Štvrtok 19. septembra, 2024

Schyľuje sa ku konečnému zostaveniu novej vlády?

Robert Fico (Smer-SSD), Peter Pellegrini (Hlas-SD) a Andrej Danko (SNS) sa dnes ráno zišli na svojom prvom spoločnom rokovaní, zatiaľ však neoznámili dohodu o budúcej vláde.

Predseda strany SNS Andrej Danko sa k rokovaniam nevyjadril. P.Pellegrini po odchode z rokovania komentoval situáciu: „Jednania ešte neskončili, až do tej doby sa k tomu nebudem vyjadrovať. Pokračujeme ďalej.“ 

Robert Fico nevidí dôvod informovať o rokovaniach strán, pokiaľ sa nedohodnú. „To sú čiastkové rokovania. Preferovaní partneri Smeru sú Hlas a SNS. Na toto sa sústreďujem. Hľadám všetky možné riešenia, ale v tomto okamihu, ako som sľúbil, nebudem komentovať priebeh rokovaní.“ 

V piatok niektoré médiá informovali, že novú vládnu koalíciu budú pravdepodobne tvoriť strany Smer, Hlas a SNS. Premiérom by mal byť Robert Fico a predsedom parlamentu Peter Pellegrini. R. Fico však  uviedol, že väčšina správ o priebehu rokovaní je nepresná. 

Andrej Danko počas víkendu uviedol, že SNS podporí každú vládu, kde by bol premiérom Robert Fico, aj keby jeho strana nebola súčasťou vlády. Michal Šimečka, šéf strany Progresívne Slovensko, je pripravený v záujme vytvorenia štvorkoalície prenechať pozíciu premiéra Petrovi Pellegrinimu. Ten však zatiaľ na túto možnosť neodpovedal.

V parlamentných voľbách sa do Národnej rady SR dostalo celkovo šesť strán a jedna koalícia. Smer-SSD zvíťazil s 22,94 % hlasov a získal 42 kresiel v parlamente.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová minulý pondelok oficiálne odovzdala poverenie predsedovi víťaznej strany Smer-SSD, aby zostavil novú vládu. Robert Fico má na jej zostavenie 14 dní.

Prečítajte si aj