Nedeľa 8. septembra, 2024
Holubica vypustená na poludnie z okna Nobelovho mierového centra po vyhlásení laureátov Nobelovej ceny za mier za rok 2023 v Nórskom Nobelovom inštitúte v Osle 6. októbra 2023. (Foto: FREDERIK RINGNES/NTB/AFP via Getty Images)

Skupina lekárov nominovaná na Nobelovu cenu mieru za odhalenie nútených odberov orgánov v Číne

Britský podpredseda Snemovne lordov nominoval organizáciu Lekári proti násilným odberom orgánov (DAFOH) na Nobelovu cenu mieru za úlohu, ktorú táto etická lekárska skupina zohrala pri upozorňovaní na „hrôzy násilných odberov orgánov“ v súčasnej Číne. Čínsky priemysel transplantačnej chirurgie je predmetom vyšetrovania od roku 2006.

Nezisková organizácia so sídlom vo Washingtone, ktorá združuje lekárov z celého sveta, sa približne 17 rokov venovala zvyšovaniu povedomia o prípadoch zneužívania väzňov svedomia.

Okrem vydávania publikácií zachytávajúcich dôkazy skupina pravidelne organizuje webové semináre a organizuje petičnú akciu vyzývajúcu OSN na prijatie opatrení, ktorá za približne šesť rokov získala milióny podpisov po celom svete.

DAFOH s podporou viac ako 100 zákonodarcov, akademikov a občianskych skupín vyzvala V januári OSN, aby zriadila medzinárodný trestný tribunál na vyšetrenie núteného odberu orgánov čínskym režimom.

Predkladateľ návrhu, lord Philip Hunt z King’s Heath, pochválil skupinu za „obrovské množstvo práce“, ktorú vykonala pri zdôvodňovaní toho, „prečo musíme konať“.

„Tieto činy sú otrasné, myslím si, že sú v rozpore so základnými ľudskými právami,“ povedal lord Hunt pre The Epoch Times.

V nominačnom liste sa uvádza, že angažovanosť skupiny v tejto veci je „hlboko zakorenená v presvedčení o dodržiavaní lekárskej etiky a ľudskej dôstojnosti“.

Udelenie Nobelovej ceny mieru skupine by podľa P. Hunta „nielen podporilo väčšiu informovanosť a upriamilo pozornosť na túto problematiku, ale aj pozitívne ovplyvnilo všetky snahy v boji proti obchodovaniu s ľuďmi, ďalšiemu vážnemu problému našej doby“.

Podľa vyšetrovateľov štátom povolené zneužívanie väzňov svedomia a nútené odoberanie orgánov v Číne ohrozuje obrovské množstvo obyvateľov. Mnohí členovia veľkej komunity prraktizujúcich Falun Gongu, ktorých počet v Číne vláda odhaduje až na 100 miliónov ľudí, by mohli byť pri odbere orgánov zabití, rovnako ako Ujguri, Tibeťania a členovia domácej kresťanskej komunity.

Zahraničných záujemcov o transplantáciu orgánov lákajú mimoriadne krátke čakacie lehoty v čínskych nemocniciach. Vďaka rýchlemu prísunu vhodných orgánov sa môžu rozhodnúť cestovať do Číny za transplantáciou a stať sa tak nevedomými spolupáchateľmi toho, čo Medzinárodný trestný tribunál v Londýne v roku 2019 označil za zločiny proti ľudskosti.

Tribunál, ktorému predsedal sudca Sir Geoffrey Nice, po niekoľkomesačnom vyšetrovaní, vypočutí viac ako 50 svedkov a preštudovaní stoviek strán vyšetrovacích spisov dospel k záveru, že k takýmto postupom v čínskom transplantačnom priemysle skutočne dochádza, a to vo „významnom rozsahu“.

Európsky parlament a Kongres USA o tejto otázke opakovane diskutovali.

V minulom roku prešiel Kongresom USA s veľkou podporou návrh zákona, ktorý ukladá trestnoprávne dôsledky pre páchateľov, a štát Texas prijal zákon, ktorý zakazuje poisťovniam podporovať transplantačnú turistiku do Číny. V roku 2022 Európsky parlament prijal ďalšiu rezolúciu, v ktorom odsúdil túto „zločineckú, nehumánnu a neetickú prax“ a vyzval čínsky režim, aby prepustil všetkých uväznených prívržencov Falun Gongu.

P. Hunt, ktorého úsilie viedlo k tomu, že Spojené kráľovstvo prijalo zákon zakazujúci britskú účasť na transplantačnom programe, však tvrdí, že je sklamaný z toho, že medzinárodné orgány, ako napríklad OSN, doteraz nijako hmatateľne nereagovali.

Počas nedávneho pravidelného hodnotenia stavu ľudských práv v Číne museli zástupcovia krajín OSN vtesnať svoje pripomienky do 45 sekúnd. Otázku núteného odberu orgánov nevzniesla žiadna krajina.

P. Hunt sa o tejto problematike prvýkrát dozvedel približne pred piatimi rokmi od aktivistov za ľudské práva, keď sa zasadzoval za návrh zákona na podporu darcovstva orgánov v Spojenom kráľovstve. Povedal, že bol šokovaný, keď sa dozvedel o situácii v Číne, a prisľúbil, že urobí všetko, čo bude môcť, aby pomohol ukončiť zneužívanie väzňov svedomia.

Väzni svedomia – praktizujúci Falun Gongu a Ujguri v severozápadnej oblasti Sin-ťiang – si „zaslúžia oveľa, oveľa lepší život, než túto hroznú situáciu, v ktorej sa nachádzajú,“ povedal P. Hunt.

„Musíme sa lepšie činiť, musíme protestovať, musíme viesť kampaň a nakoniec sa nám podarí túto hroznú prax odstrániť,“ dodal podpredseda Snemovne lordov. A v tomto úsilí podľa neho zohrávajú organizácie ako DAFOH „neuveriteľne dôležitú úlohu“.

„Vzdávam im hold za všetko, čo urobili, a za všetku podporu, ktorú mi poskytli,“ povedal P. Hunt.

Podľa jeho slov je pred nami ešte dlhá cesta, ale verí, že spoločné úsilie DAFOH a podobne zmýšľajúcich skupín môže začať prinášať zmeny.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj