Štvrtok 19. septembra, 2024
Pavel Durov, generálny riaditeľ a spoluzakladateľ spoločnosti Telegram, hovorí na pódiu počas prvého dňa TechCrunch Disrupt SF 2015 na móle Pier 70 v San Franciscu 21. septembra 2015. (foto: Steve Jennings / Getty Images pre TechCrunch)

Šéf Telegramu Pavel Durov údajne zatknutý na parížskom letisku

Pavel Durov, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ sociálnej siete Telegram, bol podľa správ francúzskych médií uverejnených 24. augusta zatknutý na letisku v Paríži.

Francúzska polícia ho zatkla približne o 20.00 h miestneho času na parížskom letisku Le Bourget po tom, ako priletel z Azerbajdžanu, uviedol francúzsky spravodajský kanál TF1 Info s odvolaním sa na policajné zdroje.

Ďalšia francúzska stanica BFM uviedla, že Durov, ktorý má dvojité občianstvo Francúzska a Spojených arabských emirátov, bol zatknutý v rámci predbežného policajného vyšetrovania, ktoré sa týka umožnenia trestnej činnosti z dôvodu nedostatku moderátorov na Telegrame a nedostatočnej spolupráce s políciou.

„Telegram je rojom kriminálneho obsahu. Platforma je v súčasnosti v centre pozornosti pre nelegálne športové prenosy, ale mnohé účty na tejto službe využíva organizovaný zločin. Okrem terorizmu väčšina nebezpečných zločincov používa Telegram na výmenu obsahu s detskou pornografiou,“ uviedol jeden zo zdrojov pre TF1 Info.

Francúzsko oficiálne nepotvrdilo zatknutie ani opatrenia prijaté proti Telegramu. Podľa francúzskych médií čelí Durov možnému obvineniu. Denník Epoch Times sa v nedeľu obrátil na Telegram so žiadosťou o vyjadrenie. Francúzske ministerstvo vnútra na žiadosť o komentár nereagovalo.

Telegram so sídlom v Dubaji založil Durov. Ten v roku 2014 opustil Rusko po tom, ako odmietol zrušiť opozičné komunity na svojej platforme VK, ktorú následne predal.

Telegram má takmer 1 miliardu používateľov, je mimoriadne vplyvný v Rusku, na Ukrajine a v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu. Zaraďuje sa medzi hlavné platformy sociálnych médií po Facebooku, YouTube, WhatsApp, Instagrame, TikToku a WeChate.

Od začiatku rusko-ukrajinskej vojny sa táto platforma stala kľúčovou službou na zasielanie správ, ktoré prinášajú aktuálne informácie o konflikte, a to aj od ukrajinskej a ruskej vlády a vojenských predstaviteľov.
Na webovej stránke Telegramu sa uvádza, že „sa zaväzuje chrániť súkromie používateľov a ľudské práva, ako je sloboda prejavu a zhromažďovania“.

V rozhovore s Tuckerom Carlsonom začiatkom tohto roka Durov povedal, že chce, aby Telegram bol „neutrálnou platformou“ a nezapájal sa do geopolitiky. „Myslím si, že je to najlepšie miesto pre neutrálnu platformu, akou je tá naša, ak chceme zabezpečiť, aby sme mohli brániť súkromie našich používateľov a slobodu prejavu,“ povedal Carlsonovi a dodal, že používatelia Telegramu „milujú túto nezávislosť“.

Zatknutie 39-ročného technologického miliardára vyvolalo varovanie a kritiku zo strany Elona Muska, ktorý uviedol, že sloboda prejavu v Európe je ohrozená. Majiteľ sociálnej siete X po správach o Durovom zadržaní na svojej platforme napísal: „V Európe je rok 2030 a vás popravujú za to, že sa vám páči meme.“
Pred francúzskym veľvyslanectvom v Moskve videozáznam ukázal osamelého demonštranta, ktorý držal v rukách nápis „Liberté pour Pavel Durov“, čo znamená „Sloboda pre Pavla Durova“.

Šéf sociálnej siete Rumble na X napísal, že po údajnom zatknutí Durova odišiel z Európy.

„Práve som bezpečne odcestoval z Európy,“ napísal výkonný riaditeľ spoločnosti Rumble Chris Pavlovski. „Francúzsko sa vyhrážalo spoločnosti Rumble a teraz prekročilo červenú čiaru zatknutím generálneho riaditeľa spoločnosti Telegram Pavla Durova.“

„Spoločnosť Rumble nebude tolerovať takéto správanie a využije všetky dostupné právne prostriedky na boj za slobodu prejavu, univerzálne ľudské právo,“ napísal. „V súčasnosti bojujeme na francúzskych súdoch a dúfame v okamžité prepustenie Pavla Durova.“

Ruské ministerstvo zahraničných vecí prostredníctvom štátnych médií uviedlo, že v súvislosti so zatknutím zaslalo nótu francúzskemu ministerstvu zahraničných vecí.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj