Pondelok 16. septembra, 2024
Muži pracujú na stavbe plynovodu Nord Stream 2 v Lubmine na severovýchode Nemecka 26. marca 2019 (Tobias Schwarz/AFP via Getty Images)
»

Rusko je opäť druhým najväčším dodávateľom plynu do EÚ napriek sankciám

Rusko opäť získava na význame v dodávkach plynu do Európy. Podľa najnovších údajov bruselskej poradenskej spoločnosti sa Moskve v druhom štvrťroku 2024 podarilo stať sa druhým najväčším dodávateľom plynu do Európskej únie po Nórsku.

Malá, ale významná zmena

Po invázii ruských vojsk na Ukrajinu 24. februára 2022 sa EÚ rozhodla uvaliť sankcie na ruské suroviny. Dovozu zemného plynu sa to nedotklo vzhľadom na vysokú závislosť jednotlivých členských štátov, ale Brusel sa rozhodol prijať opatrenia na zníženie dovozu ruského plynu.

Najmä USA by mali pomôcť krajinám EÚ a partnerom v NATO odstrániť vzniknuté výpadky v dodávkach plynu. V roku 2021 pochádzalo 42 % celkového dovozu zemného plynu do EÚ stále z Ruska, čo z neho robilo jednoznačne najväčšieho dodávateľa. Po zavedení opatrení a poklese vývozu z Ruska prevzalo túto vedúcu pozíciu Nórsko.

Podľa údajov poradenskej spoločnosti Bruegel Spojené štáty poslali od apríla do konca júna tohto roka zákazníkom v EÚ 12,27 miliardy kubických metrov skvapalneného zemného plynu (LNG) v tankeroch. Nemecko tiež nakupuje LNG z USA. Rusko dodalo približne 12,73 mld. metrov kubických LNG a o niečo viac plynu z plynovodov.

Zisk pozície Ruska je spôsobený najmä tým, že dovoz plynu z USA v poslednom období výrazne klesol. V prvom štvrťroku 2024 predstavoval tento dovoz 15,52 miliardy metrov kubických LNG. V predchádzajúcom štvrťroku to bolo niečo vyše 17 miliárd kubických metrov skvapalneného plynu.

Nórsko dodalo do EÚ v druhom štvrťroku tohto roka 23,9 miliardy metrov kubických plynu, čo je takmer dvakrát viac ako USA a Rusko spolu. Ďalšími dodávateľmi plynu sú Alžírsko, Spojené kráľovstvo, Azerbajdžan a Líbya.

Tri dodávateľské trasy

Jedna známa dodávateľská trasa, ktorú Rusko v minulosti využívalo na dodávky zemného plynu do EÚ, je v súčasnosti neaktívna: plynovody Nord Stream. Vedú z ruského mesta Vyborg priamo na nemecké pobrežie pri Lubmine. Tri zo štyroch plynovodov boli poškodené pri útoku pred takmer dvoma rokmi. Putin ponúkol Nemecku opätovné dodávky plynu prostredníctvom štvrtého nepoškodeného potrubia. Nemecká vláda neočakáva, že by niektoré z potrubí bolo funkčné.

Rusko však dodáva plyn do EÚ aj inými spôsobmi. V druhom štvrťroku využilo tri spôsoby dodávok. Okrem dodávok skvapalneného zemného plynu v tankeroch prúdilo do krajín EÚ 4,1 mld. metrov kubických cez ukrajinský tranzit, ktorý naďalej funguje.

Zvýšili sa aj dodávky cez čiernomorský plynovod TurkStream financovaný Gazpromom, ktorým sa prepravilo približne o tretinu viac ako v rovnakom období minulého roka.

Len v 34. kalendárnom týždni (od 19. do 25. augusta 2024) dodalo Rusko do Európy prostredníctvom plynovodu Transgas približne 293 miliónov metrov kubických plynu. V prípade plynovodu TurkStream to bolo viac ako 340 miliónov metrov kubických.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj