Sobota 5. októbra, 2024
ilustračná fotografia (Zdroj: Christina Morillo / pexels)

Škola pre mladých lídrov sa zameriava aj na rétorické schopnosti detí

Projekt Škola pre mladých lídrov, ktorý pripravuje Úrad komisára pre deti (ÚKPD), je zameraný na detské práva, konkrétne na právo detí vyjadrovať sa k veciam, ktoré sa ich týkajú, a na rozvoj rétorických a organizačných schopností. Podporovať má mladých lídrov aj zo sociálne znevýhodneného prostredia. Jeho prvý ročník sa bude konať 19. až 23. augusta. Informovala o tom Iveta Adamová z ÚKPD.

„Doteraz mali mladí možnosť vyjadrovať sa k rôznym témam, no teraz chceme poskytnúť nadstavbu pre tých, ktorí by chceli byť lídrami pre rôzne skupiny a reprezentovať ich záujmy a postoje, vypracovávať odporúčania, s ktorými by mohol štát pracovať aj pri legislatívnych zmenách a podobne,“ priblížila I. Adamová. Projekt bude zahŕňať podporu lídrov z radov detí, žiakov, študentov, ukrajinských detí, detí so zdravotným znevýhodnením, detí z centier pre deti a rodiny, aj rôznych ďalších skupín, ktoré potrebujú zvýšenú pomoc.

Detská participácia všeobecne prebieha v dvoch rovinách. Prvá rovina umožňuje deťom vyjadrovať sa k problémom, ktoré ich ovplyvňujú. Druhá rovina spočíva v tom, že mládež si vyberá svojich vlastných lídrov a tí formujú rôzne oblasti. „Na rozdiel od mládežníckych parlamentov, ktoré napríklad priamo ovplyvňujú rozhodnutia obcí a miest, tu pôjde o podporu líderských schopností detí, ktoré môžu reprezentovať napríklad v oblasti detských práv celé cieľové skupiny detí,“ doplnila I. Adamová s tým, že ÚKPD čerpá pri tomto projekte inšpiráciu z jeho predchádzajúcich skúseností.

Prečítajte si aj