Sobota 5. októbra, 2024
Komplimenty dokážu zlepšiť náladu a posilniť duševné zdravie (Biba Kayewich)

Komplimenty majú veľkú silu – naučte sa ich dávať správne

Tento jednoduchý skutok môže mať veľký prínos pre duševné zdravie.

V našej večne uponáhľanej a cynickej spoločnosti je ľahké prehliadať jednoduché prejavy láskavosti, ktoré môžu niekomu spríjemniť deň a možno aj zlepšiť jeho emocionálnu pohodu.

Jedným z takýchto činov je úprimná poklona – vyjadrená slovami, gestami alebo činmi – ktorá má pozoruhodnú silu pozdvihnúť náladu, posilniť vzťahy a zmeniť život.

Ako odborník na duševné zdravie už 40 rokov svojim klientom neustále opakujem, že práve každodenné, zdanlivo drobné zvyky majú najväčší vplyv na ich uzdravenie z depresie, úzkosti, závislosti a ďalších potiaží. Každodenné pozitívne zvyklosti vytvárajú dynamiku, ktorá odstraňuje negativitu, zavádza zdravé rutiny a posilňuje duševné zdravie.

Platí to aj pri vyjadrovaní komplimentov. Je to jednoduchá terapeutická prax, ktorú môžeme robiť každý deň – bez nákladov, vedľajších účinkov alebo veľkých záväzkov.

Komplimenty vedia zlepšiť náladu a posilniť duševné zdravie (Biba Kayewich)

Moderné vedecké výskumy ako aj staroveká múdrosť potvrdzujú, že pozitívne povzbudzovanie druhých prispieva k zlepšeniu zdravia. Pred tisíckami rokov napísal kráľ Šalamún stovky prísloví, ktoré sa stali súčasťou Starého zákona, ako napr.: „Láskavé slová sú ako medový plást, sladké pre dušu a liečivé pre kosti“, alebo: „Ako zlaté jablká so striebornými ozdobami je vhodne vyrieknuté slovo“.

Bol to poetický spôsob, ako povedať, že slová podpory a súhlasu majú na príjemcu posilňujúci účinok. V tomto ohľade sa od dávnych Šalamúnových čias nič nezmenilo: inšpiratívne slová rezonujú a odrážajú sa v živote toho, kto ich prijíma.

Skôr než budeme pokračovať, ujasnime si jednu vec: nehovoríme o manipulácii a manévrovaní. Uhladené rečičky a falošní lichotníci môžu ľudí klamať, ale len obmedzene. V dnešnej dobe uhladených schém sociálnych médií a šikovných marketingových trikov máme všetci nastavené tykadlá na chytrákov a podvodníkov.

Hovoríme tu skôr o vyjadrovaní úprimného a srdečného obdivu. Ide o identifikáciu vlastností, ktoré si na druhom človeku ceníte, a o vyjadrenie úprimného uznania.

Liečivé účinky úprimných komplimentov

Pokiaľ je kompliment vyslovený úprimne a zámerne, môže prekonať bariéry, preklenúť rozdiely medzi neznámymi ľuďmi a prehĺbiť väzby medzi priateľmi, rodinou a kolegami. Komplimenty majú silu:

Prispievať k zlepšeniu duševného zdravia. Ľudskej psychike sa darí vďaka pozitívnemu posilneniu. Komplimenty slúžia ako silné potvrdenie našej hodnoty a úsilia, posilňujú sebavedomie a odolnosť. Psychológovia potvrdzujú, že prijímanie pochvál spúšťa uvoľňovanie neurotransmiterov, ako sú dopamín a serotonín, ktoré sú spojené s pocitmi radosti, šťastia a pohody. Je vedecky dokázané, že pochvala má schopnosť zlepšiť náladu a posilniť duševné zdravie.

Posilniť sociálne väzby. Ľudia sú vo svojej podstate spoločenské bytosti, ktoré majú záujem o spojenie a spolupatričnosť. Vyslovovanie komplimentov je mocným nástrojom na posilnenie sociálnych väzieb a rozvíjanie zmysluplných vzťahov. Keď uznávame a potvrdzujeme kvality a úsilie druhých, vytvárame základ dôvery, empatie a vzájomného rešpektu. Vyjadrením uznania a obdivu oznamujeme svoju túžbu nadviazať kontakt na hlbšej úrovni, čím podporujeme emocionálne väzby. V čase, keď toľko ľudí trpí izoláciou a osamelosťou, môže jednoduchý akt vyslovenia komplimentu slúžiť ako otvorené dvere k hlbšiemu spojeniu.

Vytvárať spoločnú dobrú vôľu. Dopad komplimentov presahuje rámec jednotlivca, ktorý ich prijíma. Úprimná pochvala podporuje kultúru láskavosti a štedrosti a vytvára vlnový efekt pozitivity, ktorý sa odráža v celej komunite. Na pracoviskách, v triedach a v spoločenskom prostredí kultúra uznania podporuje dôveru, spoluprácu a kolektívnu morálku.

Budovať mosty medzi ľuďmi z rozličných oblastí. V spoločnosti plnej rozdelení a nezhôd slúžia komplimenty ako mosty, ktoré prekleňujú priepasť nepochopenia a konfliktov. Keď uznávame silné stránky a kvality druhých, pestujeme empatiu, porozumenie a harmóniu. Úprimný kompliment má silu odstraňovať bariéry a vytvárať vzťahy založené na vzájomnom rešpekte a obdive.

Pomôcť zabezpečiť hladký priebeh napätej situácie. Pri riešení konfliktov a udobrovaní hrajú komplimenty zásadnú úlohu. Vo chvíľach napätia alebo nezhôd môže dobre mierený kompliment zmierniť nepriateľstvo, znížiť nevraživosť a pripraviť pôdu pre konštruktívny dialóg. Zameraním sa na pozitívne stránky toho druhého môžu ľudia prekonať nespokojnosť a potvrdiť vzájomný rešpekt.

Rozvíjať kultúru uznania. Uznanie je v organizačnom prostredí impulzom k pozitívnym zmenám a podporuje kultúru dokonalosti. Keď vedúci pracovníci a kolegovia navzájom uznávajú a oslavujú svoje úspechy, vytvárajú podporné prostredie, v ktorom sa jednotlivci cítia byť oceňovaní a motivovaní k vynikaniu. Kultúra oceňovania zvyšuje angažovanosť, udržanie zamestnancov a celkovú morálku.

Zvýšiť sebavedomie a sebadôveru. Keď uznáme a oceníme niečie silné stránky, talent alebo úsilie, potvrdíme tým jeho hodnotu a schopnosti. Toto potvrdenie následne zvyšuje ich sebavedomie a podporuje pocit hrdosti a úspechu. Naviac, uznaním a oslavou úspechov a kvalít druhých pestujeme v sebe myslenie plné hojnosti a pozitivity.

Rozvíjať vďačnosť a optimizmus. Pochvala je hmatateľným prejavom vďačnosti a pozitivity, dvoch silných liekov proti negatívnemu mysleniu a emocionálnemu stresu. Keď vyjadrujeme uznanie za vlastnosti, činy alebo prínos druhých, presúvame svoju pozornosť od toho, čoho sa nám nedostáva, k tomu, čoho je v našom živote dostatok.

Poskytovať „brnenie“ v ťažkých časoch. Skladanie komplimentov môže slúžiť ako mechanizmus zvládania náročných období. Vo chvíľach nepriazne osudu alebo ťažkostí nám vyjadrenie uznania za pozitívne aspekty nášho života môže poskytnúť zdroj útechy a odolnosti a pomôcť nám prekonať ťažkosti s gráciou a optimizmom.

Umenie skladať a prijímať komplimenty

Komplimenty majú síce veľkú silu povzbudiť a inšpirovať, ale ich účinok závisí od úprimnosti a autenticity. Skutočný kompliment vychádza z pozorovania a empatie a odráža úprimné ocenenie jedinečných vlastností alebo činov druhej osoby. Je nevyhnutné vyslovovať komplimenty úprimne a vyhýbať sa všeobecným alebo neúprimným frázam, ktoré môžu vyznieť prázdne alebo neúprimn.

Rovnako tak prijímať komplimenty s láskavosťou je umenie, ktoré si vyžaduje pokoru a otvorenosť. Namiesto toho, aby sme sa chvále bránili alebo bagatelizovali svoje úspechy, je potrebné prijímať komplimenty s vďačnosťou a pokorou a uznať hodnotu svojho prínosu. Prijímaním komplimentov s gráciou potvrdzujú ľudia svoju hodnotu a prispievajú ku kolobehu pozitivity a vzájomného uznania.

Keď chcete vyjadriť kompliment, zvážte tieto myšlienky:

Hovorte zrozumiteľne a primerane. V našej spoločnosti, kde je mnoho ľudí precitlivených a podozrievavých voči všetkému, je potrebné povedať: uistite sa, že vaša pochvala nebude chápaná ako kompliment s postrannými úmyslami. Dbajte na hranice, kontext a prípadné nedorozumenia. Uistite sa, že vaše vyjadrenie uznania je úctivé a primerané, a vyhnite sa poznámkam, ktoré by mohli byť vnímané ako vtieravé alebo akokoľvek „cez čiaru“.

Zamerajte sa na konkrétne veci. Na všeobecnej pochvale typu „Myslím si, že si skvelý“ nie je nič zlé, ale pre dosiahnutie maximálneho účinku ju upresnite a konkretizujte. Povedzte dotyčnému, čo presne obdivujete, a uveďte hromadu podrobností. Ak sa vám páči zmysel pre humor danej osoby, podeľte sa o to, čo vás obzvlášť rozosmialo. Ak obdivujete štedrosť danej osoby, povedzte, prečo to pre vás tak veľa znamená. Nebojte sa preháňať – väčšina ľudí rada počúva prehnanú chválu.

Povedzte to tak, ako to myslíte. Niektorí z nás sa trochu hanbia povedať kompliment, a tak to urobia rýchlym potľapkaním po chrbte alebo zamrmlaním pochvaly. To je v poriadku; rozhodne je to lepšie ako nič. Ale oveľa zmysluplnejšie je pozrieť sa niekomu do očí a povedať: „Všimol som si na tebe niečo veľmi pôsobivé.“ 

Zamerajte sa na úsilie a charakter. Hoci je ľahké pochváliť niekoho za jeho vzhľad alebo majetok, zmysluplnejšie je namiesto toho vyzdvihnúť silné stránky osobnosti, jedinečné nadanie alebo úsilie. Tým sa pozornosť presunie od toho, čo druhá osoba má alebo ako vyzerá, na to, kým je ako osobnosť. Uznanie niečej pracovitosti, poctivosti alebo húževnatosti bude mať väčšiu silu ako povrchná pochvala.

Zverejnite to. Ak chcete posilniť slová chvály, zdôraznite pozitívne veci verejne. Pri večeri s priateľmi môžete povedať: „Myslím, že bolo úžasné, ako Peter strávil posledné tri víkendy dobrovoľníckou prácou,“ alebo pri rodinnom stretnutí: „Určite viete o Eliškinom povýšení v práci. Naozaj si to zaslúži!“

Napíšte to. To neznamená poslať SMS alebo e-mailovú správu. Venujte niekoľko minút napísaniu poznámky – ceruzkou a na papieri – v ktorej uvediete, čo si na druhej osobe ceníte. „Len som ti chcel povedať, že si vážim …“. V našej dobe digitálnej a jednorázovej komunikácie je staromódny, rukou písaný odkaz niečím trvalým, čo sa dá čítať znova a znova.

Následné kroky. Premyslené následné kroky môžu zosilniť účinok vášho komplimentu. Zvážte, či by ste neskôr nemali znovu vyjadriť svoju vďačnosť alebo obdiv a posilniť tak pozitívny dojem, ktorý ste zanechali.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj