Piatok 20. septembra, 2024
Ruský prezident a prezidentský kandidát Vladimir Putin sa stretáva s médiami vo svojom volebnom štábe v Moskve 18. marca 2024. (Foto: NATALIA KOLESNIKOVA/POOL/AFP via Getty Images)

Rusko zaradilo ďalších 235 austrálskych médií a politikov na zoznam zakázaných osôb

Ďalším austrálskym novinárom, obranným lobistom, manažérom vojenských dodávateľov a politikom bol zakázaný vstup do Ruska kvôli ich „rusofóbnym“ názorom.

Kremeľ zaradil 235 Austrálčanov, medzi ktorými je aj bývalý premiér štátu Viktória Daniel Andrews a množstvo ďalších politikov, na zoznam osôb so zákazom vstupu do Ruska.

Stalo sa tak po tom, čo Canberra v súlade s medzinárodnými trendmi uvalila na Rusko autonómne sankcie v reakcii na prebiehajúcu vojnu s Ukrajinou. Sankcie boli prvýkrát uvalené v roku 2014 na začiatku rusko-ukrajinskej vojny, ale po invázii na Ukrajinu boli začiatkom roka 2022 a v roku 2023, keď sa konflikt vystupňoval, predĺžené.

Od invázie v roku 2022 bolo podľa ruského ministerstva zabitých a zranených viac ako 444 000 príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa údajov OSN, aktuálnych do februára 2024, ruské sily zabili viac ako 28 000 civilistov a 5 962 zahraničných humanitárnych a dobrovoľníckych pracovníkov. 

V dôsledku sankcií z roku 2022 ruská vláda zverejnila zoznam 41 austrálskych novinárov, obranných lobistov a členov miestnych rád, ktorým zakázala vstup do krajiny, vrátane vedúcich pracovníkov vojenských dodávateľov Thales Australia, DroneShield a BAE Systems.

Sankcie zahŕňajú obmedzenia vývozu – dovozu a dodávok určitých tovarov spolu s obmedzeniami obchodných aktivít v Austrálii vrátane transakcií s nehnuteľnosťami a zákazu cestovania „určených“ osôb, ktoré sú spojené s Putinovou vládou. Zakázaný je aj predaj zbraní, určitého luxusného tovaru a strojov používaných pri ťažbe ropy.

Na zozname sú vicepremiér štátu Victoria Ben Carroll, pokladník Tim Pallas, líder opozície John Pesutto, labouristický poslanec Paul Mercurio, nezávislá Moira Deemingová a bývalý labouristický vicepremiér James Merlino.

Z Južnej Austrálie sú na zozname bývalý liberálny premiér Stephen Marshall, vicepremiérka Susan Closeová, pokladník Stephen Mullighan, minister energetiky Tom Koutsantonis, minister zdravotníctva Chris Picton, ministerka pre humanitárne služby Natalie Cooková a líder opozície David Speirs.

D. Andrews sa dostal do konfliktu s Ruskom za svoje komentáre, ktoré vyslovil v roku 2022, keď verejne prisľúbil, že podporí Ukrajincov utekajúcich z Ruska počas invázie a ponúkne im bezpečné útočisko vo Viktórii.

„Vzhľadom na to, že desaťtisíce Ukrajincov v súčasnosti utekajú zo svojich domovov, je Viktória pripravená pomôcť,“ napísal vo februári 2022 na X (Twitter).

„Budeme spolupracovať s vládou Spoločenstva národov, kdekoľvek to bude možné, aby sme privítali rodiny, ktoré hľadajú buď dočasné útočisko, alebo chcú nájsť nový trvalý domov tu v našom štáte.“

Za zákazom je politická zaujatosť voči Rusku, tvrdí Moskva

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení uviedlo, že zákaz mediálnych osobností a verejne činných osôb, ako sú politici, je výsledkom ich podpory „politicky motivovaných sankcií“, ktoré sú podľa ministerstva súčasťou „rusofóbnej kampane Západu“.

Rusko však nemá najlepšiu povesť pri presadzovaní otvorenosti, keď sa zahraniční novinári pokúšajú zdokumentovať politickú situáciu v rámci jeho hraníc.

V rámci opatrení, ktoré združenia za slobodu tlače široko odsúdili, sa v posledných rokoch za vlády prezidenta Vladimira Putina zintenzívnil širší zásah proti nezávislým médiám v Rusku.

Kritici tvrdia, že cieľom týchto opatrení je umlčať nesúhlasné hlasy a obmedziť tok informácií k ruskej verejnosti.

Jedným z takýchto opatrení je požiadavka, aby zahraniční novinári získali od ruskej vlády špeciálnu akreditáciu na prácu v krajine. Tento akreditačný proces je čoraz ťažší a mnohí novinári sa stretávajú s dlhými odkladmi alebo úplným zamietnutím.

Okrem toho Rusko prijalo aj zákony, ktoré obmedzujú možnosť zahraničných médií pôsobiť v krajine.

Napríklad zákon prijatý v roku 2017 vyžaduje, aby sa zahraničné mediálne organizácie zaregistrovali ako „zahraniční agenti“, ak dostávajú finančné prostriedky zo zahraničia a zapájajú sa do „politických aktivít“ v Rusku.

V roku 2022 Rusko prijalo nový zákon, ktorý ďalej obmedzil činnosť zahraničných novinárov. Zákon vyžaduje, aby zahraniční novinári pracujúci pre médiá označené ako „zahraniční agenti“ prešli osobitným procesom preverovania ruskými bezpečnostnými službami.

Tento proces zahŕňa poskytnutie podrobných osobných údajov vrátane finančných záznamov a informácií o rodinných príslušníkoch.

„Rusofóbna“ kampaň Západu presvedčila Moskvu, že je potrebné ďalšie obmedzenie slobody pohybu voči tým, ktorých považujú za šíriteľov dezinformácií.

„Voči 235 austrálskym občanom, ktorí sú členmi obecných rád aktívne propagujúcich protiruskú agendu v ich krajine, bolo prijaté rozhodnutie odoprieť vstup do Ruska na dobu neurčitú,“ uvádza sa vo vyhlásení na webovej stránke ruského ministerstva vnútra.

„Vzhľadom na skutočnosť, že Canberra nemieni upustiť od svojho protiruského kurzu a pokračuje v zavádzaní nových sankčných opatrení, práce na aktualizácii ruského „stop zoznamu“ budú pokračovať.“

Austrálske ministerstvo zahraničných vecí a obchodu vydalo od roku 2022 cestovné varovanie  pre austrálskych občanov cestovať do Ruska.

„Ruské orgány sa vyjadrili dôrazne a negatívne na adresu západných krajín,“ uvádza sa vo varovaní. „Miestne orgány môžu v Rusku zaujať negatívnejší postoj k cudzincom a svojvoľne presadzovať miestne zákony.“

Úplný zoznam Austrálčanov so zákazom vstupu je k dispozícii online.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj