Nedeľa 8. septembra, 2024
(Epoch Times)

Aká je skrytá cena našich každodenných rozhodnutí?

Takzvaná cena za príležitosť je to, čoho sa vzdáte, keď dáte prednosť jednej veci pred druhou. V mnohých prípadoch sú to rozhodnutia jednoduché. Namiesto vanilkovej zmrzliny si dáte čokoládovú. Ak by ste sa takto rozhodli zakaždým, nemalo by to výrazný vplyv na priebeh vášho života. Jednoducho len vymeníte jeden okamžitý pôžitok za iný. Ani jedna z týchto ciest vás nenastaví na žiadnu konkrétnu trajektóriu – nabudúce môžete svoju voľbu vždy zmeniť.

Zvažovanie možností

Ekonómovia uplatňujú túto myšlienku, aby pomohli jednotlivcom a skupinám rozhodnúť sa medzi zložitými možnosťami. Cena za príležitosť financovania jedného projektu, napríklad výsadby 1 000 stromov, je hodnotou ďalšieho najlepšieho projektu, ktorý teraz nemôžete financovať – napríklad vybudovanie komunitnej záhrady.

Zváženie všetkých dlhodobých prínosov cesty, ktorú si nevyberiete, pomáha ľuďom pochopiť, že každá voľba v reálnom svete niečo stojí – a to sú všetky tie položky, ktoré si nevyberiete. Akonáhle vidíme tieto hodnoty vedľa seba – hodnotu našej prvej voľby v porovnaní s hodnotou našej ďalšej najlepšej alternatívy – môžeme sa začať rozhodovať, ktorý kompromis urobíme.

To, že existuje takáto cena, neznamená, že by sme sa mali na svoje rozhodnutia dívať negatívne. Ak prínosy zvolenej cesty prevyšujú náklady obetovanej príležitosti, potom ste urobili skvelé rozhodnutie, pretože čistý zisk je kladný.

Je tu ešte jedna dôležitá myšlienka, ktorá je vlastne podstatou toho, prečo píšem tento článok. Cena za príležitosť každého rozhodnutia sa mnohokrát môže zdať malá. Uvediem niekoľko príkladov:

  • Pomôžte kamarátovi pri sťahovaní alebo zostaňte doma a venujte sa vlastným povinnostiam.
  • Pozerajte televíziu alebo si vezmite knihu.
  • Zavolajte rodičom počas prechádzky alebo počúvajte podcast.
  • Zjedzte sušienku alebo kúsok ovocia.
  • Položte predmet na miesto, kam patrí, alebo ho nechajte na linke.
  • Kúpte si niečo novšie a lepšie alebo sa uspokojte s tým, čo máte.
  • Reagujete s hnevom alebo trpezlivo.

Ak sa na každé rozhodnutie pozeráte samostatne alebo ako na jednorazovú výnimku, je ľahké ospravedlniť si voľbu okamžitého uspokojenia pred cestou, ktorá viac zodpovedá vašim hodnotám.

Jedna vec, ktorá mi pomohla, je uvedomiť si, že tieto rozhodnutia sa nikdy nerobia izolovane. Ak si jedného dňa zvolíte cestu pôžitkárstva, netrpezlivosti alebo sebectva, potom je ľahšie urobiť to isté v budúcnosti.

Z tohto pohľadu by mohlo byť lepšou metódou zvažovania kompromisov položiť si otázku: Ak by sa voľba, ktorú robíte dnes, stala odteraz vašou predvolenou voľbou, čo by ste si vybrali? Takto formulovaná otázka znásobí cenu tejto voľby pri všetkých budúcich rozhodnutiach, a tým vám pomôže merať ju na úrovni mesiacov a rokov.

Škála volieb

Váhu pocítite ľahšie, keď si uvedomíte, že sa nerozhodujete len raz – rozhodujete sa tak, že to ovplyvní všetky vaše budúce rozhodnutia:

  • Ak dnes poviete priateľovi nie – oslabujete tým hodnotu a blízkosť tohto priateľstva.
  • Ak sledujete televízny program – vzdávate sa šance na intelektuálny rozvoj.
  • Ak vynecháte rozhovor s vlastnou matkou – dovolíte vzďaľovaniu sa od nej.
  • Ak zjete sušienku – oslabíte si zdravie a pravdepodobne priberiete.
  • Ak nechíte na linke len tak niečo – rozhodnete sa žiť v neporiadku.
  • Ak podľahnete impulzívnemu jednorazovému míňaniu – vynechávate lepšie spôsoby, ako tieto peniaze investovať, minúť alebo použiť v budúcnosti.
  • Ak ste dnes netrpezliví a nahnevaní – stávate sa takýmto človekom, čo sa bude ťažko zmeniť, keď pôjdete ďalej touto cestou.

Z tohto pohľadu je každé naše rozhodnutie o niečo dôležitejšie, ako si myslíme.

Skutočnou cenou je to, akým človekom sa stanete alebo nestanete, pokiaľ by ste sa tak opakovane rozhodovali. Možno si poviete, že je to len raz – je to len výnimka. Ale je to pravda? Ako často ste si povedali, že niečo urobíte zajtra, a keď zajtrajšok prišiel, stále ste nemali chuť to urobiť?

Ako dlho ste si nahovárali, že z vás vyrastie určitý typ človeka, ktorý vyznáva určitý súbor hodnôt a cností? A prečo ten deň ešte neprišiel? Je možné, že ste sa oklamali, keď ste sa zamerali iba na cenu uniknutej príležitosti. Majte teda na pamäti, že na každej voľbe záleží viac, ako si dokážete predstaviť. Mali by ste si uvedomiť, že práve tá dnešná voľba bude odteraz vašou východzou voľbou.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj