Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračný obrázok (Laura Garcia / Pexels)

Rozkódujte detský plač. Sedem druhov plaču a čo nám ním bábätká hovoria

Dlho predtým, ako sa dieťa naučí hovoriť, plače, aby rodičom oznámilo svoje potreby a túžby. Jeho nárek môže často znamenať, že je hladné, unavené alebo sa necíti pohodlne, prípadne potrebuje vašu pozornosť.

Ako rozpoznáte, prečo vaše novorodeniatko plače? Spočiatku môže byť ubíjajúce a ťažké prísť na to, čo spôsobuje vášmu dieťaťu nepríjemné pocity. Keď počúvate bábätko, ako bez prestania plače, bolí z toho srdce aj vás a ste zúfalí, pretože neviete, čo s tým.

Ale nebojte sa. Podľa odborníkov existuje spôsob, ako spoznať, čo dieťa naozaj potrebuje. Možno sa to nezdá, ale každý plač, či už je to fňukanie alebo krik, akoby ho rezali, môže znamenať niečo iné. Časom sa naučíte rozpoznať, čo ktorý druh plaču znamená, a podľa toho bábätko upokojíte a utíšite.

Prečítajte si niekoľkých typoch plaču, ktoré vysvetľuje Elizabeth Pantley, autorka knihy Nežná starostlivosť o dieťa:

1. Privolávajúci plač

Dieťa, ktoré je ponechané nejaký čas osamote, bude plakať vždy na 5-6 sekúnd, potom na 20 sekúnd prestane a bude čakať, kým ho niekto nezdvihne. Tento cyklus sa opakuje dovtedy, kým sa nemluvňaťu nepodarí upútať pozornosť rodičov a nezačnú sa mu venovať.

2. Plač kvôli hladu

Tento plač môže začať hlbokým rytmickým nepretržitým plačom, ktorý sa stáva čoraz hysterickejším, ak dieťa nie je nakŕmené. Ďalšími predzvesťami hladu je, že dieťa opakovane otáča hlavu do strán, otvára ústa, vyplazuje jazyk, zatína pästičky alebo si dáva pršteky do úst.

3. Plač kvôli bolesti

Plač bude náhly, hlasný a prenikavý alebo nepretržitý a monotónny. Čas od času môže plač prerásť až do hysterického, kedˇ bolesť silnie. Dieťa môže po dlhšom plači na chvíľu prestať plakať, aby chytilo dych.

4. Plač kvôli chorobe

V tomto prípade bude dieťa jemne nariekať. Bude to monotónny zvuk, ale na rozdiel od plaču z bolesti je to skôr akési stonanie. Dieťa nevydáva hlasné zvuky preto, že je choré, slabé a bez energie. V týchto situáciách zmerajte kojencovi teplotu a vyhľadajte lekársku pomoc.

5. Plač kvôli únave

Keď je dieťa unavené a nemôže zaspať, prejavuje zníženú aktivitu a záujem a bude vyzerať neprítomne. Okrem toho začne zívať. Ide o jasné znaky toho, že je naozaj čas ísť do postele.

6. Plač kvôli nepohodliu

Ak sa dieťa cíti nepríjemne, napríklad kvôli mokrej plienke alebo preto, že mu je horúco, zima alebo ho bolí bruško, bude sa pri plači skrúcať a naťahovať chrbátik. Dáva tým najavo, že sa cíti nepohodlne. Rodičia by v tomto prípade mali nájsť príčinu nepohodlia a odstrániť ju.

7. Plač kvôli kolike

V týchto chvíľach je nemluvňa neutíšiteľné a bude plakať každý deň po dlhý čas. Plač trvá niekoľko hodín každý deň a zvyčajne sa vyskytuje v rovnakom časovom intervale. Našťastie, bábätká zvyčajne z koliky vyrastú, keď dovŕšia 4 – 5 mesiacov.

Zvuky detského plaču

V štúdii Priscilly Dunstan, medzinárodne uznávanej odborníčky na rodičovstvo  sa uvádza, že bábätká do 3 – 4 mesiacov, bez ohľadu na rasu či kultúru, v ktorej vyrastajú, vydávajú pri plači alebo tesne pred ním 5 základných zvukov:

1. Ne – keď sú hladné

2. E – keď sa chystajú odgrgnúť

3. Ou – keď sú ospalé alebo unavené

4. He – keď je im nepohodlne

5. Éé-ááh – keď majú nafúknuté bruško (plynatosť)

Samozrejme, okrem toho, že sa pokúsite rozkódovať typ plaču, ktorým vám dieťa oznamuje, čo ho trápi, môžete zhodnotiť situáciu vôkol neho (hlučné prostredie, príliš veľa svetla, dlhý čas bez spánku alebo jedla atď.)

Pôvodný článok

Prečítajte si aj