Nedeľa 8. septembra, 2024
Ilustračné foto (Pexels/ Gary Barnes)

Sedem tipov, ako byť lepším partnerom

Ak ste zosobášení, vaše manželstvo je jedným z najdôležitejších vzťahov vo vašom živote. Úspech vášho manželstva bude pravdepodobne určovať, ako sa vám bude dariť v každej oblasti vášho života, a spokojnosť, ktorú pociťujete v tomto vzťahu, pravdepodobne ovplyvní spokojnosť, ktorú pociťujete vo svojom živote celkovo.

Ak chcete mať pevnejšie manželstvo, musíte byť lepším partnerom. Namiesto toho, aby ste sa snažili zmeniť svojho partnera, zmeňte seba. Neexistuje väčší presvedčovací čin ako živý príklad niekoho, kto urobil prvý krok.

Zlepšiť sa ako partner nie je zložité. Nasledujúci zoznam slúži ako inšpirácia, ale pravdepodobne by ste podobný zoznam mohli zostaviť aj sami. Otázka znie: „Ako veľmi sa vám chce?“ Ste ochotní investovať, pretože vidíte, že návratnosť je vysoká? Ak áno, nebudete mať problém ju uskutočniť. Musíte veriť, že vaše manželstvo za to stojí a že skutočná zmena je možná.

Keď si toto presvedčenie vytvoríte, musíte si vymyslieť plán, každý deň ho dodržiavať a z času na čas kontrolovať svoj pokrok.

Tu je sedem tipov:

1. Zaujímajte sa o partnerov osobný život

Tak ako vy, aj váš partner či partnerka má sny a obavy o budúcnosti, veci, ktoré ho tešia, a neustály prúd myšlienok. Tým, že prejavujete záujem o túto jeho časť, vyjadrujete túžbu spoznať ho čo najhlbšie.

2. Nájdite spôsoby, ako sa spolu zabaviť

Priateľstvo sa často vytvára vďaka spoločným záujmom, koníčkom a zábave, ale tie môžu byť vytlačené aj z najlepších manželstiev, pretože o náš čas súperia iné aktivity. Keď svoj spoločný čas spojíte s príjemnými aktivitami, budete jeden druhého skutočne vnímať ako zdroj potešenia a radosti.

3. Zdieľajte spoločné ciele a túžby

Ak sa k sebe nepribližujete, potom sa od seba vzďaľujete. Nepoznám lepší spôsob, ako posilniť vzťah, ako realizovať spoločný sen alebo náročnú úlohu. Do vášho manželstva to prinesie pocit dobrodružstva a priateľstva a pocit, že sa vy dvaja vydávate do sveta spoločne.

4. Vytvorte teplú a spokojnú domácnosť

Náklonnosť v rôznych podobách je základom zdravého manželstva. Jedna vec je správať sa k sebe s úctou a mať produktívne partnerstvo, ale láskyplné manželstvo je postavené na vzájomnej náklonnosti. Tieto príjemné pocity môžete pestovať mnohými spôsobmi vrátane fyzických dotykov, hrejivých pohľadov, spoločných úsmevov a iných drobných gest, ktoré ukazujú, že toho druhého nielen milujete – ale že ho máte naozaj radi.

5. Ponúknite povzbudivé slová

Keď sa s niekým zblížite a začnete si s ním rozumieť, je bežné, že poľavíte v obozretnom vyjadrovaní sa. Je pravdepodobnejšie, že poviete presne to, čo vás napadne, alebo ponúknete viac spätnej väzby a kritiky ako v prípade neznámeho človeka alebo priateľa, s ktorým sa nestretávate často.

Spôsob, ako proti tomu bojovať, je zámerne povzbudzovať partnera, poukazovať na jeho silné stránky a prejavovať mu úprimnú vďačnosť za to, ako vám bežne zlepšuje život.

6. Hľadajte spôsoby, ako si uľahčiť prácu

Zdieľať spoločný manželský život znamená chcieť pre svojho partnera to najlepšie. To so sebou prináša mnohé výhody, ale znamená to aj rozdelenie bremena povinností tak, aby ani jeden z manželov nebol zaťažený. Jedno z mojich pravidiel je, že večer neodpočívam, kým sa neuistím, že aj moja manželka môže odpočívať. Samozrejme, existujú výnimky, ale v nesebeckom manželstve to platí obojstranne.

7. Rýchlo odpúšťajte a prekonávajte zlé rozpoloženie

Jednou z prekážok spoločného trávenia toľkého času a spolužitia pod jednou strechou je, že nemôžete ľahko skrývať svoje zlé nálady alebo frustrácie tak, ako by ste to mohli robiť s bežným priateľom. Podľa môjho názoru sa skvelí manželia zo všetkých síl snažia vyhnúť sebaľútosti a utápaniu sa v zlých náladách. Namiesto toho sa naučte o nich hovoriť a nájdite zdravé spôsoby, ako tieto emócie spracovať bez toho, aby ste svojho partnera sťahovali dolu.

Investujte do seba a svojho manželstva

Lepším manželom sa nestanete za noc. Tak ako pri iných návykoch je potrebný čas, aby sa tieto rozhodnutia stali úprimnými a automatickými. Často zisťujem, že čím viac investujem do svojho manželstva, tým viac lásky a náklonnosti k svojej manželke cítim. Máme zvláštny spôsob, ako sa riadiť tým, čo nám naše srdce a myseľ hovoria, že je cenné.

Preto by som chcel povzbudiť všetkých zosobášených ľudí, ktorí majú blízkeho priateľa alebo priateľku, aby začali podnikať tieto kroky ešte skôr, než budú mať pocit, že je to nutné. Za vašimi činmi budú nasledovať vaše pocity.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj