Nedeľa 8. septembra, 2024
Cestujúci sa zhromažďujú pri odchodových a príchodových tabuliach na železničnej stanici Gare Montparnasse v Paríži, Francúzsko, 26. júla 2024. (Thibaud Moritz/AFP via Getty Images)

Sabotáž francúzskej TGV železnice pred olympiádou nesie znaky krajne ľavicových skupín

Francúzsku vysokorýchlostnú železničnú sieť TGV ochromil 26. júla vandalizmus a podpaľačské útoky len niekoľko hodín pred plánovaným otvorením olympijských hier v Paríži.

Francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin v pondelok opätovne informoval médiá o tom, že v súvislosti so sabotážnym útokom na francúzsku vysokorýchlostnú železničnú sieť 28. júla bol zatknutý krajne ľavicový aktivista.

Denník Le Figaro uviedol, že študent „ultraľavicového hnutia“ bol v nedeľu 28. júla zatknutý s „niekoľkými plechovkami farby v spreji“ na pracovisku SNCF v Oissel (Seine-Maritime) v severnej časti Francúzska.

Hovorkyňa parížskej prokuratúry však v utorok e-mailom pre The Epoch Times uviedla, že medzi týmto nedávnym zatknutím a vandalizmom a podpaľačstvom v železničnej sieti TGV nie je žiadna súvislosť.

„V rámci vyšetrovania sabotáže SNCF, ktoré vedie Národný súd pre boj proti organizovanému zločinu, nedošlo k žiadnemu zatknutiu.“

G. Darmanin v pondelok pre televíziu France 2 uviedol, že vláda identifikovala profily niekoľkých osôb, a dodal, že sabotáž niesla znaky krajne ľavicových skupín.

Francúzske a medzinárodné médiá dostali aj záhadný e-mail od krajne ľavicového kolektívu s názvom „délégation inconnue“, ktorý sa podľa denníka Le Parisien prihlásil k zodpovednosti za útoky z 26. júla.

Minulý týždeň parížska prokuratúra prostredníctvom e-mailu informovala denník The Epoch Times, že za niektoré z týchto trestných činov hrozí trest odňatia slobody až na 20 rokov a pokuta až do výšky 300 000 eur.

Obvinenia zahŕňajú poškodzovanie majetku a národných záujmov, pokus o poškodzovanie nebezpečnými prostriedkami v organizovanej skupine a útoky na automatizované dátové systémy.

Prevádzkovateľ vlakov SNCF v nedeľu v e-maili uviedol, že opravné práce na všetkých vysokorýchlostných tratiach postihnutých piatkovou sabotážou sú už úplne ukončené, pričom pôvodne počas víkendu postihli viac ako 250 000 zákazníkov. SNCF dodala, že od pondelka „nedôjde k ďalším poruchám“.

Prečítajte si aj