Štvrtok 19. septembra, 2024
Ukrajinská premiérka Julia Tymošenková si podáva ruku so svojím slovenským náprotivkom Robertom Ficom počas ich stretnutia v Kyjeve 14. januára 2009. (Foto: GENYA SAVILOV/AFP cez Getty Images)

Robert Fico bude na nadchádzajúcom samite EÚ podporovať nulovú vojenskú pomoc Ukrajine

Vo štvrtok a v piatok sa v Bruseli uskutoční samit EÚ, na ktorom sa zúčastní čerstvý premiér Robert Fico, aby tlmočil stanovisko Slovenskej republiky, ktoré dnes schválil parlamentný výbor pre európske záležitosti. Uvádza sa v ňom, že Slovensko bude podporovať Ukrajinu a bude jej poskytovať všestrannú pomoc.

Robert Fico sa dnes pred odchodom zúčastnil na zasadnutí výboru. Povedal, že voči stanovisku nemá žiadny zásadný odlišný postoj. Zároveň oznámil, že nepodporí ďalší balíček sankcií voči Rusku presadzovaný pobaltskými štátmi, pokiaľ nebude mať k dispozícii analýzy dosahov na Slovensko.

„Ak majú byť nejaké sankcie také, ktoré nás majú poškodzovať, ako nás poškodzovala väčšina sankcií, tak ja nevidím žiadny dôvod podporovať čo i len odkazy,“ povedal.

Ďalej uviedol, že ako predseda vlády bude podporovať nulovú vojenskú pomoc Ukrajine. Všestranná pomoc podľa neho nezahŕňa dodávky zbraní. Namiesto toho by radšej podporil odmínovanie ukrajinského územia alebo stavbu nemocníc a plne podporuje poskytovanie humanitárnej pomoci.

„Po roku mastenia sa a zabíjania sa majú Rusi väčšie územné zisky ako Ukrajina. Tak mi vysvetlite, čo bude o rok. Veď vidíme, že to nemá vojenské riešenie,“ povedal premiér na výbore.

Podľa predsedu najsilnejšej opozičnej strany Michala Šimečku (PS) termín všestranná pomoc znamená aj vojenskú pomoc. Ak na samite EÚ Slovensko zamietne vojenskú pomoc Ukrajine, bude podľa neho musieť Robert Fico výboru pre európske záležitosti vysvetliť dôvody, prečo sa od záväzného stanoviska odklonil.

„Slovensko nemalo taký veľký podiel na dodávkach zbraní (Ukrajine), takže sotva to ovplyvní celkový proces,“ vyjadril sa na margo zastavenia vojenskej pomoci hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Novozvolený predseda parlamentu Peter Pellegrini sám seba pasoval do role akéhosi strážcu prozápadného zahraničnopolitického kurzu Slovenska. Ficove vyhlásenia nespochybňuje. Podľa neho Slovensko momentálne nemá kapacity akokoľvek vojensky pomáhať Ukrajine. „On vraví, že už nepošleme nič, ale to je jedno a to isté.“

Na samite lídrov EÚ  budú diskutovať okrem Ukrajiny aj o situácii na Blízkom východe, migrácii, hospodárstve a vonkajších vzťahoch. Ešte pred začiatkom má náš premiér naplánované stretnutie s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a s jej podpredsedom Marošom Šefčovičom.

Robert Fico a Ukrajina

„On (Fico) je založením proruský,” vyjadril sa o Robertovi Ficovi pre Epoch Times Slovensko politický analytik Grigorij Mesežnikov. „Šíri ruské naratívy. Prečo? Nevidím mu do hlavy. Možno má nejaké osobné skúsenosti – s Tymošenkovou v roku 2009. On má rád Rusko, mal rád aj Sovietsky zväz, ale nemá rád Ukrajinu. Hovorí o Ukrajincoch ako o fašistoch a nacistoch. Nehovorí to síce o všetkých Ukrajincoch, ale keď hovorí o Ukrajine, tak nezabudne pripomenúť ukrajinských fašistov a nacistov. Takýto človek nemôže mať pozitívny vzťah k Ukrajine.”

7. januára 2009 sa vyostril konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou kvôli zemnému plynu a na Ukrajine sa zastavil tok plynu smerujúceho do krajín Európskej únie. Pre vtedajšieho premiéra Slovenska to bola veľmi nepríjemná situácia znamenajúca krízu pre celú krajinu uprostred zimy. Slovenská ekonomika utrpela veľké škody, keďže továrne kvôli nedostatku plynu museli zatvoriť. Podľa portálu Politico Slovensko prichádzalo približne o 100 miliónov eur denne.

Fico osobne kontaktoval vtedajšieho ruského premiéra Vladimíra Putina a ukrajinskú premiérku Juliu Tymošenkovú, aby pomohli obnoviť dodávky plynu na Slovensko. 14. januára podnikla slovenská delegácia na čele s Robertom Ficom pracovnú cestu do Kyjeva. Nedostalo sa im však privítania, aké očakávali. Ukrajinci ich nechali čakať. 

Po troch hodinách sa zástupcovia oboch krajín konečne stretli. Na stretnutí boli prítomní aj novinári, čo slovenská strana nečakala. Ukrajinská premiérka Tymošenková otvorene kritizovala Fica, že sa v ukrajinsko-ruskom spore o plyn postavil na stranu Ruska. Nemenovaný člen slovenskej delegácie povedal, že Fico bol červený od zlosti a verejne ponížený.

Následne slovenská delegácia odletela do Moskvy, kde sa stretla s Putinom. Ten im pripravil ceremoniál v kremeľskej sieni sv. Juraja.

