Piatok 20. septembra, 2024
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov sa zúčastňuje na zasadnutí Najvyššej eurázijskej hospodárskej rady na samite Eurázijskej hospodárskej únie (EAEÚ) v Moskve 8. mája 2024. (Foto: EVGENIA NOVOZHENINA/POOL/AFP via Getty Images)

Rusko a Západ sú v „ostrej a hlbokej konfrontácii“, tvrdí Kremeľ po samite NATO

Rusko a Západ sú teraz v stave „hlbokej konfrontácie“, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v rozhovore, ktorý 14. júla odvysielal ruský televízny kanál.

„Momentálne sa nachádzame v štádiu hlbokej konfrontácie, ostrej konfrontácie, bez akýchkoľvek vyhliadok [na rokovania] v dohľade,“ povedal podľa tlačovej agentúry Tass.

Peskov kritizoval NATO najmä za to, že nesplnilo dlhodobú požiadavku Moskvy, aby Ukrajina, ktorá má spoločnú hranicu s Ruskom, zostala mimo západnej aliancie.

„Aliancia hovorí: ‚Ukrajina bude v NATO,'“ povedal hovorca. „Inými slovami hovoria: ‚Nikdy nebudeme brať do úvahy kľúčové obavy Ruska [zo vstupu Ukrajiny do NATO]‘.“ Peskov dodal, že „zatiaľ neexistujú žiadne predpoklady na [mierové] rozhovory“.


Vyjadrenia hovorcu nasledovali po samite NATO vo Washingtone, na ktorom členovia aliancie potvrdili svoju podporu pokračujúcemu vojnovému úsiliu Kyjeva.

Na podujatí, na ktorom sa zúčastnil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, členovia NATO oznámili plány poskytnúť Kyjevu v nadchádzajúcom roku ďalšiu vojenskú pomoc vo výške 40 miliárd eur.

Napriek takmer jednomyseľnej podpore sa však Ukrajine nepodarilo získať formálnu pozvánku na vstup do 32-člennej aliancie.

Členovia aliancie sa však zaviazali naďalej podporovať Ukrajinu na „nezvratnej ceste k plnej euroatlantickej integrácii vrátane členstva v NATO“.

V spoločnom vyhlásení opätovne potvrdili, že NATO bude „v pozícii pozvať Ukrajinu …, keď sa spojenci dohodnú a budú splnené podmienky“.

Dovtedy bude Kyjev podľa vyhlásenia pokračovať v „životne dôležitej práci“ pri vykonávaní potrebných politických, hospodárskych a bezpečnostných reforiem.

Na spoločnej tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom Zelenskyj povedal, že Ukrajina je „veľmi blízko k dosiahnutiu [svojho] cieľa“ stať sa členom transatlantickej aliancie.

Hovorca Kremľa pán Peskov označil výsledok samitu – najmä pokiaľ ide o „nezvratnú“ cestu Ukrajiny k členstvu v NATO – za „alarmujúci“.

„Aliancia sa nerozhodla pre žiadnu flexibilitu, pokiaľ ide o naše hlavné obavy týkajúce sa vstupu Ukrajiny do NATO,“ povedal.

Dodal, že aliancia dala jasne najavo, že Ukrajina skôr či neskôr vstúpi, čím „demonštrovala svoj zámer“ zostať „nepriateľom“ Ruska.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj