Streda 23. októbra, 2024
Rodinní príslušníci a priatelia stratených a unesených sa zhromažďujú na mieste festivalu Nova pri príležitosti ročného výročia útokov Hamasu, 07. októbra 2024 v Re'im, Izrael. (Foto: Leon Neal/Getty Images)

Shirel Golanová, ktorá prežila útok Hamasu, spáchala samovraždu v deň svojich 22. narodenín

Shirel Golanová, ktorá prežila masaker na festivale Nova spáchaný teroristami z Hamasu, si vzala život, oznámila jej rodina v nedeľu 20. októbra. Podľa jej otca sa 22-ročná dievčina, ktorá trpela depresiami, pokúsila o samovraždu už v septembri minulého roka.

Viac to už nevydržala. Shirel Golanová, 20-ročná Izraelčanka, bola ešte na festivale, keď teroristi z Hamasu spustili 7. októbra 2023 v skorých ranných hodinách paľbu na všetkých, ktorí boli na festivale Nova, a zabili 364 ľudí. V deň pogromu bola so svojím priateľom Adim.

„Spočiatku nastúpila do auta s niekoľkými priateľmi, ale v jednom momente nasadla do policajného vozidla,“ spomína jej starší brat Eyal Golan. Všetci, ktorí zostali v prvom vozidle, boli zavraždení, spolu 11 ľudí. Shirel Golanová a Adi sa potom dlhé hodiny skrývali v kroví, kým ich zachránil policajt. V nasledujúcich týždňoch však mladá žena začala trpieť disociáciou a uzatvárať sa do seba.

„Bola ako vädnúci kvet“

„Sestra bola dvakrát hospitalizovaná a matka bola nútená odísť do predčasného dôchodku, aby mohla byť pri svojej dcére,“ povedal jej starší brat pre Ynet. Mladá žena, ktorá prežila 7. október, nakoniec spáchala samovraždu vo svojom byte v deň svojich 22. narodenín, oznámila jej rodina v nedeľu 20. októbra. „Bol to jediný deň, keď sme ju nechali samu,“ povedal smutný Eyal Golan.

„Prišlo to po roku vzostupov a pádov. Od 7. októbra (pozn. redakcie: 2023) bola Shirel ako vädnúci kvet,“ zveruje sa jeho otec Meir Golan izraelskému médiu Channel 12. Aby sa mladá žena pokúsila zabudnúť na zverstvá, ktorých bola pred rokom svedkom, vybrala sa na výlet do Indie, aby sa zbavila myšlienok. „Po niekoľkých dňoch v Indii zrazu zavolala. Mala psychické problémy a povedala mi: ‚Ocko, zachráň ma‘,“ spomína otec.

Po návrate do Izraela sa jej psychický stav zhoršil. „Nič nechcela, úplne stratila chuť do života,“ zveruje sa. Jej depresia bola taká silná, že podľa otca sa v septembri minulého roka prvýkrát pokúsila o samovraždu požitím veľkého množstva liekov. „Báli sme sa, že sa to zopakuje,“ hovorí Meir Golan.

Mladá žena trpela strachom z opustenia. Podľa denníka Times of Israel musela byť v dvoch prípadoch hospitalizovaná. Jej brat sa priznáva, že od jej náhlej smrti cíti „obrovskú prázdnotu“, a obviňuje izraelskú vládu, že od masakry jej neposkytla dostatočnú podporu.

„Keby pozostalí z Novy dostali 5 % toho, čo dostávajú rodiny unesených, neboli by sme v tejto situácii. Som rozzúrený a nahnevaný na rôzne systémy v krajine Izrael,“ napísal na svojom facebookovom účte. Podľa Eyala, ktorého citoval denník The Jerusalem Post, mladá žena od 7. októbra trpela posttraumatickou stresovou poruchou, ktorá sa vyznačuje narastajúcou sociálnou izoláciou.

„Chcem biť na poplach“

Podľa jej staršieho brata hebrejský štát neposkytol jeho sestre potrebnú psychologickú podporu: „Odkedy prežila, snažím sa biť na poplach. Odkedy prežila, zaznamenal som posttraumatické príznaky. […] Povzbudzoval som ju, aby vyhľadala pomoc, ale povedala mi, že podporu dostala len od združenia Nova, a nie od štátu,“ povedal Eyal pre internetovú stránku Ynet.

„Vláda sa musí zobudiť. Ak to neurobí, budú sa vyskytovať ďalšie podobné prípady. Keby štát poskytol náležitú starostlivosť, nestalo by sa to,“ hovorí jeho brat. „Stratil som svoju sestru, ale chcem biť na poplach, aby iní nestratili svojich blízkych.

Izraelské úrady vyjadrili sústrasť rodine, zároveň však vyjadrili výhrady k obvineniam. „Ministerstvo vyjadruje hlboký zármutok (…) a zdieľa smútok rodiny a komunity,“ uviedlo ministerstvo sociálnej ochrany a sociálnych vecí, ktoré citoval Ynet.

Shirel Golanová bola „uznaná a opatrovaná systémom sociálnej pomoci ešte pred 7. októbrom a najmä po ňom“ a „bola uznaná aj systémom zdravotnej starostlivosti“, zdôraznilo vtedy ministerstvo, ktoré citovala internetová stránka Israel National News, a uviedlo, že obvinenia jej príbuzných „nie sú správne“. Ministerstvo však pripúšťa, že „pozostalí čelia mnohým zložitým výzvam v procese zotavovania a uzdravovania“.

Shirel bola najmladšia z piatich detí. Podľa denníka The Jerusalem Post po sebe zanechala štyroch bratov a dvoch rodičov. Jej smrť bola oznámená na veľkom podujatí, ktoré sa konalo v nedeľu večer v Tel Avive a Londýne s cieľom získať finančné prostriedky na psychologickú podporu pre tých, ktorí prežili útok na hudobnom festivale.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj