Štvrtok 19. septembra, 2024
ilustračná fotografia (Zdroj: Travis Rupert / pexels)

SHMÚ: Na severe sa môžu tvoriť snehové jazyky a záveje, hrozí silný vietor

Na severnom, severozápadnom i časti stredného Slovenska sa môžu v priebehu nedele vytvárať na cestách snehové jazyky a záveje. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

Na horách stredného a severného Slovenska naďalej platí výstraha pred silným vetrom. „V polohách nad 1500 m môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 110 – 135 kilometrov za hodinu,“ spresňuje web SHMÚ.

V okrese Poprad očakávajú tiež počas nedele vietor, ktorý môže ojedinele dosiahnuť priemernú rýchlosť 45 kilometrov za hodinu, v nárazoch 65 – 75 kilometrov za hodinu. Výstraha platí do 15.00 h.

Na juhovýchodnom Slovensku v okresoch Michalovce a Trebišov bez Roňavy pretrváva výstraha pred povodňami v súvislosti so stavom na vodných tokoch Latorica a Bodrog.

Naďalej platí upozornenie na smogovú situáciu v Jelšave. Naopak, upozornenie na smog v oblasti Čadce a Oščadnice v sobotu (13.1.) SHMÚ zrušil.

Snehové správy

ilustračná fotografia (Zdroj: Tiffany Bui / pexels)

Počet otvorených stredísk vzrástol na 80. Lyžuje sa aj v lokalitách v nižších polohách. Sezónu tento týždeň otvorili v Starej Myjave, v Oravskom Podzámku, na Fačkovskom sedle, Mlynkách, v Ski Lysej a v Nižnej Uhliskej, prevádzka je opäť obnovená v Čičmanoch, v Kokave-línii, na Pezinskej Babe, v trojici stredísk v Javorníkoch – Kasárne, Makov a Čertov, ale aj vo Valčianskej doline a v Oraviciach.

Podklad je pevný, snehová vrstva je tvorená hlavne technickým snehom, no vo vyšších polohách je aj určité percento prírodného snehu. Na technicky zasnežovaných svahoch sa nachádza snehová pokrývka vo výške zväčša 40 až 80 cm. Napr. v stredoslovenských areáloch Králiky, Krpáčovo, Mýto pod Ďumbierom, Tále a Telgárt je okolo pol metra snehu, vo východoslovenských strediskách Vyšné Ružbachy, Litmanová, Levočská dolina, Regetovka a Vernár-Studničky 70 až 80 cm.

Dostupnosť zjazdoviek je 65 až 100 percent, v tretine stredísk 35 až 50 percent. Lyžiarske podmienky na Slovensku sú v týchto dňoch dobré až veľmi dobré.

Prečítajte si aj