v domácnosti, ale s Hanny si vytvorila bližší vzťah ako s Frosty.

(S láskavým dovolením @queendomiino)
(S láskavým dovolením @queendomiino)

Joy sa chcela o Domiinu jedinečnosť podeliť s celým svetom, a tak začala na internete zverejňovať fotografie a videá tejto výnimočnej mačky. Netreba dodávať, že reakcie boli úžasné.

„Dostala som množstvo súkromných správ, v ktorých sa ma pýtali, či si môžu Domiinu kúpiť,“ povedala Joy.

Veľa ľudí, ktorí nemohli uveriť Domiinmu vzoru srsti, odmietalo uveriť, že je skutočná, a niektorí dokonca obviňovali Joy, že obrázky vytvorila pomocou umelej inteligencie. Iní si mysleli, že Domiina srsť je farbená.

Okrem niektorých negatívnych komentárov väčšina považovala mačku za skutočne výnimočnú. „Bezpochyby jedna z milióna,“ napísal jeden z užívateľov siete. „Aké prírodné umenie. Skutočný harlekýn,“ napísal ďalší. „Je naozaj krásna.“

Niektorí zvedavci na webe sa Joy pýtali, či je Domiina hluchá, a jej zvláštnu farbu očí dávali do súvislosti s heterochrómiou. Joy však upresnila, že mačka má chimérizmus, vzácnu genetickú mutáciu, ktorá vzniká, keď sa v raných fázach tehotenstva spoja dve embryá, čo má za následok vznik mačky s bunkami, ktoré obsahujú dva typy DNA. Napriek všetkej pozornosti, ktorú mačka dostáva, sa Domiina cíti nesvoja s cudzími ľuďmi a v novom prostredí. Postupne sa však dostáva do povedomia verejnosti, pretože sa má objaviť na obálke knihy Tima Flacha s názvom Feline, ktorej vydanie je naplánované na jeseň budúceho roka.

(S láskavým dovolením @queendomiino)

Pôvodný článok

Prečítajte si aj