Podľa analytika a odborníka na Rusko a štáty východnej Európy Alexandra Dulebu po týchto udalostiach začal Fico verejne zastávať protiukrajinský postoj. Podľa Dulebu mal Fico povedať: „Nepotrebujeme podporovať Ukrajincov, Ukrajina nás nepotrebuje, nevedú s nami seriózne rozhovory. To je osobné.“

O dva dni sa na Ukrajine stala ďalšia kontroverzná udalosť. 16. januára odletel do Kyjeva aj slovenský prezident Ivan Gašparovič, aby sa stretol so svojím ukrajinským náprotivkom Viktorom Juščenkom. Juščenko informoval Gašparoviča, že ukrajinská energetická spoločnosť Naftogaz bude schopná obnoviť určité dodávky plynu na Slovensko. Na stretnutí, kde sa mala dohoda uzavrieť, však šéf Naftogazu obom prezidentom oznámil, že to nie je možné.

Podľa nemenovaného člena delegácie tak Ukrajinci v priebehu iba pár dní verejne ponížili ako slovenského premiéra tak aj slovenského prezidenta. Neskôr sa Julia Tymošenková a Vladimir Putin dokázali dohodnúť a obnovenie dodávok plynu na Slovensko začalo 20. januára. Skúsenosti z Kyjeva však zostali v živej pamäti.

Podľa nemenovaného vysokopostaveného predstaviteľa Slovenska v dôsledku týchto udalostí existujú na Slovensku určité politické kruhy, ktoré Ukrajine nedôverujú. Je dôležité poznamenať, že Robert Fico preukazoval svoje sympatie k Rusku a Sovietskemu zväzu už predtým. Preto nemožno povedať, že by jeho osobné skúsenosti na Ukrajine z roku 2009 mali na jeho politické postoje rozhodujúci vplyv. Avšak mohli ho v nich ešte viac utvrdiť.

„Určite si pamätá, čo sa stalo v roku 2009,“ povedal bývalý minister zahraničných vecí SR Miroslav Wlachovský na tohtoročnom GLOBSEC Tatra Summite.

V nedávnej predvolebnej kampani sa Robert Fico vyjadril, že Slovensko zohralo kľúčovú úlohu pri riešení plynovej krízy na Ukrajine v roku 2014, keď Gazprom dramaticky zvýšil ceny plynu. Vďaka zavedeniu reverzného toku plynu mohol plyn prúdiť nie len z Ukrajiny na Slovensko, ale tiež naopak. R. Fico uviedol, že v tom čase ho niekoľkokrát kontaktoval aj vtedajší viceprezident USA Joe Biden a tlačil na poskytnutie dodávok plynu pre Ukrajinu. Podľa R. Fica vtedy Slovensko dokázalo právne a technicky nájsť riešenia a pomôcť Ukrajine v problémoch, čo malo v Moskve vyvolať veľký odpor.

Suspendácia v Strane európskych socialistov

Včera (25.10.) prezidentka Zuzana Čaputová oficiálne vymenovala Roberta Fica za nového predsedu vlády Slovenskej republiky. Jeho strana Smer vyhrala v septembrových predčasných voľbách a podarilo sa jej úspešne zostaviť koalíciu. Je to už po štvrtýkrát, čo si Robert Fico sadol na stoličku premiéra Slovenska. Tesne po ohlásení novej koalície Strana európskych socialistov (PES) 12.októbra pozastavila členstvo stranám Smer-SD (plné členstvo) a Hlas-SD (asociované členstvo).

„Tento krok je reakciou na vytvorenie koaličnej vlády na Slovensku s krajne pravicovou Slovenskou národnou stranou. Memorandum o porozumení podpísané všetkými tromi stranami nie je v súlade s pokrokovými hodnotami a princípmi európskej rodiny socialistov a sociálnych demokratov. Nedávne verejné komentáre a stanoviská lídrov strán Smer a Hlas na tému ruskej vojny proti Ukrajine, migrácie, právneho štátu a LGTBIQ komunity vyvolali vážne obavy a nemajú miesto v progresívnej rodine,“ píše sa v oficiálnom stanovisku druhej najväčšej skupiny v Európskom parlamente S&D, ktorej väčšinu tvoria práve členovia PES.

Robert Fico vo svojom videu na Facebooku už 2. októbra nešetril na adresu PES kritikou: „Ľavica skoro všade v Európe prehráva, preto by víťazstvo skutočnej ľavicovej strany v parlamentných voľbách v jednej z členských krajín Európskej únie malo byť prirodzene privítané. Namiesto blahoželania však dnes Smer obdržal odkaz vydierania od predsedu Strany európskych socialistov, bývalého švédskeho premiéra, Stefana Löfvena. Ak vraj Smer bude vo vláde pokračovať vo svojich postojoch k vojne na Ukrajine, tak on osobne sa postará, aby začal proces vylúčenia Smeru z tejto medzinárodnej politickej štruktúry. Skutočne prekrásne a demokratické,“ povedal líder Smeru. 

Gregorij Mesežnikov sa pre Epoch Times Slovensko vyjadril, že Robert Fico nikdy nepredstavoval nositeľa sociálnodemokratických hodnôt a jeho argument, že Strana európskych socialistov nechce vo svojich radoch rešpektovať iné názory, nemá logiku. „Veď Strana európskych socialistov združuje iba strany s takými názormi, ktoré sú sociálnodemokratické. Robert Fico očakáva, že sa presadí v európskom združení sociálnodemokratických strán a nebude pritom v súlade s ich hodnotami. On im vytýka niečo, čo sa im ani nedá vytknúť,“ myslí si politický komentátor.

Prečítajte si aj