Streda 18. septembra, 2024
Na tejto fotografii je pohľad na čiastočne zrútený bytový dom, ktorý bol poškodený ukrajinským úderom v Belgorode 12. mája 2024. (Foto: STRINGER/AFP via Getty Images)

Ruský Belgorod vyhlásil výnimočný stav, v susednom Kursku stále zúria boje

Po takmer 10 dňoch cezhraničnej ofenzívy Kyjeva Ukrajina tvrdí, že jej sily stále napredujú, zatiaľ čo Moskva tvrdí, že Kursk je pod „kontrolou ruských vojsk“.

Ruské úrady vyhlásili v západnej Belgorodskej oblasti federálny výnimočný stav v súvislosti s pokračujúcou ukrajinskou cezhraničnou ofenzívou v susednom regióne Kursk.

„Navrhujem označiť mimoriadnu situáciu v Belgorodskej oblasti za federálny stav núdze a spustiť reakciu na federálnej úrovni,“ povedal podľa ruskej tlačovej agentúry TASS ruský minister pre mimoriadne situácie Alexander Kurenkov na zasadnutí 15. augusta.

Kurenkov opísal situáciu v Kursku, ktorý sa nachádza severozápadne od Belgorodu, ako „komplikovanú a napätú“. Podľa ministra pokračujúce ukrajinské útoky v Kursku viedli k neustálemu nárastu civilných obetí v regióne a rozsiahlym materiálnym škodám. „Rozsah toho, čo sa deje, znemožňuje regionálnym orgánom riešiť … krízovú situáciu vlastnými silami.“

Od začiatku ofenzívy Kyjeva ruské úrady evakuovali desaťtisíce civilistov z pohraničných oblastí Kurska a susedných regiónov Brjansk a Belgorod. Dňa 6. augusta sa tisíce ukrajinských vojakov podporovaných tankami a delostrelectvom vrhli na Kursk, ktorý má s Ukrajinou približne 150 km dlhú hranicu.

Moskva poslala do regiónu posily, zatiaľ čo ruské lietadlá a delostrelectvo pokračovali v ostreľovaní ukrajinských vojenských koncentrácií v pohraničných oblastiach Kurska.

Napriek prudkým ruským protiútokom ukrajinské sily dosiahli významné úspechy, čo čiastočne potvrdili aj ruské oficiálne zdroje. Ruské ministerstvo obrany potvrdilo prítomnosť ukrajinských síl v oblastiach Kurska do vzdialenosti 17 kilometrov od hranice. Podľa Kyjeva ukrajinské sily získali kontrolu nad takmer 450 štvorcovými kilometrami ruského územia vrátane desiatok pohraničných osád.

Začiatkom tohto týždňa úradujúci gubernátor Kurska informoval ruského prezidenta Vladimira Putina, že v oblasti, ktorú má v súčasnosti pod kontrolou Ukrajina, sa nachádza až 28 pohraničných osád.
„Nepriateľ tlačí,“ povedal nedávno v televíznych vyjadreniach Apty Alaudinov, najvyšší predstaviteľ ruského ministerstva obrany. „Pokúša sa dostať odtiaľto všade… Ale každý deň… sa nepriateľské sily roztápajú.“

Podľa ruského ministerstva obrany Ukrajina od začiatku cezhraničnej ofenzívy stratila viac ako 2 300 vojakov – a desiatky tankov a obrnených vozidiel. Denník Epoch Times nemohol nezávisle overiť tvrdenia oboch strán o bojisku.

Protichodné tvrdenia

Alaudinov 14. augusta večer podľa agentúry TASS vyhlásil, že situácia v Kursku je v súčasnosti pod „kontrolou ruských vojsk“.

„V súčasnosti sa dokončuje blokovanie tých ukrajinských formácií, ktoré vstúpili na územie,“ povedal. Alaudinov tiež tvrdil, že ukrajinské sily v Kursku „už nepodnikajú útočné akcie“ a teraz sa zakopávajú, „aby sa vyhli zničeniu“. Dodal, že ruské sily sa pripravujú na začatie „rozsiahlej ofenzívy s cieľom úplne zničiť ukrajinské ozbrojené sily v oblasti“.

Jeho hodnotenie sa však rozchádza so správami prichádzajúcimi z Kyjeva, kde ukrajinskí predstavitelia naďalej hlásia úspechy na bojisku. „Od začiatku dňa pokračujeme v ďalšom postupe v Kursku, od 1 do 2 kilometrov v rôznych oblastiach,“ napísal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v príspevku na sociálnej sieti 14. augusta.

Ihor Klymenko, ukrajinský minister vnútra, navrhol, aby sa Kyjev snažil vyčleniť „nárazníkovú zónu“ – niekoľko kilometrov vo vnútri ruského územia, aby „chránil [ukrajinské] pohraničné komunity pred každodennými útokmi nepriateľa“.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj