Sobota 21. septembra, 2024
Americký senátor Marco Rubio (Republikán, Florida) reční v Heritage Foundation vo Washingtone 29. marca 2022. (Drew Angerer/Getty Images)

Americký senátor predložil návrh zákona na zabránenie vplyvu Číny na Ukrajine

Americký senátor Marco Rubio (R-Fla.) predstavil legislatívu s cieľom zabrániť čínskemu komunistickému režimu získať vplyv na Ukrajine pod zámienkou rekonštrukcie.

„Bolo by nesprávne umožniť nášmu najväčšiemu protivníkovi, aby sa akýmkoľvek spôsobom podieľal na úsilí o obnovu Ukrajiny. Podľahnutie koristníckym plánom čínskej komunistickej strany spôsobilo, že viaceré krajiny na celom svete sa stali obeťami Pekingu,“ uviedol Rubio 31. júla vo vyhlásení, v ktorom predstavil návrh zákona. „USA aj naši demokratickí spojenci v Európe musia tejto hrozbe čeliť.“

V prípade podpísania zákona by bol americký minister zahraničných vecí povinný rokovať s ukrajinskou vládou o vytvorení mechanizmu na preskúmanie investícií na Ukrajine, najmä z Číny.

V návrhu zákona sa tiež uvádza ustanovenie o pomoci Ukrajine pri vykonávaní investičného mechanizmu, ako napríklad poskytovanie školení, vybavenia a konzultácií zo strany Spojených štátov.

Peking aktívne pomáha Moskve od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Táto podpora zahŕňa poskytovanie dôležitých komponentov a technológií, ktoré pomáhajú ruskému obrannému priemyslu. Čínska komunistická strana (ČKS) tiež zvýšila nákupy ruskej energie, čím Moskve poskytla ekonomické záchranné lano uprostred globálnych sankcií.

Jeden z bodov tzv. 12-bodového mierového plánu Číny pre rusko-ukrajinskú vojnu zahŕňa „podporu postkonfliktnej obnovy“. Peking vyhlásil, že bude toto úsilie podporovať a podieľať sa na ňom.

Začiatkom tohto roka Svetová banka, Európska komisia a Organizácia Spojených národov odhadli, že celkové náklady na rekonštrukciu a obnovu Ukrajiny budú počas nasledujúcich 10 rokov predstavovať 486 miliárd USD.

Rubio v ten istý deň predstavil aj balík troch opatrení vrátane zákona o ochrane Falun Gongu, sprievodného zákona, ktorý už prešiel snemovňou, s cieľom uvaliť sankcie na osoby zodpovedné za nútené odoberanie orgánov praktizujúcim Falun Gongu; Zákon o zastavení ČKS, ktorý má sankcionovať členov Čínskej komunistickej strany a ich príbuzných za „činy agresie, útlaku a porušovania ľudských práv“; a ďalší návrh zákona, ktorý má zakázať financovanie „osobitného spravodajcu pre negatívny vplyv jednostranných donucovacích opatrení na uplatňovanie ľudských práv“ v rámci OSN z prostriedkov daňových poplatníkov.

Senátori vyjadrujú obavy

Minulý rok Rubio spolu so svojimi kolegami zo senátneho výboru pre zahraničné vzťahy poslal list ministrovi zahraničných vecí Antony Blinkenovi, v ktorom vyjadril znepokojenie nad tým, že federálna vláda víta zapojenie ČKS do diplomatického úsilia o sprostredkovanie vojny v Rusku na Ukrajine.

„Úloha Číny na Ukrajine významne naruší záujmy USA, budúcnosť Ukrajiny v Európe a celkovú európsku bezpečnosť“ a „uvoľní cestu jej výraznému zapojeniu do obnovy Ukrajiny“, uviedli vtedy senátori.


Senátori bili na poplach, že umožnenie úlohy ČKS v diplomatickom urovnaní na Ukrajine by vytvorilo precedens pre budúcu účasť ČKS v otázkach európskej bezpečnosti, čo by mohlo ohroziť bezpečnostné záujmy, ktoré Washington a jeho spojenci budovali celé desaťročia. Tento krok tiež pomôže čínskemu vodcovi Si Ťin-pchingovi postaviť sa ako zodpovedný líder voči európskym národom a krajinám s neutrálnym postojom k ruským vojnovým snahám na Ukrajine.

Upozornili tiež, že ČKS považovala Ukrajinu za kľúčový zdroj vojenských technológií a odborných znalostí, pretože Kyjev „po rozpade Sovietskeho zväzu zdedil približne tretinu obranno-priemyselnej základne Sovietskeho zväzu a 15 % sovietskych vojenských výskumných a vývojových zariadení“. Preto, ak by sa Čína mohla zapojiť do diplomatického mierového urovnania na Ukrajine, uprednostnila by investície do týchto strategických odvetví.

Okrem toho sa v liste vyjadrili obavy, že významný vplyv ČKS „na povojnovej Ukrajine by jej poskytol aj bezkonkurenčné príležitosti na zhromažďovanie spravodajských informácií o ukrajinských a zo zahraničia dodávaných vojenských kapacitách, ako aj na krádež duševného vlastníctva ukrajinských spoločností. Tieto riziká nemožno preceňovať.“

Senátori potom vyzvali federálnu vládu, aby „upustila od predstavy, že môže vraziť klin medzi Moskvu a Peking“. Vyzvali Washington, aby spolu s európskymi a indicko-pacifickými partnermi dopredu naplánoval obnovu Ukrajiny a zabránil tak ČKS v presadzovaní jednostranných záujmov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj 30. júla vyhlásil, že Kyjev nechce, aby Čína vystupovala ako sprostredkovateľ. „Ak Čína chce, môže prinútiť Rusko, aby zastavilo túto vojnu,“ povedal Zelenskyj novinárom v školskej telocvični v západnom meste Rivne. „Bol by som rád, keby vyvinula tlak na Rusko, aby ukončilo túto vojnu… Tak ako Spojené štáty vyvíjajú tlak, tak ako Európska únia vyvíja tlak. Čím väčší vplyv krajina má, tým väčší by mal byť jej tlak na Rusko,“ povedal Zelenskyj.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj