Štvrtok 19. septembra, 2024
Požiar v kostole Glenreagh v okrese Barrhead 7. decembra 2023. (S dovolením Alberta RCMP)
»

Séria podpaľačských útokov: zasiahnuté ďalšie dva kostoly na západe Kanady

Polícia v provincii Alberta na západe Kanady má podozrenie, že príčinou požiarov, ktoré úplne zničili dva kostoly v okrese Barrhead, je  úmyselné podpaľačstvo.

Kráľovská kanadská jazdná polícia reagovala na prvý požiar v anglikánskom kostole The Glenreagh Church, ktorý sa udial 7. decembra večer. Už o hodinu ich zavolali k druhému požiaru, tentokrát v kostole The United Church.

„Vyšetrovatelia z RCMP a hasičského zboru v Barrhead naďalej skúmajú príčiny požiarov a oba prípady sa vyšetrujú ako podpaľačstvo,“ uvádza tlačová správa polície.

Požiare sa podarilo úplne uhasiť a neboli hlásené žiadne zranenia. Oba kostoly však boli „extrémne poškodené“.

Počiatočné vyšetrovanie inšpektora požiarnej ochrany viedlo úrady k domnienke, že išlo o úmyselné podpaľačstvo. Svedkovia videli pri prvom kostole starší dvojtonový nákladný automobil, ktorý podľa polície stojí za požiarmi.

Polícia zatiaľ neidentifikovala žiadnych podozrivých.

Barrhead leží približne 120 kilometrov severozápadne od kanadskej metropoly Edmonton.

Dlhodobý útok na kresťanské kostoly

Tieto požiare sú súčasťou pokračujúcej vlny podpaľačských útokov na kostoly v Kanade, ktorá sa začala v roku 2021.

Prvá vlna nasledovala potom, čo komunita Tk’emlúps te Secwépemc oznámila v máji 2021, že radarové snímky odhalili pravdepodobné pohrebiská 215 detí v bývalej katolíckej škole Kamloops Indian Residential School. Miesta zatiaľ neboli vykopané.

Hoci polícia v súvislosti s požiarmi zatkla niekoľkých podozrivých, mnohé prípady stále neviedli k zadržaniu páchateľa alebo k odsúdeniu.

Začiatkom júla zhorel do tla anglikánsky kostol Svätého Andreja v Lac La Biche. Predchádzali tomu májové požiare, pri ktorých bol poškodený katolícky kostol Svätého Bernarda v Grouarde a katedrála Panny Márie v Calgary.

V decembri minulého roka zase úplne zhorel luteránsky kostol Svätého Jozefa pri dedine Hay Lakes severne od mesta Camrose.

 Po požiari 25. augusta 2022, pri ktorom zhorel do tla katolícky kostol Narodenia Preblahoslavenej Panny Márie vo Fort Chipewyan, boli obvinení dvaja miestni obyvatelia. 

Za požiar, ktorý 9. júla 2021 zničil rímskokatolícky kostol Panny Márie milosrdnej v rezervácii Kehewin Cree Nation na severovýchode Alberty, bol odsúdený jeden mladistvý.

Danielle Smithová, premiérka provincie Alberta, vyjadrila solidaritu s farníkmi, ktorí prišli o svoje kostoly.

„Stojím solidárne pri vás proti všetkým formám nenávisti,“ napísala na sociálnej sieti X. „Tieto činy dôrazne odsudzujeme a páchatelia týchto zločinov musia byť braní na zodpovednosť.“

Smithová tiež uviedla, že situáciu monitoruje spolu s ministrom verejnej bezpečnosti Mikom Ellisom.

Quebecký liberálny poslanec Anthony Housefather tiež povedal, že stojí za farníkmi.

„Stojím pri farníkoch a kresťanoch v celej Kanade. Útoky na naše majority odsudzujem rovnako ako útoky na menšiny. Dúfam, že zodpovední budú zadržaní a stíhaní.“

Noviny The Epoch Times sa obrátili na dotknuté cirkvi a hasičský zbor v okrese Barrhead, no do uzávierky článku nedostali odpoveď.

Prečítajte si aj