Štvrtok 19. septembra, 2024
Ukrajinské záchranné služby vykonávajú pátraciu a záchrannú operáciu medzi troskami zničeného hotela po útoku v meste Kramatorsk v Doneckej oblasti na Ukrajine 25. augusta 2024. (foto: Genya Savilov/AFP via Getty Images)

Rusko zasiahlo ukrajinskú infraštruktúru masívnou paľbou dronov a rakiet

Poľské vzdušné sily vyhlásili najvyššiu pohotovosť s odvolaním sa na „intenzívnu“ ruskú leteckú aktivitu nad susednou Ukrajinou.

Rusko 26. augusta ráno vypálilo na ukrajinské ciele desiatky rakiet a bezpilotných lietadiel, ktoré zasiahli energetické zariadenia v celej krajine a podľa ukrajinských predstaviteľov zabili najmenej päť ľudí.

„Bol to jeden z najväčších kombinovaných úderov. Viac ako sto rakiet rôznych typov a približne sto bezpilotných lietadiel Šahed,“ uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v príspevku na Telegrame. „Tak ako väčšina predchádzajúcich ruských úderov, aj tento je rovnako zákerný, zameraný na kritickú civilnú infraštruktúru.“

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal uviedol, že 15 regiónov Ukrajiny bolo postihnutých týmto „masívnym ruským útokom“. Podľa premiéra boli pri útoku použité bezpilotné lietadlá a riadené strely, čo si vyžiadalo zatiaľ neurčený počet obetí.

Najmenej jedna osoba zahynula v Dnepropetrovskej oblasti, pričom podľa miestnych úradov boli obete hlásené aj v Záporožskej, Charkovskej, Žitomírskej a Volynskej oblasti. Centrom Kyjeva údajne otriasli výbuchy, zatiaľ čo na predmestí mesta bolo počuť protivzdušnú obranu, ktorá zachytávala prilietajúce rakety a drony.

Na severovýchode Ukrajiny v Sumskej oblasti bol údajne zasiahnutý železničný objekt, z ktorého Kyjev začiatkom októbra 2023 začal cezhraničnú ofenzívu do Ruska. Kyjevské vzdušné sily vo vyhlásení uviedli, že na uskutočnenie vlny úderov boli použité ruské strategické bombardéry TU-95 a iné typy vojenských lietadiel.

Moskva medzitým útok potvrdila: „Ozbrojené sily Ruskej federácie uskutočnili skupinový úder diaľkovými presnými vzdušnými a námornými zbraňami, ako aj operačno-taktickým letectvom ruských vzdušno-kozmických síl, útokom bezpilotných lietadiel na kritickú energetickú infraštruktúru ukrajinského obranného priemyslu,“ uviedlo ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení. „Všetky pridelené ciele boli zničené, čo malo za následok výpadky elektrickej energie a narušenie železničnej prepravy zbraní a munície k línii kontaktu.“

Moskva zvyčajne tvrdí, že používa presné zbrane, aby sa vyhla zabíjaniu civilistov, a tvrdí, že všetky údery na ukrajinskú infraštruktúru slúžia čisto vojenskému účelu. Minulý týždeň veľvyslanectvo USA v Kyjeve varovalo pred zvýšeným rizikom útoku v deň ukrajinského Dňa nezávislosti 24. augusta alebo v jeho okolí.

Poľské vzdušné sily v pohotovosti

Poľsko v nadväznosti na ruský útok na susednú Ukrajinu vycvičilo vojenské lietadlá, uviedlo poľské ozbrojené sily vo svojom vyhlásení.

„Od skorého rána bola pozorovaná intenzívna aktivita ruských lietadiel s dlhým doletom, spojená s údermi na ciele… na západnej Ukrajine,“ uviedlo operačné velenie poľskej armády v príspevku na sociálnej sieti X, predtým známej ako Twitter.

„Boli prijaté všetky potrebné opatrenia na zaistenie bezpečnosti poľského vzdušného priestoru.“
Zároveň varovalo občanov pred „zvýšenou hladinou hluku“ na juhovýchode Poľska – pri hraniciach s Ukrajinou – „v dôsledku začatia operácií poľských a spojeneckých lietadiel vo [vzdušnom] priestore“.
Poľsko, ktoré je dlhoročným členom NATO, má približne 330 km dlhú spoločnú hranicu so severozápadnou Ukrajinou.

Poľské úrady 26. augusta napoludnie uviedli, že počas ruského bombardovania do ich vzdušného priestoru pravdepodobne vstúpil dron. „S najväčšou pravdepodobnosťou išlo o dron…, pretože trajektória letu a rýchlosť naznačujú, že určite nešlo o raketu,“ povedal agentúre Reuters hovorca operačného velenia poľskej armády.

Vojenský personál teraz pátra po objekte na poľskom území, uviedol hovorca s tým, že stále nie je jasné, či objekt pochádzal z Ruska alebo z Ukrajiny.

Koncom roka 2022 dopadla na poľské územie raketa neznámeho pôvodu, čo nakrátko vyvolalo obavy z hroziaceho stretu medzi Ruskom a NATO. Rýchlo sa však zistilo, že danú raketu vypálili na územie Poľska – pravdepodobne omylom – ukrajinské sily.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj