Štvrtok 19. septembra, 2024
Ruský prezident Vladimir Putin 14. júna 2024 v Moskve na pôde ruského ministerstva zahraničných vecí. (Foto: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP cez Getty Images)

Rusko zakázalo vstup do krajiny ďalším americkým novinárom, úradníkom a podnikateľom

Ruské ministerstvo zahraničných vecí pridalo na zoznam osôb so zákazom vstupu do krajiny 92 Američanov vrátane novinárov, predstaviteľov orgánov činných v trestnom konaní a vedúcich predstaviteľov technologického sektora.

Vo vyhlásení k tomuto kroku z 28. augusta ministerstvo uviedlo, že ide o reakciu na „rusofóbny kurz Bidenovej administratívy s deklarovaným cieľom ‚spôsobiť Moskve strategickú porážku‘“ a „zahŕňa všeobecné sankcie voči ruským politikom, podnikateľským lídrom, výskumníkom, kultúrnym činiteľom, novinárom a médiám, vstup do Ruskej federácie bude natrvalo odopretý 92 občanom USA.“

V reakcii na inváziu na Ukrajinu v roku 2022 prijali Spojené štáty, Európska únia a ďalší spojenci rôzne sankcie proti ruským podnikom a jednotlivcom vrátane ruských oligarchov – miliardárov a ich blízkych rodinných príslušníkov.

Medzi novými menami, ktoré Rusko pridalo na zoznam osôb so zákazom vstupu, je 11 súčasných a bývalých zamestnancov amerického denníka The Wall Street Journal, ako aj zamestnanci novín vrátane piatich novinárov z denníka New York Times a štyroch z denníka The Washington Post.

Sú tam aj generálni riaditelia softvérových a technologických spoločností, vojenský personál a niekoľko univerzitných profesorov. Nie je jasné, či sú všetci americkými občanmi alebo majú len väzby na USA.

Na zozname zastavených novinárov sú aj „vedúci pracovníci a úradníci rôznych úrovní z orgánov činných v trestnom konaní a špeciálnych služieb, šéfovia kľúčových obranných spoločností a finančných inštitúcií, ktoré dodávajú zbrane ozbrojeným silám Ukrajiny a sponzorujú kyjevský režim,“ uviedlo ministerstvo.

Ostatným osobám uvedeným na zozname bol zakázaný vstup do Ruska pre údajné „protiruské aktivity“ a v reakcii na „sankčné šialenstvo“ zo strany amerických predstaviteľov. Minulý týždeň Bidenova administratíva predstavila nové rozsiahle sankcie voči takmer 400 osobám a spoločnostiam, ktoré sú spojené s ruskou ofenzívou na Ukrajine.

Nie je to prvýkrát, čo Rusko vydalo zoznam Američanov, ktorým zakázalo vstup do krajiny. Minulý rok Moskva vydala ďalší zoznam osôb so zákazom vstupu, ktorý obsahoval bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu, niekoľkých senátorov, moderátora večernej show Stephena Colberta a ďalšie zvučné mená.

Podľa zoznamu ruského ministerstva zahraničných vecí má v súčasnosti zákaz vstupu do Ruska viac ako 2 000 Američanov. V júni krajina zablokovala aj 81 stránok západných médií z 25 európskych krajín, pričom ich obvinila zo šírenia nepresných informácií o vojne na Ukrajine.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj