Streda 3. júla, 2024
Využívanie skorocelu pri hojení rán sa datuje prinajmenšom od dôb starých Grékov Ilustračné foto (Pixabay/ Hans)

Využite v lete silu skorocelu, pomôže pri uštipnutí aj poranení (+ recept na skoroceľovú masť)

Skorocel je vynikajúci na liečbu akútnych stavov (ako sú rezné rany, škrabance a včelie bodnutia), ľahko sa podáva a má minimálne riziko vedľajších účinkov.

Skorocel (Plantago major alebo Plantago lanceolata) je bylina často označovaná ako „burina“ rastúca na dvoroch, trávnikoch, pozdĺž príjazdových a turistických ciest a v záhradách. Je vynikajúci na liečbu akútnych stavov (ako sú rezné rany, škrabance a včelie bodnutia), ľahko sa podáva a má nízke riziko vedľajších účinkov.

Skorocel kopijovitý (Plantago lanceolata) a Skorocel väčší (Plantago major), kresba,1895 – kresba (Autor: Edward Step/ Voľné dielo)

Najjednoduchší liek

Prvýkrát som sa so skorocelom stretla počas letných hier, keď môjho syna u nás doma poštípala osa. Plakal od bolesti, keď som si zrazu spomenula, že vraj skorocel vyťahuje toxíny z kože a zmierňuje bolesť.

Rýchlo som prehľadala okolie a našla som skorocel, požula som ho, kým sa mi v ústach nevytvorila kaša (bolo to nechutné), a potom som obklad priložila priamo na miesto bodnutia. V priebehu niekoľkých sekúnd môj syn prestal plakať. Bolesť bola preč a cítil sa dostatočne dobre na to, aby sa mohol vrátiť k hre. Od tej chvíle som sa stala závislou od skorocelu!

Skorocel sa používa takmer vo všetkých častiach sveta. Jeho využitie pri hojení rán siaha prinajmenšom do čias starých Grékov, ktorí jeho listy predpisovali na liečbu psích uhryznutí. Vikingovia tiež používali skorocel na hojenie rán. Vďaka svojej obľube v 14. storočí bol skorocel uctievaný v Shakespearovej hre „Romeo a Júlia“ pre svoju schopnosť liečiť zlomenú holennú kosť.

V tradičnej medicíne sa na rany odporúčal skorocel v kombinácii s medom, zatiaľ čo uvarený a s maslom konzumovaný vraj vylieči akýkoľvek orgán v ľudskom tele.

Vedecké dôkazy potvrdili, že skorocel má protizápalové, antibiotické, antivírusové, protibolestivé, protihnačkové, antidiabetické, antioxidačné, protinádorové a imunomodulačné účinky.

Vďaka svojim rôznorodým liečivým vlastnostiam môže skorocel nahradiť viaceré umelo vyrobené lieky, ktoré sa bežne nachádzajú v modernej lekárničke.

Pri bolesti a svrbení po bodnutí včelou alebo osou siahnem po skoroceli namiesto po voľnopredajnom lieku proti bolesti, ako je napríklad paralen alebo brufen.

Skorocel má vynikajúci sťahujúci účinok a dokáže odstrániť aj žihadlo alebo jed. Ako antinociceptívum dokáže tiež zastaviť bolesť. Skorocel je prírodný liek pri bodnutí, bolesti a svrbení, jeho umelou alternatívou je často Benadryl, ktorý obsahuje syntetické zložky, ako sú D&C Red No. 27, polyetylénglykol, polysorbát 80 a oxid titaničitý.

Lokálne antibiotikum

Pri drobných rezných ranách a škrabancoch siaham namiesto Neosporinu po skorocele.

Skorocel je univerzálna „masť prvej pomoci“, ktorú možno použiť na ošetrenie drobných rezných rán a škrabancov. Hovorí sa tomu „rastlinná náplasť“, pretože obsahuje alantoín, ktorý rýchlo regeneruje kožné bunky odstránením nekrotického alebo chorého tkaniva a vytvára nové epitelové alebo kožné tkanivo.

Skorocel obsahuje aj aucubín, pôsobiaci protizápalovo, a aucubigenín, ktorý je antibakteriálny. Štúdie dospeli k záveru, že skorocel je účinný pri obnove tkanív a hojení kože, vrátane rýchlejšieho uzavrenia rán a urýchlenia času hojenia rany. Umelou alternatívou je často Neosporin, ktorý obsahuje vazelínu, syntetickú chemickú látku vyrobenú z fosílnych palív.

Môžete sa vyhnúť umelým chemickým látkam – a pritom si uľaviť od včelích bodnutí, pohryznutí hmyzom a drobných rezných rán a škrabancov tým, že si vyrobíte alebo kúpite prostriedky vyrobené priamo zo skorocelu.

Kedy použiť skorocel

Výskum podporuje použitie skorocelu v nasledujúcich akútnych situáciách:

  • Bodnutie včelou alebo osou
  • Pohryznutie komárom alebo iným hmyzom
  • Drobné rezné rany a škrabance
  • Jedovatý brečtan alebo jedovatý dub
  • Modriny
  • Úpal
  • Ekzém alebo psoriáza
  • Popraskaná koža alebo pery od sucha

Rôzne možnosti 

Ak je k dispozícii, používam čerstvý skorocel. Stačí odtrhnúť list skorocelu, rozžuť ho na kašu a potom obklad priložiť priamo na postihnuté miesto.

Ak nie je k dispozícii čerstvý skorocel, skvelou možnosťou je masť z skorocelu. Je prenosná, účinná a má dlhú trvanlivosť. Skorocelovú masť si môžete kúpiť buď online, alebo si ju môžete vyrobiť doma.

Slovo o kvalite skorocelu 

Bez ohľadu na to, akú formu skorocelu si vyberiete, uistite sa, či je organická a nebola postriekaná pesticídmi alebo herbicídmi. Pri jeho zbere dbajte na to, aby ste ho nezbierali v oblastiach v blízkosti diaľnic alebo na miestach, kde sa chodia venčiť psy.

Skorocelová masť

V kabelke vždy nosím skorocelovú masť. Pravidelne ju používam na suché alebo popraskané pery a suchú pokožku. Moje deti ju volajú „zázračný krém“, pretože keď sa im vytvoria rany, modriny, škrabance alebo uhryznutia, skorocelová masť rýchlo utíši bolesť a zmierni začervenanie a opuch.

Okrem skorocelu pri jej výrobe pridávam aj kostihoj lekársky (symphytum officinale) a rozmarínový esenciálny olej.

Uvádza sa, že kostihoj je účinný pri lokálnej liečbe bolesti, opuchov a zápalov, ako aj tupých poranení a kožných rán.

Rozmarínová silica zvyšuje trvanlivosť masti. Obsahuje aj antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti a uvádza sa, že môže urýchliť hojenie rán.

Môj recept na skorocelovú masť

Vyrobíme si 3/4 šálku masti.

Ingrediencie:

  • 2 šálky čerstvých listov skorocelu (vypestovaných v oblasti, ktorá nebola postriekaná chemikáliami) alebo 8 polievkových lyžíc sušených listov skorocelu
  • 1 polievková lyžica sušeného prášku z kostihoja alebo 1/2 šálky čerstvých listov alebo koreňa kostihoja
  • 1 1/4 šálky oleja, ako je organický olivový olej alebo organický avokádový olej
  • Približne 3 polievkové lyžice perličiek z včelieho vosku
  • 40 kvapiek organického rozmarínového esenciálneho oleja
Kostihoj lekársky – kresba (Autor: Walther Otto Müller/ Voľné dielo)

Postup:

Ak používate čerstvé listy, začnite prvým krokom. Ak používate sušené listy, začnite druhým krokom.

  1. Listy skorocelu sa zbierajú počas suchého a slnečného dňa. Odstráňte všetky časti, ktoré vyzerajú choré alebo zlé. V prípade potreby ich očistite od nečistôt suchou handričkou. 
  1. Jednotlivé listy poukladajte v jednej vrstve na čistú suchú utierku. Nechajte ich sušiť na vzdušnom mieste 2 – 3 dni.
  1. Po usušení listy nahrubo rozdrvte a vložte do čistej, suchej pollitrovej sklenej nádoby. Pridajte listy kostihoja a zalejte olejom; listy by mali byť úplne pokryté olejom. Ak to tak nie je, pridajte viac oleja. Uzavrite nádobu viečkom.
  1. Na dno hrnca položte kuchynskú utierku a na ňu umiestnite sklené nádoby. Do hrnca nalejte toľko vody, aby siahala do polovice nádoby. Nastavte najnižší možný stupeň, ktorý je bežný pre „udržanie teploty“. Pokrievku hrnca nechajte odklopenú a nechajte olej vylúhovať 4 až 6 hodín, v prípade potreby pridajte vodu, aby ste zabránili vypareniu vody z hrnca. Nádobami pravidelne traste. Ak chcete získať hustejšiu masť, môžete lúhovať 12 až 24 hodín, ale budete musieť neustále kontrolovať hladinu vody.
  1. Nádoby vyberte z hrnca. Olej preceďte cez plátno alebo jemné sito. Olej nechajte niekoľko hodín odstáť, aby vychladol. Ak je v oleji nejaká voda, bude sa zhromažďovať na dne nádoby. Vodu odstráňte pomocou tukovej odsávačky tak, že odsajete vylúhovaný olej z vrchnej časti a vodu následne vylejete. Prípadne olej pomaly vylievajte z vrchnej časti a vodu odstránite potom.
  1. V dvojitom hrnci na strednom ohni zohrejte včelí vosk. Po rozpustení pridajte skorocelový olej a dôkladne premiešajte. Pre vytvorenie hustejšej masti pridajte viac včelieho vosku. Po vychladnutí zmesi vmiešajte rozmarínový esenciálny olej.
  1. Masť nalejte do čistých a suchých nádob. Nechajte vychladnúť. Pokiaľ sa v masti nenachádza voda a je uložená na chladnom mieste, má skorocelová masť trvanlivosť niekoľko rokov.

Dávkovanie

LEN NA VONKAJŠIE POUŽITIE. Masť naneste priamo na pokožku. Prekryte obväzom. Podľa potreby opakovane nanášajte na pokožku (rovnako ako pri použití Neosporinu). Hoci to nie je bežné, boli zaznamenané prípady kožných reakcií. Preto pri prvom použití naneste na pokožku malé množstvo. Ak nedôjde k podráždeniu alebo negatívnej reakcii, aplikujte hojne podľa potreby.

Bezpečnostné opatrenia a možné interakcie

Ak ste tehotná alebo dojčíte, pred konzumáciou skorocelu sa poraďte s lekárom. Skorocel je známe preháňadlo. Vyhnite sa skorocelu, ak užívate lítium alebo karbamazepín. Hoci je skorocel aplikovaný lokálne všeobecne dobre znášaný, boli hlásené kožné reakcie. Okrem toho je známe, že perorálne podávanie spôsobuje tieto vedľajšie účinky: anafylaxiu, nevoľnosť, vracanie, hnačku, nadúvanie, prekrvenie hrudníka, kýchanie a slzenie očí.

Upozornenie: Tento článok má len informačný charakter a nenahrádza individuálne lekárske poradenstvo. Osobné lekárske rady, diagnózy a liečbu konzultujte s dôveryhodným odborníkom.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj