Pondelok 16. septembra, 2024
Hvaldimir „ruská špionážna veľryba“ bola zastrelená (Marine Mind/ Facebook)

„Ruská špionážna veľryba“ Hvaldimir bola zastrelená, tvrdí organizácia na ochranu práv zvierat

Známa bieluha Hvaldimir, ktorú v sobotu našli mŕtvu pri nórskych brehoch, bola zastrelená, tvrdia dve nórske mimovládne organizácie na ochranu zvierat. Správu podali policajnému okrsku Sandnes a nórskemu Národnému úradu pre vyšetrovanie a stíhanie hospodárskej a environmentálnej kriminality.

Obľúbeného Hvaldimira, ktorý vykazoval priateľské správanie k ľuďom a ktorý bol spájaný s údajnými väzbami na ruské námorné operácie, našli v sobotu mŕtveho nórski námorníci, otec so synom. „Zranenia veľryby sú alarmujúce a sú takého charakteru, že nemožno vylúčiť kriminálny čin – je to šokujúce. Vzhľadom na toto podozrenie je nevyhnutné, aby sa polícia rýchlo zapojila. Hvaldimir bol pre mnohých významný a v súvislosti s jeho smrťou musia vyjsť najavo všetky fakty,“ uviedla vo vyhlásení Siri Martinsenová, veterinárka a vedúca NOAH (najväčšej nórskej organizácie pre práva zvierat).

Regina Haugová, zakladateľka organizácie OneWhale, ktorá sa bieluhe venovala posledných päť rokov, vyjadrila svoje zdrvenie.

„S Hvaldimirom som bola posledných päť rokov a poznám ho veľmi dobre. Keď som videla jeho telo a početné zranenia, okamžite som vedela, že bol zabitý streľbou. Dokonca som videla guľku zaseknutú v jeho tele. Niet pochýb o tom, že toto milé, láskavé zviera bolo nezmyselne zavraždené. Budeme sa usilovať o spravodlivosť pre Hvaldimira a dúfame, že sa niekto prihlási s informáciami o jeho zabití.“

Organizácie na ochranu práv zvierat, ako je OneWhale, aktívne pracovali na profesionálnom premiestnení Hvaldimira do bezpečnejších vôd severného Nórska, kde by sa pripojil k ostatným bieluhám. Nórske riaditeľstvo pre rybolov udelilo v júni povolenie.

„Existovalo mnoho prekážok, ktoré bránili jeho skoršiemu presunu, vrátane byrokratických procesov, zle definovaných zákonov, dezinformácií a bohužiaľ aj pokusov iných organizácií zablokovať jeho presun. Napriek tomu sme boli tak blízko tomu, aby sme Hvaldimira konečne dostali do bezpečnejších vôd a dali mu šancu na udržateľnú budúcnosť. Naše najhoršie obavy sa naplnili, keď bol jeho mladý život prerušený. Dúfame, že Hvaldimirova tragédia bude poučením a už sa nikdy nebude opakovať,“ dodala Haugová.

Hvaldimir bol prvýkrát videný blízko nórskeho pobrežia v roku 2019. Bol priateľský, a preto si na jeho trupe miestni všimli pripevnený ruský postroj s držiakom na kameru GoPro a sponami s nápisom „Vybavenie Petrohradu“. Dostal meno Hvaldimir, podľa nórskeho výrazu pre veľrybu „hval“ a ruského prezidenta Vladimira Putina. Priateľská veľryba sa veľmi zaujímala o ľudí a reagovala na signály rúk. To viedlo nórsku spravodajskú službu k domnienke, že predtým, než sa dostal do nórskych vôd, bol držaný v zajatí v Rusku v rámci výskumného programu. Moskva na obvinenia týkajúce sa Hvaldimira nikdy nereagovala.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj