Štvrtok 19. septembra, 2024
»

Robert Fico odovzdal prezidentke zoznam členov vlády. Hlas a SNS zverejnili mená svojich nominantov

Predseda Smeru-SD Robert Fico včera odovzdal prezidentke Zuzane Čaputovej zoznam kandidátov na členov novej vlády SR. Dve strany novovzniknutej koalície – Hlas-SD a SNS – už zverejnili mená svojich nominantov na konkrétne ministerské posty. Smer-SD o menách svojich nominantov zatiaľ neinformoval. Koaliční partneri si podelia posty vo vláde v pomere  7 (Smer),  7 (Hlas), 3 (SNS) s tým, že predsedu vlády navrhne víťaz volieb Smer-SD. Bude to už štvrtýkrát, čo sa Robert Fico stane premiérom Slovenska.

Nominácie na ministrov strany Hlas-SD:

Matúš Šutaj Eštok – ministerstvo vnútra

Zuzana Dolinková – ministerstvo zdravotníctva

Peter Kmec – vicepremiér pre plán obnovy

Denisa Saková – ministerstvo hospodárstva

Tomáš Drucker – ministerstvo školstva

Richard Raši – ministerstvo investícií a informatizácie

Erik Tomáš – ministerstvo práce

„My v Hlase necítime žiadnu zodpovednosť za sklamaných voličov iných politických strán, ktoré sa nedostali do vlády, hoc po tom veľmi túžili. Necítime zodpovednosť za sklamanie niektorých politológov alebo médií, ktoré si želali úplne iný scenár. My cítime zodpovednosť len za občanov tejto krajiny a za budúcnosť, čo sa s touto krajinou bude diať,“ povedal líder Hlasu po predstavení nominantov strany na jednotlivé posty. 

Peter Pellegrini sa bude uchádzať o kreslo predsedu Národnej rady (NR) SR. Zároveň na včerajšej tlačovej konferencii odmietol, že súčasťou koaličných dohôd mala byť aj jeho kandidatúra na prezidenta podporená Smerom a SNS. Dnes strana Hlas informovala, že na podpredsedu NR SR nominuje bývalého ministra Petra Žigu.

Nominácie na ministrov Slovenskej národnej strany:

Rudolf Huliak – ministerstvo životného prostredia 

Martina Šimkovičová – ministerstvo kultúry

Tretí minister SNS bude pôsobiť na ministerstve cestovného ruchu a športu, ktoré má vzniknúť 1. januára 2024. Meno nominanta na túto pozíciu strana zatiaľ neuviedla. Horúcim kandidátom je podpredseda SNS Ján Krišanda.

R. Huliak a M. Šimkovičová sa do parlamentu dokázali prekrúžkovať z kandidátky SNS, avšak nie sú riadnymi členmi strany. „Za ministrov budú nominovaní v prvom kole poslanci Národnej rady SR,“ oznámil predseda SNS Andrej Danko.

Líder SNS ešte skôr informoval, že sa bude uchádzať o post podpredsedu NR SR.

Prezidentka Z. Čaputová už dopredu avizovala, že neschváli nominantov, ktorí mali problémy so zákonom alebo nie sú odborne dostatočne zdatní.

„Prezidentka sa s nomináciami oboznámi a následne bude informovať o svojom ďalšom postupe,“ uviedol jej hovorca Martin Strižinec.

Prečítajte si aj