Streda 19. februára, 2025
Strava môže pri skleróze multiplex buď zhoršovať jej príznaky, alebo jej pomáhať predchádzať (monticello/ Shutterstock)

Skleróza multiplex a strava: čo pomáha a čo škodí?

Je dokázané, že zdravé tuky stredomorskej stravy znižujú riziko chronických ochorení. To sa týka aj neurodegeneratívnych ochorení, ako je skleróza multiplex.

Skleróza multiplex (SM) je autoimunitné, chronické zápalové ochorenie centrálneho nervového systému a je považované za nevyliečiteľné. Podľa rôznych štúdií môžu niektoré potraviny prispievať k zhoršeniu alebo zlepšeniu príznakov SM.

Nepriatelia na tanieri

SM je zápalové autoimunitné ochorenie. Zápalové bunky v mozgu a mieche ničia myelín (obal nervových vlákien) a tiež nervové bunky. To vedie k ťažkostiam s koordináciou a v najhoršom prípade k ochrnutiu. Zdá sa, že ochoreniu prospievajú nezdravé potraviny. Dve z nich sú uvedené nižšie.

Palmový olej

Podľa nedávnej štúdie na myšiach uverejnenej v odbornom časopise „GLIA“ sa stravovanie bohaté na palmový olej spája s ťažším priebehom SM. Je to preto, že určité enzýmy v tele premieňajú palmový olej na toxickú látku. To môže pripraviť nervové bunky o energiu, ktorú potrebujú na boj proti zápalu v mozgu.

Autori štúdie potom geneticky odstránili príslušné enzýmy, čo zabránilo neurodegenerácii u myší so SM. Ochrana pretrvávala aj vtedy, keď myši dostávali stravu bohatú na palmový olej. „Táto práca zdôrazňuje, že voľba životného štýlu, ako je strava, môže mať významný vplyv na priebeh ochorenia,“ uviedli vedci v tlačovej správe. Zistenia sú v súlade s predchádzajúcimi koncepciami o starostlivom a premyslenom stravovaní pri liečbe príznakov SM.

Palmový olej sa používa v mnohých spracovaných a balených potravinách. Patria medzi ne hotové jedlá, pečivo, snacky, ako sú čipsy, čokoládové tyčinky, zmrzlina, nátierky a margarín, píše poradenské centrum pre spotrebiteľov na svojej webovej stránke.

Ak sa chcete vyhnúť palmovému oleju, mali by ste podľa možnosti variť z čerstvých, nespracovaných potravín. Pri nákupe by ste mali tiež skontrolovať zoznam zložiek a v prípade potreby si vybrať výrobky bez palmového oleja.

Vysoko spracované potraviny

Ľudia so SM by sa mali vyhýbať aj vysoko spracovaným potravinám, a to nielen kvôli palmovému oleju. Tieto potraviny majú vysoký obsah cukru, nasýtených tukov a soli, ale nízky obsah živín, ako sú bielkoviny, vláknina, antioxidanty a draslík.

V tejto súvislosti bola v roku 2023 v odbornom časopise Frontiers in Neurology uverejnená prehľadová štúdia, ktorá skúmala vzťah medzi konzumáciou vysoko spracovaných potravín a závažnosťou SM u ľudí v Taliansku. Podľa tejto štúdie vyššia spotreba vysoko spracovaných potravín súvisí so stredne ťažkým až ťažkým priebehom SM. Tieto výsledky sú predbežné a musia sa potvrdiť v ďalších štúdiách.

Okrem toho vedci tiež zistili, že spracované potraviny často obsahujú veľké množstvo prídavných látok. Tie môžu počas spracovávania produkovať škodlivé látky, ktoré vedú k oxidačnému stresu a chronickým ochoreniam v ľudskom tele. Vysoko spracované potraviny sa spájajú aj s miernymi zápalmi. Oxidačný stres aj zápal môžu negatívne ovplyvniť imunitný systém, čo môže podporovať SM.

Priatelia na tanieri

Na druhej strane zdravá strava znižuje riziko chronických ochorení vrátane neurodegeneratívnych ochorení, ako je SM. Zdá sa, že najmä stredomorská strava má v tejto oblasti náskok.

Stredomorská kuchyňa

Stredomorská strava je bohatá na ovocie, zeleninu, fazuľu, semená, orechy, olivový olej a minimálne spracované obilniny. Zahŕňa tiež tučné ryby, mierne množstvo mliečnych výrobkov a málo červeného mäsa.

V roku 2024 vyšla v časopise „Nutriens“ štúdia, v ktorej vedci v Taliansku skúmali osoby s ochorením SM. Chceli zistiť, či dodržiavanie stredomorskej stravy môže ovplyvniť závažnosť ochorenia. Podľa štúdie SM postupovala lepšie, ak účastníci dodržiavali viac stredomorskú stravu a mali vyšší príjem vlákniny.

Podľa autorov štúdie stredomorské potraviny obsahujú živiny, ktoré môžu znížiť zápal v nervovom systéme a zlepšiť zloženie mikrobiómu v črevách. Ovocie, zelenina a fazuľa obsahujú vlákninu a antioxidanty, ako sú vitamíny a polyfenoly. Olivový olej obsahuje polyfenolové antioxidanty a ryby sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny.

Pri fermentácii vlákniny v čreve vznikajú látky s imunitným účinkom. Tie regulujú zápaly a podľa vedcov môžu mať pozitívny vplyv aj na črevný mikrobióm. Polyfenoly majú tiež neuroprotektívne a antioxidačné vlastnosti a omega-3 mastné kyseliny pôsobia proti zápalom nervového systému.

Ryby s vysokým obsahom tuku

Ako už bolo spomenuté, ryby s vysokým obsahom tuku sú dôležitou súčasťou stredomorskej stravy. Sú vynikajúcim zdrojom zdravých tukov – tzv. polynenasýtených omega-3 mastných kyselín.

V rámci spomínanej štúdie „Nutrients“ vedci skúmali aj to, ako konzumácia rýb s vysokým obsahom tuku ovplyvňuje riziko vzniku SM. Zistili, že mierna konzumácia mastných rýb znižuje riziko SM v porovnaní s úplnou abstinenciou. Účastníci štúdie konzumujúci ryby len raz týždenne však vykazovali o niečo nižšie riziko SM ako tí, ktorí jedli ryby dvakrát a viackrát týždenne.

Okrem ochranného účinku proti SM sa mastné ryby spájajú aj s menej závažnou progresiou ochorenia. Podľa štúdie z roku 2021 v časopise „Multiple Sclerosis and Related Disorders“ sa príjem omega-3 mastných kyselín spája s lepšie zachovanou bielou hmotou v mozgu. Štúdia z roku 2019 zistila, že abnormálne štrukturálne zmeny v bielej hmote prispievajú k vzniku a rozvoju SM.

Medzi ryby s vysokým obsahom tuku patria losos, makrela, sardinky, ančovičky a sleď. Výborným zdrojom omega-3 mastných kyselín sú však aj iné potraviny. Patria medzi ne riasy, semená chia a vlašské orechy.

Potraviny bohaté na vitamín D

Vitamín D tiež zohráva dôležitú úlohu pri prevencii SM. Podľa prehľadu uverejneného v roku 2017 v časopise Neurology and Therapy sa nízka hladina vitamínu D spája so zvýšeným rizikom a ťažšou formou SM. „Potraviny ako vaječný žĺtok, tučné ryby, obohatené mliečne výrobky a hovädzia pečeň majú vysoký obsah vitamínu D a pacientom so SM sa veľmi odporúčajú.“ Americký neurológ Dr. Rabih Kashouty uviedol v e-maile pre Epoch Times.

Tento článok nenahrádza lekárske poradenstvo. Ak máte akékoľvek otázky týkajúce sa zdravia, obráťte sa na svojho lekára alebo lekárnika.

Pôvodný článok, aj tu

Prečítajte si aj