Pondelok 16. septembra, 2024
Floridský republikánsky kandidát na prezidenta Ron DeSantis, 15. januára 2024 (Madalina Vasiliu/The Epoch Times).

Ron DeSantis sa vzdal prezidentskej kandidatúry a podporil Trumpa

Floridský guvernér Ron DeSantis ukončil svoju kampaň na prezidentskú nomináciu Republikánskej strany v roku 2024.

V štyri a pol minútovom videu zverejnenom 21. januára na platforme X oznámil, že ukončil svoju kandidatúru na prezidenta. Oznámenie prišlo dva dni pred primárkami v New Hampshire.

„Po našom druhom mieste v Iowe sme sa modlili a premýšľali o tom, že pôjdeme ďalej. Ak by som mohol urobiť niečo, čo by prinieslo priaznivý výsledok – viac zastávok v kampani, viac rozhovorov – urobil by som to. Nemôžem však žiadať našich podporovateľov, aby dobrovoľne venovali svoj čas a prostriedky, ak nemáme jasnú cestu k víťazstvu,“ povedal DeSantis vo svojom videoposolstve.

„Preto dnes pozastavujem svoju kampaň.“

V tom istom vyhlásení DeSantis podporil bývalého prezidenta Donalda Trumpa, ktorý je favoritom volieb.

„Má moju podporu, pretože sa nemôžeme vrátiť k starej republikánskej garde z minulých rokov,“ povedal DeSantis. „K prezlečenej forme prehriateho korporativizmu, ktorú predstavuje Nikki Haleyová.“

Po DeSantisovom odstúpení stojí Donaldovi Trumpovi v ceste za opätovným získaním nominácie GOP (republikánskej strany) už len spomínaná bývalá veľvyslankyňa USA pri OSN Nikki Haleyová.

„(DeSantis) podal výborný výkon, je dobrým guvernérom a prajeme mu všetko dobré,“ povedala N. Haleyová davu priaznivcov počas kampane v štáte New Hampshire v reakcii na správu, že DeSantis odstúpil. „Teraz ostali už len jeden chlap a jedna dáma,“ povedala Haleyová.

Trump reaguje na odchod DeSantisa

Prezidentská kampaň bývalého prezidenta Donalda Trumpa reagovala na správu o odchode floridského guvernéra Rona DeSantisa zo súboja o prezidentské kreslo v roku 2024 v e-maile pre podporovateľov.

„Do víťazstva prezidenta Donalda J. Trumpa v New Hampshire zostáva už len niekoľko dní, sme poctení podporou guvernéra Rona DeSantisa a mnohých ďalších bývalých prezidentských kandidátov,“ uvádza sa v e-mailovom vyhlásení.

Kampaň zopakovala výzvy bývalého prezidenta a ďalších, aby sa GOP za prezidentom Trumpom spojila a zamerala svoju pozornosť na porážku prezidenta Joea Bidena.

„Teraz je čas, aby sa všetci republikáni zjednotili za prezidentom Trumpom, aby porazili krivého Joea Bidena a ukončili jeho katastrofálne prezidentstvo.“

Kampaň tiež pokračovala v postoji prezidenta Trumpa proti Haleyovej, jedinej významnej vyzývateľke, ktorá je stále v hre.

Vo vyhlásení odmietol Haleyovú ako „kandidátku globalistov a demokratov, ktorá urobí všetko pre to, aby zastavila hnutie America First“, a dodal, že „reprezentuje názory demokratov viac ako názory republikánov.

„V Amerike nie je väčší guvernér ako Ron DeSantis. Som hrdý na to, že som po jeho boku bojoval za dosiahnutie významných politických víťazstiev, a teším sa na jeho ďalšie vedenie nášho skvelého štátu Florida a našej krajiny,“ napísal predseda parlamentu Paul Renner na X. „Je čas, aby sme sa zjednotili a podporili Donalda J. Trumpa ako nášho kandidáta na prezidenta Spojených štátov.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj