Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (Foto: cottonbro studio / pexels)

Schudnite, omladnite a prečistite si bunky už za 15 dní (Štúdia)

Skupina účastníkov absolvovala tento prelomový program na aktiváciu autofágie tela, resp. mechanizmu prečistenia buniek. Všetci 35 účastníci dosiahli výsledky behom 15 dní.

PRÍBEH V KOCKE

  • Autofágia označuje proces „samopožierania“, pri ktorom vaše telo trávi poškodené bunky. Je to čistiaci proces, ktorý podporuje množenie nových, zdravých buniek
  • Cyklickosť výživy je dôležitým faktorom ovplyvňujúcim zdravie. Bunky sa buď vytvárajú alebo detoxikujú a každá fáza má svoje vlastné požiadavky.
  • Cyklická ketóza a prerušovaný pôst tlmia zápaly vo vašom tele a aktivujú autofágiu, prirodzený proces, ktorý čistí a detoxikuje bunky a recykluje tie časti bunkových organel, ktoré už nie sú potrebné
  • Ak chcete aktivovať autofágiu, jedzte najskôr tuky a až potom sacharidy, či už držíte prerušovaný pôst alebo nie. Do svojho jedálnička zaraďte aj viac potravínaktivujúcich autofágiu, ako napríklad čaj z bergamotu, zelený čaj a kurkumu
  • Pravidelné cvičenie – vykonávanie 30 minút vysoko-intenzívneho intervalového tréningu alebo silového tréningu každý druhý deň – takisto podporuje proces spustenia a opätovného zastavenia autofágie.

Naomi Whittelová je bývalá generálna riaditeľka spoločnosti Twinlab a je autorkou zaujímavej knihy o tom, ako dosiahnuť dokonalé zdravie aktivovaním prirodzených procesov autofágie v tele. V knihe „Začnite žiariť za 15 dní: Vedecky podložený program na chudnutie, revitalizáciu pleti a osvieženie života“ uvádza množstvo cenných postupov, ako to dosiahnuť prirodzenou cestou. Jej hlboko zakorenený záujem o zdravý životný štýl pramení z  jej celoživotného boja s ekzémom, autoimunitným ochorením.

„Zápalový proces mi jednoducho zdevastoval telo,“ hovorí. Pokožka mi krvácala, hnisala. Moji rodičia boli natoľko uvedomelí, že dávali pozor dokonca aj na to, aký druh materiálu nosím, pretože naša pokožka musí dýchať – je to náš najväčší orgán – a takisto na potraviny, ktoré som jedla. Narodila som sa na biodynamickej farme, a predsa mi toto autoimunitné ochorenie a mnoho [ďalších zdravotných problémov], ktoré sa u mňa časom vyvinuli, riadili môj život.

Preto som bola stále vedená k tomu, aby som jedla určité potraviny a pila určitý druh vody. Rodičia mi nikdy nedovolili piť fluorizovanú vodu. Nebola som nikdy očkovaná. Tak veľa pozornosti som venovala tomu, čo si obliekam a čo si dávam do svojho tela, no napriek tomu som nedokázala potlačiť zápal. Keď som bola v puberte, neustále som sa zahaľovala do dlhých rukávov, podobne ako to robím dnes. Ale nebolo to z rovnakých dôvodov.

Zahaľovala som sa, pretože som sa veľmi hanbila za to, ako skutočne vyzerám. Mali sme raz jarný ples a bol tam jeden chlapec, s ktorým som naň veľmi chcela ísť. Mama mi vtedy povedala: „Pozri, nemusíš sa vždy zahaľovať. Máš predsa veľa priateľov. Môžeš mať trochu viac sebavedomia.” Poslúchla som ju a nosila som krátke rukávy a šortky. Odhalila som svoju pokožku a on ma zahliadol a nepozval ma. Bol to pre mňa zlomový okamih, pretože som bola totálne odmietnutá kvôli tomu, ako som vyzerala.“   

Od prírodných metód ku konvenčným a späť

Po tomto odmietnutí sa Whittelová rozhodla vyskúšať konvenčnú cestu. Istý čas užívala na potlačenie ekzému kortikoidy, ale vedľajšie účinky ju prinútili vrátiť sa k prírodným produktom. Vo svojich dvadsiatich rokoch sa jej podarilo eliminovať približne 95% ekzému pomocou kombinácie čínskych bylín, akupunktúry a detoxikačnej hladovky.

Bohužiaľ, keď sa o niekoľko rokov neskôr pripravovala na tehotenstvo, zistila, že má v sebe ťažké kovy. Lekár to pripísal čínskym bylinkám, ktoré užívala, a to kvôli pôde, v ktorej boli pestované, ako aj spôsobu ich spracovania.

„Týmito liečivými bylinkami som si otrávila svoje telo,“ hovorí. „To bol pre mňa ďalší zlomový okamih. Rozhodla som sa, že od toho momentu musím presne vedieť, z akého zdroja veci pochádzajú. Nakoniec som vybudovala spoločnosť s názvom Reserveage, ktorej cieľom bolo zistiť, odkiaľ veci pochádzajú.

Začala som s polyfenolmi, antioxidantmi, ktoré pochádzajú z červeného hrozna, a po celom svete som hľadala hrozno s najvyšším obsahom rôznych polyfenolov vrátane resveratrolu… Nakoniec som sa dostala do Bordeaux, kde sú ekologické a biodynamické vinice mimoriadne bohaté na tieto účinné zložky.

V talianskej Kalábrii som sa po prvý raz dozvedela o citrusových plodoch bergamotu. Tamojší výskumníci ma učili piť čaj z celého plodu bergamotu. Vedúca výskumná pracovníčka, Dr. Elzbieta Janda, ho pila denne štyri alebo päť šálok, a počas môjho pobytu tam som ho pila spolu s ňou. Spýtala som sa jej: „Prečo?“ … Povedala mi: „Používam ho na aktivovanie autofágie.” Vtedy som to slovo počula po prvý krát.”

„Auto“ v gréčtine znamená „sám“ a „phagy“ znamená „jesť“, takže autofágia znamená proces samopožierania, pri ktorom vaše telo trávi poškodené bunky. Je to v podstate proces čistenia, ktorý podporuje množenie nových, zdravých buniek. Spoločnosť Reserveage, ktorá bola neskôr odpredaná spoločnosti Twinlab, bola založená na princípe, že každá prísada bola starostlivo získaná a spracovaná tak, aby sa zabezpečila čo najvyššia kvalita a čistota.

To zahŕňa testovanie pôdy a spoluprácu s poľnohospodármi a sprostredkovateľmi s cieľom pochopiť a sprehľadniť každý krok procesu výroby, od farmy až po balenie. Bohužiaľ, len málo spoločností do toho investuje potrebný čas a prostriedky. „Prekvapuje ma to, pretože je to rozporuplné,“ hovorí Whittelová. „V konečnom dôsledku existuje toľko vecí, ktoré sa môžu v tomto procese zvrtnúť.“

Skrytá pravda o nečistotách v rybom oleji

V spolupráci s doktorom Jeffom Blandom absolvovala Whittelová cestu na Aljašku, aby tam preskúmala výrobu oleja z treščej pečene. „Pre mňa osobne predstavuje rybí olej dôležitú súčasť starostlivosti o moje zdravie. Kvôli mojim autoimunitným ochoreniam som v detstve každé ráno pila malú dávku oleja z treščej pečene… Keď som však vybudovala svoju spoločnosť Reserveage, nikdy sa mi nepodarilo nájsť iný zdroj oleja než z krila, ktorý by bolo možné uviesť na trh,“ hovorí. V čom spočíva problém väčšiny rybích olejov? Whittelová vysvetľuje:

„Ide o to, že ryby sa lovia do veľkých sietí. Aj keď si myslíte, že rybí tuk pochádza z Nórska alebo Európy, ryby sa lovia v Strednej a Južnej Amerike do týchto obrovských sietí. Ryby sa potom naložia a nahádžu na dno lode… [kde] sa úplne skazia.

Jednoducho ich tam takto nechajú. Kým sa dostanú do Európy, ich vnútornosti sú natoľko zažltnuté, že na získanie omega-3 mastných kyselín musia prejsť procesom odstránenia týchto jedovatých látok a zatuchnutosti.

[Nakoniec] vám zostane len niečo, čo neobsahuje žiadne živiny. Po odstránení zatuchnutosti je to tak silne kontaminované, že ak sa má zabezpečiť aspoň nejaký prínos vitamínu A alebo vitamínu D, musia sa tam znova pridať. Takže je tu obrovský rozpor… Keď som sa o tom dozvedela, úplne to zničilo môj doterajší vzťah k rybiemu oleju.“ 

Hľadanie čistého oleja z treščej pečene

Bland jej povedal, že spolupracuje s Davidom Littleom, inžinierom a rybárom, ktorý vlastní šesť veľkých rybárskych lodí na Aljaške. Little na svojich lodiach navrhol a zaviedol proces prudkého zmrazenia. Hneď po ulovení tresky sa okamžite zmrazia.

Ryby sa predávali Japoncom, ale tí nijako nespracovávali pečeň a vnútornosti rýb, z ktorých sa získavajú rybie oleje. A tak sa Bland a Little spoločne pustili do extrahovania rybieho oleja z vnútorností rýb, zatiaľ čo zvyšok rýb sa odošle do Japonska.

Čaro tohto procesu spočíva v tom, že sa v oleji zachovávajú špecializované prorezolventné mediátory (SPM) – mnohé z nich sú silnými protizápalovými zložkami – spolu s vitamínom A a D. „Mohla som doslova vytiahnuť olej priamo zo spracovateľského zariadenia a vypiť ho priamo v továrni,“ hovorí Whittelová. „Vonia čerstvosťou a má skvelú chuť. To je dôvod, prečo som sa po prvýkrát vo svojej kariére cítila dostatočne sebaisto na to, aby som na trh uviedla olej z treščej pečene… Pokiaľ ide o treščiu pečeň, nič sa tomuto oleju nevyrovná.“

Tento príbeh je len jedným z mnohých varovných príbehov, ktoré svedčia o tom, že pokiaľ ide o potraviny a výživové doplnky, naozaj treba odviesť poctivú prácu. Whittelová odhaduje, že približne 98% produktov s obsahom omega-3 na trhu je nekvalitných vzhľadom na spôsob lovu a spracovanie rýb. Okrem tohto oleja z treščej pečene od spoločnosti Twinlab, ďalším vynikajúcim zdrojom omega-3 mastných kyselín z morských živočíchov je kril. Na rozdiel od tresky je kril oveľa udržateľnejším zdrojom týchto cenných olejov.

Význam cyklickej autofágie

Podobne ako ja, aj Whittelová dospela k záveru, že pre zlepšenie zdravia je potrebné cyklicky obmieňať mnohé návyky týkajúce sa životného štýlu. Pre ňu sa to začalo intuitívnym pochopením, že bunky sa buď budujú, alebo detoxikujú a každá fáza má svoje špecifické požiadavky. Hladovka, teda úplné vynechanie jedla, sa ukázala ako kľúčová zložka, vďaka ktorej sa jej nakoniec podarilo kontrolovať zápaly v tele, a preto vykonáva cyklickú hladovku už takmer 25 rokov.

Jednou z vecí, ktoré hladovka prináša, je aktivácia autofágie, očistného procesu vášho tela, ktorý čistí a detoxikuje bunku a recykluje tie časti organel, ktoré už nie sú potrebné, takže vaše bunky fungujú ako mladé. Autofágia však nemôže byť neustále aktivovaná. Musíte tiež umožniť bunkám, aby sa obnovili a omladili, k čomu dochádza počas fázy opätovného príjmu potravy.

Pri hľadaní odborníkov na autofágiu sa Whittelová okrem mnohých iných oboznámila aj s prácou doktora Richarda Wanga, dermatológa a odborníka na autofágiu, s prácou doktorky Beth Levinovej, ktorá sa zameriava na cvičenie, a doktora Williama A. Dunna z Floridskej univerzity, ktorý sa venuje výskumu autofágie už 30 rokov. Následne vypracovala protokol na vybudovanie vlastného zdravia.

„… David Sinclair z Harvardu… sa so mnou podelil o mnohé poznatky týkajúce sa toho, ako môžeme znížiť vplyv týchto urýchľovačov starnutia. Keď sa pozriete na všetky faktory, kvôli ktorým starneme – dôsledky vplyvu DNA, zápalov, skracovania telomér a všetkých týchto vecí – autofágia a to, že autofágia sa spomaľuje v dôsledku týchto urýchľovačov starnutia, je dôvodom nášho starnutia.

Takže schopnosť aktivovať [autofágiu] a potom ju aj deaktivovať je to, čo je v rámci procesu starnutia zásadné. Program „Začnite žiariť za 15 dní” je protokol zameraný presne na to. Keď som ho prvýkrát aplikovala na sebe, fascinovalo ma, že moja energia prudko vzrástla. Zvýšil sa mi objem svalovej hmoty a  index telesnej hmotnosti sa znížil asi o 6%, takže som sa dostala z 24 % na 18 % [telesného tuku].

