Štvrtok 19. septembra, 2024
Pápež František pózuje s hlavami štátov a vedúcimi delegácií krajín G7 a predsedom Európskej rady Charlesom Michelom a predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou na rodinnej fotografii počas druhého dňa 50. samitu G7 v Borgo Egnazia vo Fasane v Taliansku 14. júna 2024. (Christopher Furlong/Getty Images)

Samit G7 sa skončil pevným postojom k Číne, otázka potratov vyvoláva napätie

Samit siedmich bohatých demokratických krajín sveta G7 sa skončil 15. júna a ukázal jednotné rozhodnutia a kroky, ktoré zdôraznili pevný postoj voči Číne a Rusku.

Pri riešení rôznych globálnych výziev sa lídri stretli s veľkými nezhodami v súvislosti s kontroverznou otázkou: ako riešiť potraty vo svojom komuniké, ktoré slúži ako záverečné vyhlásenie samitu. Komuniké zverejnené tento rok znamenalo výrazný posun oproti vyhláseniam z predchádzajúcich rokov a odrážalo asertívnejší postoj voči Číne.

Vedúci predstavitelia G7 vyjadrili „hlboké znepokojenie“ nad podporou Pekingu ruskej vojensko-priemyselnej základni a naliehavo vyzvali Čínu, aby zastavila transfer tovaru dvojakého použitia, ako sú komponenty a vybavenie zbraní, ktoré využíva ruský priemysel.

Lídri G7 sa zaviazali, že budú pokračovať v „prijímaní opatrení proti aktérom v Číne“, ktorí významne pomáhajú ruskej vojenskej mašinérii, vrátane bánk a iných subjektov.

Komuniké ukázalo, že európske krajiny sú ochotné prispôsobiť sa dlhodobému postoju USA voči Číne, a to napriek svojej vysokej hospodárskej závislosti od komunistickej krajiny. Patrí sem aj záväzok riešiť problém nadmernej priemyselnej kapacity Číny, ktorá v západných krajinách brzdí inovácie.

„Podľa potreby budeme naďalej prijímať opatrenia na ochranu našich pracovníkov a podnikov pred nekalými praktikami,“ uviedli lídri.

Na otázku o dôvode zmeny politiky voči Číne vyšší americký úradník novinárom povedal, že lídri G7 teraz lepšie chápu ambície čínskeho režimu vodcu Si Ťin-pchinga „obnoviť dominanciu Číny“, najmä v indo-pacifickom regióne a potenciálne aj mimo neho.

Bidenovo víťazstvo

V úvodný deň samitu poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan novinárom povedal, že Spojené štáty do plánu „vložili veľa energie a úsilia“.

Po tom, ako vedúci predstavitelia vyhlásili, že konečne dosiahli dohodu o zmrazených ruských aktívach, prezident Joe Biden využil príležitosť a poslal ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi odkaz, v ktorom uviedol: „Nemôže sa nás dočkať, nemôže nás rozdeliť.“

Touto dohodou, ktorej technické špecifiká sa ešte stále dolaďujú, mal prezident Biden možnosť vyslať aj odkaz americkým daňovým poplatníkom, ktorí sú unavení z posielania miliárd dolárov na Ukrajinu. Podľa amerických predstaviteľov G7 „núti“ Rusko platiť za vojnu na Ukrajine, a nie daňových poplatníkov.

Prezident Biden počas samitu informoval vedúcich predstaviteľov G7 o prebiehajúcich rokovaniach. Medzitým sa dozvedel, že Hamas odmietol návrh podporovaný Spojenými štátmi.

Dňa 13. júna na otázku novinárov, či sa mierová dohoda o Gaze čoskoro uzavrie, prezident Biden odpovedal: „Nie,“ a dodal: „Nestratil som nádej.“

V záverečnom vyhlásení samitu lídri vyjadrili jednotu v podpore okamžitého prímeria v Gaze, prepustenia všetkých rukojemníkov a cesty k dvojštátnemu riešeniu.

Nezhody ohľadom interrupcií

Napriek tomu, že sa na samite prejavila jednota pri riešení mnohých globálnych kríz, jedna otázka túto jednotu narušila: potraty.

Z diplomatických zdrojov do médií prenikli informácie, že talianska premiérka Giorgia Meloniová, hostiteľka samitu, sa snažila zo záverečného vyhlásenia samitu odstrániť akúkoľvek zmienku o potratoch.

Prezident Biden údajne namietal proti pokusom Meloniovej a požadoval jasnú zmienku o „reprodukčných právach“, ktorá by bola aspoň v súlade s minuloročným komuniké.

Napätie sa dostalo na verejnosť počas tlačovej konferencie 13. júna, keď francúzsky prezident Emmanuel Macron kritizoval taliansku vládu za to, že nechráni právo žien na interrupciu.

V reakcii na to Meloniová obvinila francúzskeho prezidenta bez uvedenia jeho mena, že využíva fórum G7 ako predvolebnú kampaň na získanie politických bodov.

Talianskej líderke sa podarilo zo záverečného vyhlásenia vymazať zmienku o „prístupe k bezpečným a legálnym potratom“, čím preukázala svoj silný vplyv ako hostiteľka.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj