Pondelok 16. septembra, 2024
Ruský prezident Vladimir Putin odovzdáva kvety ruskej gymnastickej hviezde Aline Kabajevovej po tom, čo jej udelil Rád priateľstva počas výročného odovzdávania cien v Kremli 8. júna 2001. (Foto: SERGEI CHIRIKOV/POOL/AFP via Getty Images)

Ruskí investigatívci opisujú luxusný život dvoch Putinových utajených synov

Synovia Vladimira Putina a jeho dlhoročnej partnerky, bývalej gymnastky Aliny Kabajevovej, žijú v prísnej izolácii. Ich životný štýl je zabezpečený prostredníctvom spoločností blízkych ruskému prezidentovi. Ivan a Vladimir cestujú súkromnými lietadlami, obrnenými limuzínami alebo opancierovanými vlakmi, pohybujú sa v luxusnom prostredí a sú neustále pod drobnohľadom prezidentovej osobnej bezpečnostnej služby. Uvádza to vo svojej správe investigatívne centrum Dossier, ktoré sa venuje odhaľovaniu nekalých aktivít ľudí napojených na Kremeľ. 

Dossier vznikol z iniciatívy bývalého ruského magnáta Michaila Chodorkovského, ktorý po desaťročí strávenom v ruskom väzení žije v exile. Investigatívne centrum čerpá informácie od jedného z pracovníkov Putinovej rezidencie, ktorý ich bol ochotný prezradiť iba pod prísľubom anonymity. Zdroj uviedol, že s deťmi prichádza často do kontaktu. Okrem toho Dossier monitoroval pohyb a výskyt mobilných telefónov ďalších zamestnancov.

Od narodenia pod falošnými identitami

Podľa správy majú chlapci okrem strážcov aj pestúnky, súkromných učiteľov a osobných trénerov. Kontakty s rovesníkmi sú pre nich veľmi zriedkavé a rodičov stretávajú len sporadicky. 

Informácie o Putinových synoch sú prísne strážené a v štátnych databázach neexistujú žiadne údaje, tvrdí Dossier. Od narodenia žili pod falošnými identitami, podobne ako členovia spravodajských služieb. Skutočné dátumy ich narodenia poznajú len najbližší príbuzní. Aj keď Dossier získal fotografie staršieho syna, z etických dôvodov sa rozhodol ich nezverejniť.

„Ivan Putin je maloletý a nie je zodpovedný za činy svojich rodičov a jeho podoba sama o sebe nepredstavuje spoločenský záujem. Ale ten predstavuje spôsob života prezidentových detí, pretože je financovaný štátom a Putinovými priateľmi, ktorí zarábajú na úkor štátneho rozpočtu,“ napísal portál.

Alina Kabajevová

Putin a jeho bývalá manželka Ljudmila Škrebnevová, s ktorou bol ženatý takmer 30 rokov, majú dve dcéry – Mariju a Jekaterinu. Putin však o svojich dcérach verejne nehovorí. 

Jeho vzťah s Kabajevovou bol predmetom mnohých špekulácií. Kabajevová, niekdajšia hviezda modernej gymnastiky, dosiahla vo svojej športovej kariére všetko, čo sa dalo. Jej meno sa stalo synonymom úspechu v gymnastike.

Vladimir Putin a Alina Kabajevová v roku 2001 (Foto: Kremlin.ru / Wikipedia, CC BY 4.0)

Napriek tomu, že si vybudovala silnú športovú a neskôr politickú kariéru, postupne sa stiahla z verejného života a dnes sa na verejnosti objavuje len zriedkavo. Jej súkromie je zahalené tajomstvom, a hoci o jej osobnom živote neexistujú konkrétne informácie, mnohé zdroje ju spájajú s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Keď po začiatku vojny na Ukrajine Európska únia uvalila sankcie na osoby blízke Putinovi, Kabajevová sa sankciám vyhla. Formálne totiž na neho nemá žiadne oficiálne väzby. Počas vojnového konfliktu sa údajne s deťmi ukrývala vo Švajčiarsku, kde žila v bezpečí a luxuse.

Tento fakt však pobúril časť švajčiarskej verejnosti. Kabajevovú prirovnávali k Eve Braunovej, milenke Adolfa Hitlera, a požadovali jej vyhostenie z krajiny. Obyvatelia Švajčiarska dokonca spustili petíciu, v ktorej vyzývali tamojšiu vládu, aby preskúmala, či má Kabajevová právo na pobyt v ich krajine.

V súčasnosti však vo Švajčiarsku už nežije. Podľa dostupných informácií opustila krajinu a presťahovala sa späť do Ruska.

Tajná svadba a pôrody

Už v roku 2008 sa objavili správy, že sa dvojica plánuje zosobášiť. Putin vtedy tieto informácie rázne poprel a zakrátko noviny, ktoré správu zverejnili, ukončili existenciu.

„Vždy som opovrhoval tými, ktorí horúčkovito a so svojimi erotickými fantáziami zasahujú do života iných ľudí,“ povedal ruský prezident.

Kabajevová neskrýva zásnubný prsteň minimálne od roku 2011. V roku 2015 porodila svojho prvého syna vo švajčiarskom Lugane a o štyri roky neskôr priviedla na svet druhé dieťa v Moskve. Pôrod sa údajne odohral pod dohľadom švajčiarskej gynekologičky Natalie Thiebaudovej, ktorá je pôvodom z Ruska a kedysi patrila medzi Putinove známe. V máji 2022 o tom informovali švajčiarske noviny Sonntags Zeitung.

Problémy nájsť súkromných učiteľov

Rodina žije v prísnej izolácii, no niektoré detaily o ich každodennom živote sa napriek tomu dostali na verejnosť. Napríklad, agentúra English Nanny, ktorá s rodinou dlhodobo spolupracuje, začiatkom tohto roka zverejnila inzerát na učiteľa angličtiny pre dvoch chlapcov vo veku štyri a osem rokov. Ponuka práce zahŕňala aj ďalšie úlohy, vrátane sprievodu na cestách, pričom uchádzači museli absolvovať pohovor, lekársku prehliadku a dvojtýždňovú karanténu. Za 60 hodín týždenne s ubytovaním a stravou bol ponúkaný plat 7 700 eur. Podmienkou bolo, že učiteľ nesmie opustiť teritórium, na ktorom rodina žije.

Fluktuácia zamestnancov je vysoká, pretože podľa nemenovaného zdroja Dossier „nie je ľahké vyjsť s rodinou“. Navyše, len málo cudzincov chce po začiatku vojny pracovať v Rusku a mnohých odrádza prísna izolácia.

Život utajených synov

V Putinovej rezidencii vo Valdaj bývajú deti a servisný personál blízko seba. Synovia zostávajú v hlavnej budove so svojimi rodičmi, zatiaľ čo vychovávateľky a školitelia bývajú v oddelených budovách určenými na vyučovanie, všetko v blízkej vzdialenosti. Nikto nechodí pešo: bratia majú svoje vlastné autá s vodičmi a učitelia a zamestnanci majú samostatné vozidlá. Navyše vo Valdaj majú niektorí zamestnanci zakázané chodiť po areáli; všetky presuny sú iba vozidlom.

Deti sú privedené k učiteľkám a pestúnkam medzi 8-9 hodinou a spoločne raňajkujú. Pestúnky pracujú vo dvojiciach. Po dobu dvoch týždňov žijú s rodinou a potom idú domov. Nahradia ich ďalšie dve opatrovateľky. Denné smeny trvajú 12 hodín.

Po raňajkách nasleduje vyučovacia hodina trvajúca 30–45 minút, po ktorej nasleduje hra. Deti vo Valdaj majú k dispozícii dvoch poníkov, králiky a svätobernardského psa. Medzi ich hračky patrí rozsiahla zbierka stavebníc Lego a iPady, ktoré slúžia nielen k hrám, ale aj k videolekciám. Okolo poludnia sa deti najedia, potom si zdriemnu a po prebudení nasleduje výučba a šport. Po 20. hodine si vodiči deti vyzdvihnú a po návrate domov idú takmer okamžite spať.

„Život bratov pripomína život ich otca. Majú osobných kuchárov, ktorí im varia. Ako Putin, majú svoje hrnčeky a pijú len z nich. S deťmi sú vždy osobní strážcovia,“ konštatuje portál.

Žiadne aktivity alebo hry sa nemôžu porovnávať s večermi, keď je otec doma. Putin hrá po večeroch hokej so svojím starším synom (za týmto účelom bolo vo Valdaj vybudované hokejové klzisko). Prebiehajú aj tréningy bez prezidenta, pri ktorých sa k tímu pripojí niekto zo služobného personálu. Pokiaľ je však naplánovaný zápas s hlavou štátu, je na ľade iba otec, Ivan a zamestnanci ruskej spravodajskej služby FSB. Putinovci sú vždy v rovnakom tíme. Občas sa na zápas príde pozrieť aj Kabajevová, ale z klziska ju nie je vidieť, vyhýba sa personálu a pozoruje zo samostatnej lóže skrytej za nepriehľadným sklom. Počas prázdnin si deti s učiteľmi pripravujú predstavenia, ktoré rodičia sledujú.

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) sa 10. mája 2021 zúčastňuje na galazápase Nočnej hokejovej ligy vo Veľkom ľadovom dóme v Soči. (Foto: ALEXEY DRUZHININ/Sputnik/AFP via Getty Images)

Deťom sa vždy venuje aj niekoľko učiteľov angličtiny a nemčiny. Okrem juhoafrických občanov boli podpísané zmluvy aj s občanmi Veľkej Británie a Nového Zélandu. Primárna náplň práce pripadá na vychovávateľky, ktoré s deťmi trávia takmer celý deň. Odpočívajú, keď synovia odídu na šport, šach alebo hudbu.

Takmer v každej z Putinových rezidencií je športový areál s posilňovňou a bazénom, občas aj hokejové klzisko. Deti vedú osobní tréneri plávania a gymnastiky. Napríklad, najstaršieho syna trénuje bývalá reprezentantka v gymnastike.

Putin je jediný, kto môže na chlapcov hovoriť prísne. Kabajevová môže byť tiež prísna a dokonca emocionálna, ale tresty od svojho otca berú oveľa viac vážne, opisuje pre Dossier anonymný zamestnanec rodiny.

Cesty po svete a rovnaká rutina

Učitelia a školitelia zriedka komunikujú priamo s rodinou, hovorí zdroj. Pokiaľ učitelia niečo potrebujú, komunikujú s asistentmi rodiny. Asistenti odovzdávajú odkazy od rodičov: môže to byť poďakovanie za odvedenú prácu alebo aj návrhy ohľadom procesu učenia. Správy prichádzajú od dvoch autorov. Najčastejšie, asi raz týždenne, dostávajú vychovávateľky správy od Olesye. Olesya predstiera, že je matkou detí a osobne sa stretáva s vychovávateľkami, keď sú najímané. V skutočnosti je to sesternica skutočnej matky Aliny Kabajevovej. Oveľa menej často, niekoľkokrát do roka, prichádzajú správy od rodiny. Utajený zdroj Dossier sa domnieva, že pochádzajú od samotného Vladimíra Putina.

Dmitrij Medvedev ešte ako ruský prezident (nie je na zábere) a Vladimir Putin ešte ako ruský premiér hrajú bedminton v prezidentskej rezidencii v Soči 14. augusta 2009. (Foto: DMITRY ASTAKHOV/AFP cez Getty Images)

Rodina trávi väčšinu roka vo Valdaj, kde tiež oslavuje Nový rok. Ich harmonogram sa z roka na rok mení len málo. Vo februári až marci lyžujú v Soči, v júli až auguste podnikajú výlety na jachtách: bývali to dlhé námorné cesty, ale kvôli vojne boli obmedzené na bezpečné vody, ako je Fínsky záliv, pobrežie Čierneho mora a severné jazerá.

Na jeseň by sa mohla rodina presťahovať do Soči, do rezidencie Bočarov Ručej. Väčšina výjazdov zahŕňa všetkých učiteľov, ktorí sú v ubytovniach. Na niektoré cesty však cestuje obmedzený personál – s jedným alebo dvoma vychovávateľmi a trénerom. Okrem jachiet a obrnených vlakov má rodina niekoľko lietadiel a vrtuľníkov.

Na výletoch sa denný režim mení len málo: deti stále trávia skoro celý deň so svojimi učiteľmi, ktorí ich učia a zabávajú. „Tak sa chovajú veľmi bohatí ľudia: cestujú po celom svete, ale ich každodenná rutina zostáva rovnaká,“ konštatuje zdroj Dossier.

Prečítajte si aj