Nedeľa 8. septembra, 2024
Na snímke v popredí zľava predseda SaS Branislav Gröhling, poslanec Národnej rady SR Juraj Krúpa (SaS) a bývalá ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka SaS Mária Kolíková. (Zdroj: FB / Sloboda a Solidarita)

SaS opätovne volá po komisii k atentátu na premiéra i po vyvodení zodpovednosti

Opozičná SaS opätovne volá po vzniku vyšetrovacej komisie k atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) tvorenej zástupcami koalície a opozície i po vyvodení politickej zodpovednosti. Predstavitelia strany o tom informovali na utorkovej tlačovej konferencii. Ministerstvo vnútra SR sa v reakcii na tlačovú konferenciu pýta predsedu SaS Branislava Gröhlinga, či sa už ospravedlnil premiérovi za šírenie nenávistnej politiky.

„Minister Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) by mal naozaj vyvodiť politickú zodpovednosť, či už smerom k sebe alebo k svojim podriadeným,“ priblížil predseda SaS Branislav Gröhling. Vyšetrovacia komisia by mala podľa poslanca Národnej rady SR Juraja Krúpu (SaS) dohliadať na to, ako sa vyvíja dianie okolo atentátu, keďže sa začali šíriť rôzne dezinformácie. „Naším zámerom bolo, aby sme sa práve vyhli takýmto dezinformáciám, ktoré potom viedli k rôznym dezinterpretáciám celej tejto situácie,“ podotkol.

Inšpekcia ministerstva vnútra nebola podľa J. Krúpu za dva a pol mesiaca schopná vyhodnotiť zákrok príslušníkov úradu pre ochranu ústavných činiteľov. Doplnil, že ak minister nevytvorí komisiu a nevyvodí politickú zodpovednosť, SaS je o tom pripravená diskutovať aj v parlamente.

Bývalá ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka SaS Mária Kolíková poukázala na to, že je potrebné vedieť, ako sú nastavené štandardy ochrany ústavných činiteľov, čo sa dalo urobiť viac a či bola ochrana zabezpečovaná premiérovi dobre nastavená.

„Pripomíname strane SaS a menovite jej predsedovi Gröhlingovi, ktorý doslova burcoval davy ľudí na námestiach, kde nenávistne odkazoval premiérovi Ficovi, že musí skončiť v base, že aj to bol jeden z hlavných dôvodov, prečo sa podporovateľ súčasnej opozície rozhodol strieľať na premiéra SR. Preto je namieste skôr otázka, či sa už pán predseda SaS ospravedlnil premiérovi za šírenie tejto nenávistnej politiky, ktorá viedla k teroristickému útoku na predsedu vlády,“ uvádza sa v stanovisku rezortu vnútra k tlačovej konferencii SaS.

Ministerstvo ďalej ozrejmilo, že vyšetrovanie prebieha na úrovni špeciálneho tímu pod dozorom Generálnej prokuratúry SR. Vyjadrilo tiež presvedčenie, že sa na základe neho „dozvieme nielen o motívoch, ale aj ďalších možných napojeniach atentátnika“.

Predsedu vlády postrelili 15. mája po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej. Na mieste padlo niekoľko výstrelov, útočníka zadržali. Bol v život ohrozujúcom stave.

Prečítajte si aj