Štvrtok 19. septembra, 2024
Superpočítač Devana (Foto: Národné superpočítačové centrum)

Slovensko investuje do revolučného superpočítača s výkonom na svetovej úrovni

Vláda schválila financie na nový superpočítač, ktorý bude niesť titul jedného z najekologickejších a najvýkonnejších na celom svete.

Nový superpočítač bude spustený a pripravený na používanie do konca roku 2025.

Spoločnosť MultiplexDX už využila kapacity superpočítača na vývoj diagnostického testu na rakovinu prsníka, ktorý už pomáha ženám. „Konkrétne sme analyzovali na superpočítači sekvenčné dáta viac ako tisíc nádorových tkanív. Sekvenčné dáta sú obrovské, takže nie je možné ich analyzovať na stolovom počítači, resp. laptope, a je nutnosť využívania superpočítačov“ povedala pre RTVS Natália Valková, vedecká pracovníčka MultiplexDX.

Financovanie pre nový superpočítač bolo schválené v rámci Plánu obnovy. Prevádzku a správu superpočítača bude zabezpečovať Slovenská akadémia vied. Jeho využitie nebude obmedzené len na výskumníkov, ale bude dostupný aj pre študentov a firmy.

Nový superpočítač zvládne uskutočniť 50-miliónov miliárd operácií za jedinú sekundu, čo predstavuje špičku v rámci strednej Európy. Nový stroj nahradí prvý slovenský superpočítač Aurel, ktorý máme na Slovensku od roku 2012, s výkonom 130-tisíc miliárd operácií za sekundu.

Prístup k superpočítaču prebieha online cez výpočtové prostredie Slovenskej akadémie vied. Používatelia môžu využívať obrovskú kapacitu superpočítača.

Superpočítače majú širokú škálu využitia. Podľa ministerstva investícií regionálneho rozvoja a informatizácie umožnia „slovenským výskumníkom, vedcom a priemyselným odvetviam vykonávať špičkové simulácie, urýchliť analýzu údajov a riešiť zložité výzvy v rôznych sektoroch. Od predpovedí počasia po objavovanie liekov, od technických objavov až po optimalizáciu dopravných systémov. Superpočítač nájde využitie napríklad aj pri predpovediach fyzikálnych vlastností výrobkov a materiálov, správaní kvapalín či skúšaní aerodynamiky. Je potrebný a užitočný všade, kde sa riešia zložité numerické operácie s veľkým počtom údajov.“

Existuje mnoho príkladov, ako by sa tieto superpočítače mohli využiť aj vo verejnej správe, napríklad na efektívnejšie spracovanie dát a lepšie rozhodovanie na základe týchto dát. 

Plánovaný termín uvedenia nového superpočítača do prevádzky je koniec roku 2025. Slovenský superpočítač bude patriť medzi najekologickejšie a najvýkonnejšie zariadenia tohto druhu na svete. Cieľom projektu je dosiahnuť umiestnenie medzi prvými desiatimi superpočítačmi v rebríčku Green 500 vo svete. Okrem toho sa budú využívať ekologicky priaznivé technológie na zníženie energetických nákladov spojených s prevádzkou tohto superpočítača.

„Nový superpočítač bude veľkým prínosom pre slovenskú vedu, ekonomiku aj celú spoločnosť. Jeho vybudovanie je príležitosť, ako zvýšiť na Slovensku znalosti a zručnosti v oblasti vysokovýkonných výpočtov a technológií. Chceme, aby naše firmy používali viac digitálnych riešení založených na superpočítačoch, aby sme dokázali vychovať odborníkov a udržali na Slovensku talenty, aby naši vedci a výskumníci boli rovnocennými partnermi svojim európskym kolegom pri riešení komplexných problémov v rôznych odboroch,“ povedal minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Peter Balík.

Prečítajte si aj