Štvrtok 19. septembra, 2024
Tlačová konferencia prezidenta policajného zboru SR Štefana Hamrana (vľavo) (Screenshot z oficiálnej FB stránky Polícia Slovenskej republiky)

Akcia Rozuzlenie: Riaditelia SIS a NBÚ sú obvinení

Národná kriminálna agentúra (NAKA) včera počas svojej akcie Rozuzlenie obvinila niekoľkých jednotlivcov. Medzi obvinenými sa nachádzajú súčasný a bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS), ako aj súčasný riaditeľ Národného bezpečnostného úradu (NBÚ).

Riaditeľ SIS Michal Aláč sa o svojom obvinení dozvedel cez médiá a zastavil svoju plánovanú zahraničnú pracovnú cestu. Zúčastní sa nasledujúcich procesných krokov.

Vladimír Pčolinský (bývalý riaditeľ SIS) je na služobnej ceste v zahraničí, ale plánuje sa vrátiť a spolupracovať. Potvrdil to jeho brat Peter Pčolinský – vedúci poslaneckého klubu strany Sme rodina. 

Riaditeľ NBÚ Roman Konečný sa dozvedel o obvinení z médií, keď sa nachádzal na plánovanej dovolenke v jednej z krajín EÚ.

Medzi ďalšími obvinenými sú podnikateľ Peter Košč, bývalý príslušník NAKA Ján Kaľavský a bývalý príslušník SIS Martin Ciriak, ktorého v Leviciach aj zadržali. Ďalší dvaja policajti boli zadržaní ako podozriví.

Piati sú obvinení (Košč, Aláč, Pčolinský, Káľavský, Ciriak) pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zločin zneužívania právomocí verejného činiteľa a pre zločin marenia spravodlivosti. Podľa šéfa NAKA Ľubomíra Daňka mal byť hlavnou postavou celej zločineckej skupiny Peter Košč s jeho silným vplyvom na prácu SIS.

Ich cieľom malo byť sabotovať alebo sťažovať vyšetrovanie prípadov korupcie a iných zločinov, vyvolávať podozrenie, že vyšetrovatelia manipulujú so svedkami a diskreditovať orgány činné v trestnom konaní (OČTK).

Konečný a Pčolinský boli obvinení pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa z pomsty.

Skupina vyšetrovateľov okolo Jána Čurillu pôvodne skúmala snahy naštrbiť vyšetrovanie kauzy Očistec a pokusy o diskreditáciu vyšetrovateľov NAKA. Trestné konanie zastavil podľa prezidenta policajného zboru Štefana Hamrana generálny prokurátor. Tento prípad bol následne prebratý inou skupinou vo vnútri NAKA – Stred NAKA.

„Dospeli k tomu istému záveru, že v tejto krajine sa kradlo, v tejto krajine sa korumpovalo a korupcia bola prítomná na najvyšších miestach. Dospeli k záveru, že polícia bola unesená, boli tu politické nominácie, Policajný zbor nebol riadený prezidentom, ale oligarchami,“ povedal Hamran na svojej tlačovej konferencii.

Nové trestné stíhanie sa začalo v apríli 2022.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka uviedol, že v tejto záležitosti osobne nezasahoval, nevydával žiadne rozhodnutia a poprel akékoľvek tlaky alebo korupciu pri svojom rozhodovaní. Voči Hamranovi sa rázne ohradil aj vo svojom príspevku na Facebooku.

Prečítajte si aj