Piatok 20. septembra, 2024
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a severokórejský vodca Kim Čong-un (vpravo) hovoria s médiami po bilaterálnych rozhovoroch v štátnej rezidencii Kumsusan v severokórejskom Pchjongjangu 19. júna 2024. (Kristina Kormilitsyna/AFP via Getty Images)

Rusko a Severná Kórea podpísali pakt o strategickom partnerstve. Kim hovorí o povýšení ich vzťahov na úroveň spojenectva

Lídri Ruska a Severnej Kórey podpísali 19. júna počas bilaterálneho samitu v severokórejskom Pchjongjangu komplexnú zmluvu o „strategickom partnerstve“. Severokórejský vodca uviedol, že táto zmluva povyšuje bilaterálne vzťahy „na úroveň spojenectva“.

Podľa ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý pricestoval do severokórejského hlavného mesta o deň skôr, čerstvo podpísaná zmluva zaväzuje každú stranu, aby prišla na obranu druhej strany, ak bude vystavená vonkajšiemu útoku.

„Dnes podpísaná komplexná dohoda o partnerstve stanovuje… vzájomnú pomoc v prípade agresie voči jednej zo strán,“ povedal Putin po slávnostnom podpise so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.

Ruský líder uviedol, že „prelomová“ dohoda tiež vyzýva na posilnenie spolupráce v hospodárskej, obchodnej, kultúrnej a humanitárnej oblasti.

Pakt podľa Putina tiež stanoví „komplexné kritériá pre prehĺbenie rusko-korejských vzťahov v dlhodobom horizonte“.

Kim zdôraznil „mierový a obranný“ charakter zmluvy, ktorá podľa neho povyšuje bilaterálne vzťahy „na úroveň spojenectva“. „Nepochybujem o tom, že bude hnacou silou smerom k vytvoreniu nového multipolárneho sveta,“ povedal severokórejský vodca.

Vyjadril tiež „neochvejnú podporu“ svojej krajiny zahraničnopolitickej trajektórii Moskvy vrátane prebiehajúcej invázie na východnej Ukrajine, ktorá trvá už tretí rok.

Putina, ktorý pricestoval do Pchjongjangu 18. júna, sprevádzali minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, minister obrany Andrej Belousov a celý rad ďalších ruských predstaviteľov.

Obaja lídri sa 19. júna stretli v pchjongjangskom paláci Kumsusan, kde pred podpísaním dohody niekoľko hodín rokovali za zatvorenými dverami.

Jurij Ušakov, hlavný Putinov poradca, uviedol, že zmluva sa snaží riešiť „hlboké geopolitické zmeny v regióne a vo svete a vo vzťahoch medzi Ruskom a Severnou Kóreou“.

Americký štátny tajomník Antony Blinken začiatkom tohto týždňa novinárom povedal, že Putinova návšteva v Pchjongjangu odhalila „zúfalstvo“ Moskvy, keď rozvíja vzťahy „s krajinami, ktoré jej môžu poskytnúť to, čo potrebuje na pokračovanie svojej agresívnej vojny proti Ukrajine“.

Hoci sa Putin v minulosti niekoľkokrát stretol s Kimom, bola to prvá návšteva ruského lídra v Pchjongjangu za posledných 24 rokov.

Po odchode zo Severnej Kórey 19. júna vo večerných hodinách Putin a jeho delegácia zamierili do Hanoja na rokovania s najvyššími vietnamskými predstaviteľmi.

Obavy Washingtonu

Odkedy Rusko začiatkom roka 2022 začalo inváziu na Ukrajinu, Moskva sa otvorene usiluje o posilnenie svojich vzťahov s Pchjongjangom, čo vyvoláva vo Washingtone poplach.

V predchádzajúcich vyjadreniach sa ruskí a severokórejskí predstavitelia zaviazali posilniť bilaterálne vzťahy v celom rade oblastí vrátane vojenských technológií.

V septembri minulého roka sa Putin stretol so svojím severokórejským náprotivkom na prelomovom samite na ruskom Ďalekom východe.

Moskva vtedy uviedla, že prehlbovanie bilaterálnych vzťahov zahŕňa „vojenskú interakciu a diskusiu o naliehavých bezpečnostných otázkach“.

Rýchly rozvoj rusko-severokórejských vzťahov sprevádzali časté tvrdenia USA, že Pchjongjang dodáva Moskve zbrane – najmä balistické rakety – na použitie na Ukrajine.

Po minuloročnom samite Putina a Kima americký poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan varoval, že Pchjongjang za to „zaplatí“, ak Rusko použije severokórejské balistické rakety na ukrajinskom území. Podobne ako Rusku, ani Severnej Kórei nie sú cudzie hospodárske sankcie uvalené Západom.

V roku 2017 Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) uvalila sankcie na Pchjongjang po tom, ako táto krajina skúšobne odpálila balistickú raketu nad japonským územím.

O päť rokov neskôr sa však Rusko pridalo k Číne, aby zmarilo snahy pod vedením USA o uvalenie nového kola sankcií BR OSN na Severnú Kóreu za jej balistický program.

V januári Biely dom s odvolaním sa na „odtajnené spravodajské informácie“ tvrdil, že ruské sily aktívne používajú severokórejskú muníciu na údery na ukrajinské ciele.

V predvečer Putinovej návštevy v Pchjongjangu hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí toto tvrdenie zopakoval a uviedol, že Severná Kórea nedávno poskytla Rusku „desiatky balistických rakiet“. Moskva a Pchjongjang tieto obvinenia popreli.

Ruskí predstavitelia tiež rýchlo upozornili, že od začiatku konfliktu v roku 2022 západní spojenci Kyjeva poskytli Ukrajine obrovské množstvo útočných zbraní a vybavenia.

V prejave v Pchjongjangu sa Putin venoval nedávnemu rozhodnutiu niektorých členov NATO – vrátane Spojených štátov – umožniť Ukrajine používať západnú muníciu na údery na ciele na ruskom území.

„Nie sú to len prázdne vyhlásenia [západných predstaviteľov],“ povedal Putin. „Už sa to deje.“

Hovorca ministerstva zahraničných vecí pre denník The Epoch Times uviedol, že prehlbovanie vzťahov medzi Ruskom a Severnou Kóreou „by malo veľmi znepokojovať každého, kto má záujem na udržaní stability na Kórejskom polostrove, dodržiavaní režimu nešírenia jadrových zbraní, dodržiavaní rezolúcií BR OSN a podpore obyvateľov Ukrajiny… proti brutálnej invázii Ruska.

„Nemyslíme si, že by akákoľvek krajina mala poskytnúť Putinovi platformu na podporu jeho agresívnej vojny proti Ukrajine,“ uviedol hovorca.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj