Nedeľa 8. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (Zdroj: CDC / pexels)

Školstvo: Od septembra bude podľa praktického sprievodcu učiť viac ako 400 ZŠ

Od septembra bude podľa nového vzdelávacieho programu učiť viac ako 400 základných škôl (ZŠ). Pridajú sa tak k 39 školám, ktoré nové vyučovacie metódy zaviedli už v uplynulom školskom roku. Ministerstvo školstva pripravilo pre školy praktického sprievodcu tvorbou školského vzdelávacieho programu. Obsahuje aj ukážky priamo zo škôl, ktoré už majú s novým systémom vzdelávania skúsenosti. Všetky základné školy sa začnú pripravovať na vyučovanie podľa nového vzdelávacieho programu od školského roku 2026/2027. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR.

Praktický Sprievodca tvorbou školského vzdelávacieho programu, ktorý rezort pripravil, obsahuje ukážky z nových školských vzdelávacích programov (ŠkVP). V tomto sprievodcovi nájdu školy príklady prvých šiestich ukážkových ŠkVP. Sprievodca poskytuje školám prehľad základných krokov, ktoré rezort odporúča pri tvorbe vlastných ŠkVP. „Vytváranie týchto programov je kľúčovým nástrojom, ako reagovať na potreby a potenciál žiakov, pričom zohľadňuje stanovené ciele a obsah vzdelávania. Ukážky zahŕňajú vysvetlenia a praktické odporúčania pre učiteľov pri definovaní vzdelávacích cieľov, voľbu vyučovacích stratégií a hodnotenie výsledkov vzdelávania,“ priblížilo MŠVVaM.

Ako rezort poznamenal, nové metódy vzdelávania počítajú s novou úlohou učiteľa v triede. Žiakov bude viesť k tomu, aby sa naučili informácie vyhľadať, vyhodnotiť a správne použiť. „Pripraviť učiteľov na novú rolu pomôžu mentori v Regionálnych centrách podpory učiteľov. V aktuálnom školskom roku ich funguje 32 naprieč celým Slovenskom. Od 1. septembra 2024 pribudne ďalších osem. Vznikne tak sieť 40 podporných centier v každom regióne, v ktorej bude pôsobiť 400 mentorov,“ ozrejmil.

MŠVVaM zároveň pripomenulo, že 1. decembra 2023 spustilo výzvu na grantový program, do ktorého sa môžu zapojiť všetky pedagogické fakulty verejných vysokých škôl na Slovensku. Zámerom výzvy je podpora vzniku nových učiteľských študijných programov a zavedenie zmien v študijných programoch, ktoré podporujú inkluzívne vzdelávanie vrátane vzdelávania detí a žiakov s odlišným materinským jazykom, rozvoj digitálnych kompetencií a posilňovanie rovnosti medzi ženami a mužmi. Výzva je otvorená do 30. júna 2025 a je na ňu alokovaných 2,5 milióna eur z Plánu obnovy a odolnosti SR.

Prečítajte si aj