Nerobila som nič iné, len som aktivovala autofágiu. Zvýšila sa mi energia, mentálna koncentrácia, zlepšil sa mi spánok a cítila som sa oveľa lepšie. Navyše som vyzerala mladšie, takže všetci v mojom okolí sa ma pýtali: „Počuj, čo to vlastne robíš?” Neskôr som to začala testovať na svojich priateľoch a rodine. Vtedy mi niektorí moji priatelia z Jacksonvillskej univerzity, tamojší vedeckí pracovníci, navrhli: „Čo keby sme vypracovali štúdiu o životnom štýle?”

Zostavili sme teda skupinu 35 účastníkov a podrobili sme ich tomuto životnému štýlu. Každý jeden účastník pritom dosiahol výsledky… za 15 dní, a tak kniha dostala názov „Začnite žiariť za 15 dní“. Schudli, zjemnili sa im mimické vrásky… prestali užívať lieky. Prínosy boli skutočne pozoruhodné. Takto vznikol tento protokol.“


Ako aktivovať autofágiu

Ako teda môžete aktivovať mechanizmus autofágie vo vašom tele? Tu je zhrnutie štyroch z jedenástich postupov, ktoré sú podrobne opísané v knihe:

1. Prerušovaná hladovka spojená s cyklickým príjmom bielkovín (IFPC) – Prerušovaná hladovka každý druhý deň (16 hodín bez jedla, čo je čas potrebný na aktiváciu autofágie, a osem hodín pravidelného príjmu potravín). V dňoch, keď sa nepostíte, jedzte bežné množstvo bielkovín, ktoré by ste normálne skonzumovali a v deň prerušovanej hladovky znížte množstvo bielkovín na približne 5% kalórií na daný deň.

„Takže pre niekoho, ako som ja, kto by normálne zjedol asi 45 až 50 gramov bielkovín… [v dňoch s nízkym obsahom bielkovín] si dám asi 5 % celkového kalorického príjmu, čo je asi 25 gramov bielkovín,“ vysvetľuje Whittelová.

2. Rozvrhnutie prísunu živín – najprv jedzte tuky a až potom sacharidy, či už držíte prerušovanú hladovku alebo nie.

„V deň s nízkym obsahom [bielkovín], keď ste držali prerušovanú hladovku, bude vaše prvé jedlo obsahovať tuky, pričom ich budete jesť ako prvé. Na konci dňa si potom dáte sacharidy a bavíme sa o kvalitných sacharidoch, ktoré potrebujeme pre zdravie.

Okrem toho, keď budete jesť sacharidy neskôr počas dňa, večer ako posledné jedlo, získate tak všetky prínosy, od regenerácie až k tomu, že vám to pomôže uvoľniť sa a prípraviť na spánok. Takže, tuk ako prvý a sacharidy ako posledné je moja druhá zásada,“ hovorí Whittelová.

3. Pravidelné cvičenie – Každý druhý deň vykonávajte 30 minútový vysoko intenzívny intervalový alebo silový tréning. „Môže to byť niečo také jednoduché ako rýchlejšia jednominútová chôdza a následné spomalenie, a takto to opakujte striedavo počas 30 minút. Silovým tréningom môže byť aj cvičenie jogy… Ide práve o tento akútny stres, teda dobrý stres, ktorý má priaznivý vplyv na autofágiu.“

4. Konzumujte viac potravín aktivujúcich autofágiu – Whittelová uvádza 140 rôznych druhov potravín, ktoré pomáhajú aktivovať autofágiu – napríklad čaj z bergamotu, zelený čaj a kurkuma – odporúča rôzne potraviny v závislosti od toho, či v ten deň držíte prerušovanú hladovku a prijímate nízky obsah bielkovín alebo nie. Napríklad v deň pôstu s nízkym obsahom bielkovín odporúča pri konzumácii vajec odstrániť bielok (časť s vysokým obsahom bielkovín). V dni bez pôstu s vysokým obsahom bielkovín jedzte bielok aj žĺtok.

Cyklická aktivácia autofágie je veľmi dôležitá

„V roku 2016 získal japonský biológ Yoshinori Ohsumi Nobelovu cenu za medicínu práve za výskum autofágie… V nasledujúcom desaťročí sa stane veľmi dôležitou súčasťou nášho zdravia a dobrej kondície a dnes začína byť tento výskum skutočne úspešný,“ hovorí Whittelová. Jej kniha sumarizuje výsledky dostupného výskumu, takže ak sa chcete dozvedieť viac o autofágii a o tom, ako aktivovať tento omladzujúci proces, určite si zaobstarajte výtlačok knihy „Začnite žiariť za 15 dní.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj