Streda 3. júla, 2024
(Zľava) ruský minister obrany Andrej Belousov a americký minister obrany Lloyd Austin. (Foto: MIKHAIL METZEL/POOL/AFP via Getty Images / Foto: Win McNamee/Getty Images)

Šéfovia obrany USA a Ruska spolu telefonovali v súvislosti s raketovým útokom na Krym

Moskva obviňuje Washington z raketového útoku, pri ktorom zahynuli štyria ruskí civilisti.

Americký minister obrany Lloyd Austin telefonicky hovoril so svojím ruským náprotivkom Andrejom Belousovom. Napätie medzi Washingtonom a Moskvou rastie.

Telefonát sa uskutočnil 25. júna na žiadosť ministra Austina – dva dni po ukrajinskom raketovom útoku na Krym, pri ktorom zahynuli štyria ruskí civilisti.

Moskva pripísala zodpovednosť za smrteľný incident Spojeným štátom. USA dodali Kyjevu rakety dlhého doletu, ktoré boli údajne pri útoku použité.

V rozhovore so svojím ruským náprotivkom Austin „zdôraznil dôležitosť udržiavania komunikácie,“ povedal novinárom hovorca Pentagonu generálmajor Pat Ryder.

Ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení uviedlo, že si „vymenili názory na situáciu okolo Ukrajiny“.

Podľa amerického rezortu obrany minister Belousov tiež zdôraznil „nebezpečenstvo ďalšej eskalácie v dôsledku pokračujúcich dodávok amerických zbraní ukrajinským ozbrojeným silám“ a že dvojica diskutovala o niekoľkých „ďalších otázkach“, pričom neboli bližšie špecifikované.

Austin naposledy hovoril so svojím ruským náprotivkom – vtedajším ministrom obrany Sergejom Šojguom – v marci 2023. Ten pôsobil ako šéf ruskej obrany od roku 2012 a minulý mesiac bol nahradený Belousovom.

Ruská invázia na východnú Ukrajinu trvá už tretí rok. Diplomatická kríza medzi Moskvou a Washingtonom, je najväčšia od čias studenej vojny.

Minulý týždeň námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov uviedol, že formálne kontakty medzi oboma krajinami sú na „absolútnom minime“.

Rusko: „Niet pochýb“ o zodpovednosti USA

Ukrajina mala 23. júna vypáliť na Krym rakety dlhého doletu ATACMS (Army Tactical Missile Systems) – nesúce kazetovú muníciu. Strely ATACMS vyrobili a dodali Spojené štáty a majú dolet približne 300 kilometrov.

Podľa ruského ministerstva obrany štyri rakety zostrelila protivzdušná obrana, zatiaľ čo piata explodovala nad krymským prístavným mestom Sevastopoľ. Pri páde úlomkov rakety na sevastopolskej pláži zahynuli štyria civilisti vrátane dvoch detí a ďalších 150 ľudí bolo zranených, uviedli miestne úrady.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení zverejnenom krátko po útoku uviedlo, že „nepochybuje“ o tom, že za raketový útok sú zodpovedné Spojené štáty. Ministerstvo uviedlo, že „americkí špecialisti“ dokonca vybrali ciele „na základe údajov amerického satelitného prieskumu“.

Ďalej sa vyslovilo, že americký prieskumný dron Global Hawk pôsobil v čase útoku „na oblohe v blízkosti Krymu“.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí, ktorý bol požiadaný, aby sa vyjadril k ruským tvrdeniam, pre denník The Epoch Times uviedol, že pláž v Sevastopole, kde došlo k obetiam, „nebola zamýšľaným cieľom“.

„Domnievame sa, že ruská raketa protivzdušnej obrany zachytila ukrajinskú raketu, ktorá smerovala k vojenskému cieľu na Kryme, a práve črepiny zo zachytenia dopadli na pláž a zranili civilistov,“ povedal.

„Títo návštevníci pláže boli pravdepodobne zranení v dôsledku zachytenia rakety,“ dodal hovorca.

Pokiaľ ide o údajnú účasť „amerických špecialistov“ na vykonaní raketového útoku, hovorca uviedol: „Ukrajina si sama vyberá svoje vojenské ciele a sama prijíma vojenské rozhodnutia o tom, na čo má zaútočiť.“

Moskva si 24. júna predvolala amerického veľvyslanca, aby vyjadrila svoju nespokojnosť a vyjadrila presvedčenie, že Spojené štáty sa stali „de facto stranou konfliktu“.

Podľa správy ruského ministerstva zahraničných vecí o stretnutí bol americký veľvyslanec informovaný, že „takéto kroky Washingtonu … nezostanú bez odozvy“.

Na otázku novinárov ohľadom stretnutia hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Matthew Miller uviedol, že Spojené štáty „poskytujú zbrane Ukrajine, aby mohla brániť svoje suverénne územie pred ozbrojenou agresiou“.

„To zahŕňa aj Krym,“ dodal, „ktorý je, samozrejme, súčasťou Ukrajiny.“

Rusko fakticky anektovalo Krym v roku 2014 po uskutočnení kontroverzného referenda v celom regióne. Odvtedy Moskva považuje strategický čiernomorský región za územie Ruskej federácie. Ukrajina, podobne ako jej západní spojenci, anexiu zo strany Ruska odmieta a prisľúbila, že celý Krym získa späť silou zbraní.

V príspevku na sociálnej sieti z 24. júna Andrij Jermak, vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, uviedol: „Krym je Ukrajina.“

„Rusko musí polostrov opustiť,“ povedal pán Jermak. „Ich armáda a ozbrojené sily tam musia prestať existovať.“

Podľa Zelenského poradcu Mychajla Podoľaka Krym – na ktorom sa nachádza ruská Čiernomorská flotila – predstavuje legitímny vojenský cieľ. „Na Kryme nie sú žiadne ‚pláže‘ ani ‚turistické oblasti’…,“ povedal 24. júna. Polostrov označil za „cudzie územie okupované Ruskom“. Opísal ho ako „veľký vojenský tábor … so stovkami priamych vojenských cieľov“.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj