Streda 18. septembra, 2024
Generálny tajomník Jens Stoltenberg počas záverečnej tlačovej konferencie v sídle NATO v druhý deň zasadnutia ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli 4. apríla 2024. (Omar Havana/Getty Images)

Šéf NATO hovorí, že Čína umožňuje ruskú vojnu

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg 6. septembra vyzval Čínu, aby prestala pomáhať Rusku a financovať jeho vojnové úsilie proti Ukrajine.

„Čína sa stala rozhodujúcim podporovateľom vojny Ruska proti Ukrajine,“ povedal Stoltenberg novinárom v Osle. „Čína je tá, ktorá umožňuje [výrobu] mnohých zbraní, ktoré Rusko používa. „Vyzývam Čínu, aby prestala podporovať nezákonnú vojnu Ruska.“

Čínska komunistická strana (ČKS) naďalej podporuje ruské vojenské akcie v konflikte s Ukrajinou, a to aj napriek výzvam svetového spoločenstva vrátane Spojených štátov a medzinárodných organizácií, aby svoju podporu ukončila.

ČKS ignorovala výzvy, aby odsúdila vojnu, keď prvýkrát vypukla vo februári 2022, a namiesto toho predávala kritické technológie a súčiastky, ktoré používa ruská armáda, uvádza americko-čínska komisia pre hodnotenie hospodárstva a bezpečnosti. Po tom, ako krajiny na celom svete začali kvôli vojne ukladať sankcie voči Rusku, Peking nariadil štátnym spoločnostiam, aby v skutočnosti fungovali ako sprostredkovatelia pre ruskú armádu.

Spojené štáty nedávno oznámili rozsiahle sankcie zamerané na čínske spoločnosti a ruský kovospracujúci a ťažobný priemysel v rámci obnoveného úsilia zablokovať financovanie vojny z amerických peňazí a zároveň vyvinúť finančný tlak na Rusko. Čína signalizovala, že bude naďalej obchodovať s Ruskom.

ČKS vo všeobecnosti popiera, že by pomáhala ruskému vojnovému úsiliu, a niekedy presúva vinu za vytváranie „napätia“ okolo Ukrajiny na Európsku úniu, Spojené štáty alebo medzinárodné orgány, ako je OSN.

Začiatkom tohto roka ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pre francúzske médiá povedal, že „ak Čína chce, môže prinútiť Rusko, aby zastavilo túto vojnu“. Podľa exkluzívnej správy týždenníka Newsweek sa napätie medzi Ukrajinou a Čínou zvýšilo kvôli tomu, že niektorí ukrajinskí zákonodarcovia uznali Taiwan pri vytvorení Skupiny priateľstva s Taiwanom.

ČKS často vydáva varovné vyhlásenia, keď vysokopostavení predstavitelia iných krajín uznávajú Taiwan, a vyvíja tlak na susedov v tichomorskom regióne, aby prerušili vzťahy s malým ostrovným štátom. Minulý mesiac Tichomorské ostrovné fórum, stretnutie 18 členských štátov a ďalších partnerov, vymazalo zmienku o Taiwane ako o „rozvojovom partnerovi“.

Odborníci vrátane riaditeľa CIA Williama Burnsa a generálmajora austrálskej armády vo výslužbe Micka Ryana uviedli, že ČKS sa učí z rusko-ukrajinskej vojny, ako uskutočniť vlastnú inváziu na Taiwan. Prezident USA Joe Biden tiež uviedol, že podpora Ukrajiny zo strany USA signalizuje pre ČKS potenciálnu cenu pokusu o násilné obsadenie Taiwanu.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj